Μουσέιο Καβάφη

Διεύθυνση: C.P. Cavafy 4 (πρώην οδός Lepsius and Rue Sharm el Sheik), Attarin, Αλεξάνδρεια.
Τηλ.: +203/486-1598 | Ε-mail: cavafymuseum@gmail.com
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 10:00-17:00.


2016-03-ΙΣΤΟ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 3

Το Μουσείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια εγκαινιάστηκε το 1992 με πρωτοβουλία του ιστορικού και συγγραφέα Kωστή Μοσκώφ (1939-98), ενός ενεργητικού και χαρισματικού ανθρώπου των γραμμάτων και της επιστήμης. Το 1990 τοποθετήθηκε ως Μορφωτικός Ακόλουθος στην Ελληνική Πρεσβεία του Καΐρου, όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του, το 1998. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Αίγυπτο εργάστηκε έντονα για την δημιουργία του Μουσείου Καβάφη και για την στήριξη των σπουδών ποίησης μέσα από τα Καβάφεια Συνέδρια που καθιέρωσε και ακόμα πραγματοποιούνται στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, παράλληλα με άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Το Μουσείο είναι γνωστό στην Αίγυπτο με την ονομασία منزل كڤافيس – Cavafy’s House – και στεγάζεται στο διαμέρισμα όπου ο Κ. Καβάφης έζησε για 35 χρόνια. Μολονότι υπάρχουν και άλλα διαμερίσματα στο κτίριο, γνωρίζουμε ότι αυτό ήταν το σπίτι του Καβάφη, επειδή είναι το μοναδικό που διαθέτει μπαλκόνι, του οποίου την ύπαρξη επιβεβαιώνουν πολλές πηγές. Το εσωτερικό του Μουσείου έχει ανακαινισθεί προσεκτικά ώστε να αποδίδει την εικόνα που είχε η κατοικία , ενώ έγγραφα και εκθέματα του Μουσείου παρουσιάζουν τη ζωή και το έργο του ποιητή.

Ο δρόμος που βρίσκεται το Μουσείο ονομαζόταν Lepsius κατά την εποχή του Καβάφη, ωστόσο αργότερα μετονομάστηκε σε C.P. Cavafy, προς τιμή του έλληνα ποιητή. Το κτίριο περιβαλλόταν από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Ελληνικό Νοσοκομείο και τους οίκους ανοχής της πόλης , τα οποία ο Καβάφης αποκαλούσε ως ο «Ναός της Ψυχής», ο «Ναός του Σώματος» και ο «Ναός της Σάρκας».

Ο Καβάφης γεννήθηκε το 1863 και υπήρξε ιδιαίτερα γνωστός και αναγνωρίσιμος ποιητής ήδη από την εποχή που ζούσε. Η Αλεξάνδρεια αποτελούσε τότε μια κοσμοπολίτικη πόλη, γνωστή μεταξύ άλλων, για την έντονη νυχτερινή ζωή, αλλά επίσης και ένα σημαντικό κέντρο των Ελλήνων εκδοτών. Ο εκδοτικός οίκος «Γράμματα» υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ελληνικούς οίκους, εκδίδοντας όχι μόνο έργα Ελλήνων λογοτεχνών της Αιγύπτου, αλλά και πολλών άλλων από τον Ελλαδικό χώρο. Παρόλα αυτά, η πρώτη ποιητική συλλογή του Καβάφη δημοσιεύτηκε το 1886 σε τεύχος ενός Ελληνικού λογοτεχνικού περιοδικού που τυπωνόταν στο Leipzig, της Γερμανίας.

Ο Καβάφης παρουσιάστηκε στο βρετανικό κοινό μέσω του συγγραφέα E.M. Foster, που τον αποκαλούσε «Ο Ποιητής». Μάλιστα, ορισμένα από τα ποιήματά του μεταφράστηκαν στην αγγλική γλώσσα από τον Βαλασσόπουλο. Από τότε τα ποιήματα του Καβάφη έχουν μεταφραστεί αμέτρητες φορές σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών. Ο Καβάφης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την αγαπημένη του Αλεξάνδρεια, μέσα από το έργο του, αλλά και μέσα από τα έργα άλλων, για παράδειγμα του Lawrence Durrell, ο οποίος πλέκει το εγκώμιο του Καβάφη στο «Alexandria Quartet».