«La notte Greca»: Πολιτιστική νύχτα αφιερωμένη στην Ελλάδα – Cava de’ Tirreni

O φιλέλληνας δήμαρχος της Cava de’ Tirreni, Marco Galdi, που για ένα χρόνο έστελνε τον μισθό του στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για να καλύψει ανάγκες απόρων και ευπαθών ατόμων, αφιερώνει την 1η Ιουνίου μια ολόκληρη νύχτα στην Ελλάδα, που τόσο αγαπάει.

Η Ελληνική Πολιτιστική Νύχτα διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας, με το Ελληνικό Δίκτυο Νεολαίας Ιταλίας και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ρώμη, της Εστίας Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

Το πρόγραμμα καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα της ελληνικής κουλτούρας και περιλαμβάνει: Θέατρο, Μουσική, Ποίηση, Κουζίνα, Βιβλιοπαρουσιάσεις και Εργαστήρια με εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Στις 6.30 μ.μ. ολοκληρώνονται στην Cava de’ Tirreni (στο Δημοτικό Κέντρο εκδηλώσεων Marte Mediateca) οι εργασίες ενός Διεθνούς Πανεπιστημιακού Συνεδρίου για την ελληνική γλώσσα, το οποίο διοργανώνει ο καθηγητής της Ελληνικής Παλαιογραφίας, Φίλιππος Ντόρια. Από την Ελλάδα στο Συνέδριο συμμετέχουν οι καθηγητές Βασίλειος Μανδηλαράς, Παναγιώτης Κοντός, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και Θεόδωρος Παππάς.

Από τις 9 μ.μ. ξεκινά το πρόγραμμα της Ελληνικής Πολιτιστικής Νύχτας με εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, αρχίζοντας με τρεις θεατρικές λογοτεχνικές παραστάσεις, από τρεις διαφορετικούς θιάσους, αφιερωμένες στην αρχαία ελληνική γραμματεία, στο Ταξίδι του Οδυσσέα και στη σύγχρονη ελληνική ποίηση. Τον συντονισμό των ποιητικών αυτών διαδρομών και την επιλογή των κειμένων έκανε ο ελληνιστής και μελετητής της ποίησης του Φωστιέρη, αλλά και ιστορικός της διασποράς, Γιάννης Κορίνθιος.

Συγκεκριμένα:
• 21.00: ο θίασος «ΚΑΛΟΚΑΓΑΘΟΙ», στην πλατεία Piazza Duomo, θα επιχειρήσει μια περιδιάβαση στην αρχαία ελληνική γραμματεία με τον τίτλο «Έζησα Ελληνικά». Η παράσταση ξεκινάει με ένα κείμενο της Γιουρσενάρ από το βιβλίο της «Αδριανού Απομνημονεύματα». Ακολουθεί το Προοίμιο της Οδύσσειας, στίχοι 1/22, «Ο ύμνος στην Αφροδίτη» της Σαπφούς, ένα κομμάτι από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο του Θουκυδίδη, κεφ.2, 36 κ.ά., ο Όρκος του Ιπποκράτη, ένα εδάφιο από τον Παρμενίδη, ο Λόγος του Σωκράτη από το Συμπόσιο του Πλάτωνα, το πρώτο Στάσιμο της Αντιγόνης του Σοφοκλή, στ. 322/375, ένα κομμάτι από τον Αρεοπαγιτικό του Ισοκράτη, ένα Επινίκιο του Πινδάρου και μια επιλογή από την Παλατινή Ανθολογία.
• 22.00: ο θίασος «POLIMNIA», στον κήπο Giardini di San Giovanni, παρουσιάζει το «Ταξίδι του Οδυσσέα», μέσα από αποσπάσματα διαφόρων ποιημάτων της διεθνούς λογοτεχνίας.
• Ακολουθεί η παρουσίαση του πρόσφατα εκδοθέντος βιβλβίου του Γιάννη Κορίνθιου «Οι Έλληνες της Νάπολης και της Νότιας Ιταλίας από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα». Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα επίπονης έρευνας δεκαετιών του συγγραφέα και βασίζεται σε ανέκδοτο αρχειακό υλικό για τη διασπορά της Ν. Ιταλίας με επίκεντρο την Νάπολη –ιστορική Εστία του Ελληνισμού.
• 23.00: ο θίασος «Arte Tempra» θα ερμηνεύσει μια ανθολογία από τη σύγχρονη ελληνική ποίηση με θεματικό άξονα «Η Ελλάδα. Ο θόρυβος της Σιωπής», με τη συμμετοχή του ποιητή Αντώνη Φωστιέρη. Η σκηνική επεξεργασία στοχεύει να αναπτύξει το όραμα «Η Ελλάδα ταξιδεύει ακόμα» σε μια νέα διάσταση που θα της εξασφαλίσει μια διέξοδο από τη σιωπή. Είναι μια ηχητική και εικονική διαδρομή στον χώρο και στον χρόνο με πολλές φωνές σε διαφορετικές ατμόσφαιρες, μια συμβίωση και όσμωση παρόντος και παρελθόντος και μια περιδιάβαση σε ένα φυσικό περιβάλλον γεμάτο μύθο και ομορφιά, που το βιάζει ένας τουρισμός κενός και ρηχός.
• Ακολουθεί πολυφωνική απαγγελία στίχων του Κωνσταντίνου Καβάφη (Ιθάκη), του Αντώνη Φωστιέρη (Σκοτεινός Έρωτας, Σημειώσεις για το αύριο, η Αράχνη, Απογείωση, η μοναξιά του χρόνου, Πανσέληνος και η Νοσταλγία ενός παρόντος), του Τίτου Πατρίκιου (Μεσημέρι στο σταθμό της Ποσειδωνίας), του Γιώργου Σεφέρη (Η Ελλάδα ταξιδεύει), του Ανδρέα Κάλβου (Ωδαί – Χίος), του Οδυσσέα Ελύτη (Αιγαίο), του Νικηφόρου Βρεττάκου (Επιστροφή στους Δελφούς), του Γιώργου Σεφέρη (Τελευταίος Σταθμός).
• 00.30: Ελληνικό γλέντι με τραγούδια, χορούς και εδέσματα στο κέντρο της πόλης. Ένα ελληνικό ταξίδι μουσικής, χορού και γεύσεων.