Le Livre sur la Place’: Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στο Νανσύ της Γαλλίας στα χρώματα της Ελλάδας

Η Ελλάδα, τιμώμενη χώρα στην Έκθεση, εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκο Α. Κούκη

10-12 Σεπτεμβρίου 2021

Οι Έλληνες Συγγραφείς που θα είναι παρόντες και θα συμμετέχουν:

Έρση Σωτηροπούλου
Χρήστος Χωμενίδης
Χρήστος Χρυσόπουλος
Κάλλια Παπαδάκη
Φωτεινή Τσαλίκογλου
Allain Glykos
Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Κωνσταντίνος Τζαμιώτης
Μίνως Ευσταθιάδης

Η Ειρήνη Σεβαστίκογλου θα διαβάσει αποσπάσματα στα γαλλικά από βιβλία της μητέρας της, Άλκη Ζέη, στη Βιβλιοθήκη της Nancy.

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης θα είναι καλεσμένος σε μια από της πιο δημοφιλείς ραδιοφωνικές εκπομπές της Γαλλίας την Πέμπτη . Θα γίνει η μετάδοση απευθείας από την Όπερα του Νανσύ στις 5 το απόγευμα ώρα Γαλλίας. Θα μιλήσει επίσης σε μαθητές κολλεγίου.

Εκτός από τους Έλληνες συγγραφείς παρίστανται και Γάλλοι συγγραφείς οι οποίοι συμμετέχουν στην προώθηση της ελληνικής κουλτούρας, όπως οι καθηγητές και μεταφραστές αρχαίων ελληνικών Pierre Judet Delacombe που εξέδωσε πρόσφατα μία μετάφραση του Ομήρου και Emmanuel Lascoux ο οποίος μετέφρασε την Οδύσσεια σε μια σύγχρονη έκδοση.

Επίσης ο εκδότης και ποιητής Bruno Doucey o όποιος έχει εκδώσει πολλές μεταφράσεις ελληνικής ποίησης και το 2021έξέδωσε ένα βιβλίο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο.

Κατά τη διάρκεια εορταστικής βραδιάς στην εθνική Όπερα της Λωρραίνης, οι φωνές της Άννας Μουγλάλη και του Νίκου Αλιάγα θα αναμιχθούν με αυτή του Έλληνα τραγουδιστή Σταύρου Σιόλα για μια ανάγνωση-συναυλία συνδυασμός της ποίησης με τη μουσική.

Μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην Έκθεση

Κάθε Σεπτέμβριο το «Le Livre sur la Place» δίνει το έναυσμα για την έναρξη της νέας λογοτεχνικής χρονιάς στη Γαλλία. Είναι ο τόπος όπου συναντιούνται τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς λογοτεχνίας. Πρόκειται για τη σημαντικότερη έκθεση βιβλίου στη Γαλλία με πολυάριθμες ευκαιρίες συνάντησης μεταξύ των συγγραφέων και των αναγνωστών τους.
Το βιβλίο στην πλατεία είναι πάνω απ´ όλα…

• Οι ακαδημαϊκοί της Ακαδημίας Goncourt, πρεσβευτές της έκθεσης. Χάρη σε αυτούς, η συνάντηση είκοσι συγγραφέων το 1979 κάτω από την Αψίδα Héré έφτασε να αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη έκθεση στη Γαλλία η οποία εγκαινιάζει κάθε χρόνο τη λογοτεχνική χρονιά στη Γαλλία, στην πόλη του Nancy, γενέτειρα του Edmondde Goncourt.

• Σημαντική είναι η συμμετοχή των μεγαλύτερων γαλλικών εκδοτικών οίκων. Ο ενθουσιασμός των συγγραφέων που με χαρά κάθε χρόνο έρχονται στο Nancy, υπογράφουν τα βιβλία τους, συμμετέχουν σε λογοτεχνικές συναντήσεις και παραχωρούν συνεντεύξεις.

• Το μοναδικό σκηνικό του 18ου αιώνα όπου στήνεται η έκθεση : η κεντρική σκηνή του βιβλίου στην place de la Carrière δίπλα στη μεγαλοπρεπή, εμβληματική πλατεία της πόλης, την place Stanislas, την όπερα, το δημαρχείο, το μουσείο και την παλαιά πόλη.

• Το κοινό που περιμένει με ανυπομονησία κάθε Σεπτέμβριο τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Το 2019 η έκθεση προσέλκυσε πάνω από 160 χιλιάδες επισκέπτες από το Παρίσι, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και όλη την περιοχή της Ανατολικής Γαλλίας.

• Τα σημαντικά βραβεία που απονέμονται: Goncourt de la Biographie Edmonde Charles-Roux ; Prix Livre et Droits de l’Homme de la Ville de Nancy; Prix des Libraires de Nancy – Le Point ; Prix Stanislas du meilleur premier roman de la rentrée littéraire ; Feuilled’or de Nancy – Prix des Médias France Bleu Lorraine – L’EstRépublicain – France 3 Grand Est ; Prix du Livre Environnement de la Fondation Veolia ; Prix Ginkgo du Livre audio.

Γνωστές προσωπικότητες που προήδρευσαν της έκθεσης: Από τονJeand’Ormesson στη Leïla Slimani, Jeand’Ormesson (1982), Elisabeth Badinter (1989), Michel Serres (1997), Edmonde Charles-Roux (2003), Bernard Pivot (2005), Daniel Pennac (2008), Amélie Nothomb (2012), Hélène Carrèred’Encausse (2013), Philippe Claudel (2016), Jean-Christophe Rufin (2017), Laurent Gaudé (2019), Leïla Slimani (2020).

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνεται μία σειρά από εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνικές συναντήσεις, μουσικές παραστάσεις, ανάγνωση βιβλίων από γνωστούς ηθοποιούς.

Με τη συμμετοχή του Muséede Beaux-Artsde Nancy και του Πανεπιστημίου της Λωραίνης οργανώνονται επίσης καλλιτεχνικά δρώμενα, εκθέσεις γύρω από το βιβλίο, συναντήσεις συγγραφέων με τους μαθητές της πόλης καθώς και δραστηριότητες γύρω από την παιδική λογοτεχνία με τη συμμετοχή μαθητών.

Ενημερωτικό φυλλάδιο της Ελληνικής συμμετοχής
Ενημερωτικό φυλλάδιο για την Έκθεση