Απόσπασμα από το ποίημα «Αμοργός» του Νίκου Γκάτσου

«Greek Poems on the Underground»: Ελληνικά ποιήματα στο μετρό του Λονδίνου

Αφίσες με στίχους από επτά ποιήματα θα ταξιδεύουν μέχρι τις αρχές Απριλίου στο μετρό του Λονδίνου, ελληνικοί στίχοι θα κοσμούν εκατοντάδες συρμούς και εκατομμύρια επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να τους διαβάσουν στα αγγλικά.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο και στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Keats House, σπίτι του μεγάλου Βρετανού ρομαντικού ποιητή John Keats (1795-1821). Διαβάστηκαν στίχοι της Σαπφούς, το ποίημα «On First Looking into Chapman’s Homer» του John Keats, αφιερωμένο στον Όμηρο, αλλά και η σύνθεση που ο αγαπημένος του φίλος λόρδος Βύρωνας αφιέρωσε στα νησιά της Ελλάδος, καθώς και στίχοι του Νίκου Γκάτσου, του Κώστα Καβάφη και της λυρικής ποιήτριας Ανύτης (3ος αιώνας πΧ). Το πρόγραμμα των εγκαινίων θα επαναληφθεί την Τετάρτη 26 Μαρτίου, στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράλληλα, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει διαγωνισμό μέσω facebook, προσκαλώντας το κοινό του Λονδίνου να ανακαλύψει και να φωτογραφίσει τις έξι αφίσες στα βαγόνια. Ο επιβάτης που θα ανεβάσει και τις έξι φωτογραφίες στη σελίδα του ΕΙΠ στο Λονδίνο, θα κερδίσει μια πλήρη (συλλεκτική) σειρά από τις αφίσες της δράσης και έξι συλλεκτικά επίσης μπουκάλια κρασί με το σήμα της Ελληνικής Προεδρίας.