Вече грчке ребетике – Ноћ без месечине

Ελληνικά

Поводом објављивања на српском језику познате етномузиколошке студије Пут у ребетико, музика грчке поткултуре, Песме о љубави, тузи и хашишу Гејл Холст Ворхафт, професорке књижевности на Универзитету Корнел, Хеленска фондација за културу у сарадњи са Галеријом Полет приређује вече грчке ребетике – Ноћ без месечине.

О књизи (издавач Градац, Чачак 2017, у преводу Алексе Голијанина), коренима ребетике, утицајима отоманске музичке традиције, ребетима, њиховом, болу и мераку, мангасима и њиховим пороцима, затим о ребетику као супкултури која се супротставља ауторитативном, диктаторском режиму, о цензури, популаризацији и коначнокомерцијализацији „грчкогблуза“ говорићедрГорданаБлагојевић, етнолог-антрополог и музиколог, проф.дрДимитријеГолемовићетномузиколог и композитор и НикосЦицимелис саветник у Хеленскојфондацијизакултуру.

У наставкувечери, групаБелоПлатнокоја негује традиционалну музику Балкана и солисткињаНефелиПапуцаки ће извести неке од најпознатијих ребетских песама Цицаниса, Вамвакариса, Лавидаса и Калдарасакао и традиционалну музику Цариграда и Смирне.

Недеља, 24.06.2018.
ГалеријаПолет (Цетињска 15)


Есеј Костаса Тахциса, Ребететске пјесме 1964. (Τα Ρεμπέτικα του 1964) из књиге Моја бака Атина (Η Γιαγιά μου η Αθήνα ) у преводу Зорана Мутића преузет је из сарајевског часописа  Лица, бр. 7, 1989. Есеј објављујемо уз сагласност преводиоца.