Бернхард Хеценауер – Лица Атине

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ГРАД
Браће Крсмановић 4, Београд
19. 6. – 2. 7. 2017

Годишњи изложбени програм настављамо посебном документарно-уметничком изложбом аустријског кустоса, мултимедијалног уметника и режисера Бернхарда Хеценауера под називом Лица Атине, а коју отварамо у понедељак 19. јуна од 20 часова. У питању је комплексна мултиканална видео инсталција која се бави последицама економске кризе која је погодила Грчку у протеклој деценији, фокусирајући се на здравство и социјално осигурање.

This slideshow requires JavaScript.

Видео портрети Атињана настали током априла и маја 2016. године доносе лична искуства и потешкоће након кризе и губитка здравственог осигурања, недоступности лекова, дијализе и било какве адекватне здравствене неге. Портрети су настали на неколико места карактеристичних за изузетну солидарност у Грчкој: првенствено у Социјалној клиници Елинико, социјалној ординацији и апотеци КИФА у Пиреју и испостави КИФА на тргу Омониа у центру Атине.
2017-6-19-%ce%b2%ce%b5%ce%bb-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%89%cf%80%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%cf%89%ce%bd-%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf
Како је ситуација у државним болницама у Грчкој постајала све безизлазнија, кардиолог из Атине др Гиоргос Викас одлучио је пре неколико година да са истомишљеницима на југу града оснује клинику која ће за свакога – па и за оне без здравственог осигурања – бити потпуно бесплатна. Социјална клиника у Елинику треба да пружи суштинску здравствену заштиту онима којима је потребна. Ова клиника опстаје искључиво захваљујући волонтерском ангажману и донацијама у роби из Грчке и иностранства и током година кризе медицински је збрињавала на хиљаде пацијената, а данас чак неколико државних болница опскрбљује лековима.

Инсталација садржи 12 видеопортрета а њен циљ је поред документарног карактера, давање гласа људима за које, после драконских мера штедње, буквално не постоји начин да приуште здравствено осигурање. Инсталација приказује микропоследице утицаја економије на људе који су жртвовани зарад мера штедње, које публика није могла да види у прилозима на вестима, а са којима може да се повеже кроз људску емпатију.

Изложба ће бити отворена до 2. јула. Подршку реализацији изложбе пружили су Аустријски културни форум и Хеленска фондација за културу у Београду


Репортажа о изложби Бернхарда Хеценауера у Београду (Културнуи дневник РТС, 19.6.2017., почиње од 4:50 минута).