Tempo Forte Ιταλία – Ελλάδα 2018ΓΙΑΤΙ;
Το Tempo Forte είναι μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της Πρώτης Συνόδου Κορυφής μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 στην Κέρκυρα.

Ο τίτλος Tempo Forte περιγράφει ένα ιδιαίτερα δημιουργικό διάστημα κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν αξιόλογες εκδηλώσεις σε όλους τους τομείς των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.
Η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ένας δεσμός γέννημα της ιστορίας, των ανταλλαγών, της προδιάθεσης για διάλογο, του Ουμανισμού, του ενδιαφέροντος για τη Φύση και της αγάπης για το Ωραίο. Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε η πρωτοβουλία να ονομαστεί Tempo Forte, έναν όρο που δανειζόμαστε από τη μουσική ώστε να εκφραστεί η αποφασιστικότητα και ο ενθουσιασμός με τα οποία κινούμαστε από κοινού.
Το λογότυπο που χρησιμοποιήθηκε, καρπός συνεργασίας της καλλιτέχνιδος Βένιας Δημητρακοπούλου με μαθητές και καθηγητές της Ιταλικής Σχολής Αθηνών, καταδεικνύει αυτήν την ιδέα, χωρίς σύνορα, συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία.

ΠΟΙΟΣ;
Το Tempo Forte αποτελεί μια μέθοδο εργασίας που στοχεύει στη δημιουργία ενός συνεκτικού δικτύου αναγνωρισμένων ιταλικών και ελληνικών φορέων που ενδιαφέρονται για την εμβάθυνση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, μια συναίνεση για διάλογο ο οποίο εκλείπει.
Δημιουργήθηκε λοιπόν μια ομάδα, η οποία, καθώς δεν προτίθετο να συγκροτείται αποκλειστικά από μέλη της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα (που αποτελεί υποστηρικτή της πρωτοβουλίας), συμπεριλαμβάνει αντιπροσώπους της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Πολιτισμού, διάφορους έλληνες καλλιτέχνες, ιδρύματα, το Ιταλικό Ινστιτούτο Πολιτισμού της Αθήνας, καθώς και της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών.
Οι πραγματικοί όμως πρωταγωνιστές αυτού του εγχειρήματος, είναι όλοι εκείνοι που έχουν στην καρδιά τους την ενίσχυση των πολιτιστικών σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας, και δεν είναι άλλοι από τους καλλιτέχνες, επαγγελματίες ή μη.
Η εξέλιξη του  Tempo Forte, έτσι όπως την οραματίζονται όσοι συμμετέχουν στην προώθησή του, θα είναι να δημιουργηθεί μια δομημένη συνεργασία σε βάθος χρόνου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων πρωταγωνιστών του.

ANTIKEIMENO
Η ιδέα αφορά στην διεύρυνση των μορφών συνεργασίας, καλύπτοντας ένα φάσμα 360° και πέρα από τις ήδη υπάρχουσες καινοτομίες,  να προστεθούν νέες απόπειρες που αξίζουν ιδιαίτερης έμφασης.
Χορός, εικαστικές τέχνες, παραστάσεις, μουσική, αρχιτεκτονική: όλα μπορούν να αποτελούν Tempo Forte, εφόσον πρόκειται για πρωτοβουλίες που διαπνέονται από το πνεύμα της επιπλέον προσέγγισης Ιταλίας και Ελλάδας.
Συνολικά, το σχέδιο αυτό αντλεί έμπνευση από την ισορροπία μεταξύ των διαφόρων τομέων του πολιτισμού, από τον Παραδοσιακό έως τον Σύγχρονο και από το παρελθόν έως το μέλλον. Η πρωτοβουλία Tempo Forte έχει σαν στόχο να ξεπεράσει τα όρια της πρωτεύουσας, Αθήνας και Ρώμης, πλησιάζοντας κάθε γωνιά των δύο χωρών και να προσελκύσει την συμμετοχή ενός ευρύτερου κοινού.

ΠΟΤΕ
Η πρωτοβουλία θα πραγματοποιηθεί καθ όλη τη διάρκεια του έτους με διαφορετικό πρόγραμμα που θα αλλάζει σε τριμηνιαία βάση. Το πρώτο, το «εαρινό πρόγραμμα», που διεξάγεται από τον Μάρτιο και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2018, περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις και παρουσιάστηκε σε τελετή εγκαινίων στην Ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα, παρουσία της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου.
Πρόκειται για έναν πραγματικά φιλόδοξο στόχο, για τον οποίο χρειάστηκε αποφασιστικότητα, ώστε το 2018 να αποτελέσει ένα έτος πολιτιστικό, πέρα από τα συνηθισμένα.

Διαβάστε επίσης:
«Αρχέγονο Μέλλον» της Βένιας Δημητρακοπούλου – Τεργέστη
 «Αρχέγονο Μέλλον» της Βένιας Δημητρακοπούλου – Τορίνο
«Ο Χριστιανισμός»: Φιλοτελική έκθεση στην Τεργέστη
«Αρχέγονo Mέλλον» στην Ιταλία από τη Βένια Δημητρακοπούλου