EUROPIUM από την ομάδα RootlessRoot – Βουκουρέστι

Ένα αισθητικό και μεταφορικό performance, που εξευρευνεί την ταυτότητα της Ευρώπης.

Η παράσταση, που διοργανώνεται στο Βουκουρέστι από την Εστία Βουκουρεστίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και το Τσέχικο Κέντρο, πραγματοποιείται την Τετάρτη, 15η Μαρτίου, στις 19:00, στην Αίθουσα Majestic του Θεάτρου Odeon.

poster-webΗ χορευτική παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ LIKE CNDB 2017, σε συνεργασία με το Θέατρο Odeon, το Κέντρο Χορού και την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στο Βουκουρέστι.

Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και RootlessRoot, συμπαραγωγή: JoJo-Oulu Dance Centre/ Oulu City Theater (Φινλανδία).
Χρυσός χορηγός: Alpha Bank. Χορηγοί: Atlas Corporation, CytoGenomic, Dirent, Orphee Beinoglou-Orbit Romania, RENOMIA SRBA Insurance Broker, TPG.
Χορηγοί επικοινωνίας: Agerpres, B-Critic, Happy TV, LiterNet, MKlasica Melos, Observator cultural, RFI România, Radio România Cultural, Scena9.

Στο έργο Europium, η ομάδα RootlessRoot – η οποία ιδρύθηκε από την Λίντα Καπετανέα και τον Jozef Fruček – θέτει το ερώτημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας και, κατά συνέπεια, της δικής μας συλλογικής ταυτότητας. Με έμμεσες αναφορές στο ιστορικό γεγονός του ναυαγίου της «Μέδουσας» (1816) στις ακτές της Δυτικής Αφρικής, και στα περιστατικά κανιβαλισμού που διαδραματίστηκαν πάνω στην αυτοσχέδια σχεδία του πληρώματος, το μέλλον της Ευρώπης και των αξιών της διαφαίνεται οριακό και αμφίβολο. Σε μια ατμόσφαιρα συσσωρευμένης έντασης, έντονης σωματικότητας, σκηνών διαλόγου με το κοινό και χορογραφικών εικόνων, το Europium στοχάζεται πάνω στο ασταθές και ρευστό μέλλον όλων μας· πάνω στην ιδιαιτερότητα και τη διαφορά, στις αξίες και τις προσπάθειες προάσπισής τους, αλλά και στις συγκρούσεις που αναπόφευκτα πυροδοτούνται.

Η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ δημιούργησαν τη χορευτική πλατφόρμα των RootlessRoot το 2006. Έχοντας εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο (Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία, Γερμανία, Φινλανδία, Σλοβακία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Κύπρο, Νότια Κορέα και Καναδά), οι RootlessRoot αυτοπροσδιορίζονται ως «εξασκητές της κίνησης με πρωταρχικό ενδιαφέρον το ανθρώπινο συναίσθημα και την καλλιτεχνική έκφραση». Τα ακατέργαστα χορευτικά τοπία τους εστιάζουν με ειλικρίνεια στο ανθρώπινο σώμα, προβάλλοντας πάνω του την κοινωνική πραγματικότητα σε όλο το ανθρώπινο μεγαλείο της. Τα υλικά που συνθέτουν τη δραματολογία τους αναμειγνύονται και διαχωρίζονται ενστικτωδώς από το χορευτικό δίδυμο, συνθέτοντας μια ασυμβίβαστη και άκρως ενδιαφέρουσα έκφραση του σύγχρονου χορού, με διεθνή αναγνώριση.

Σύλληψη & Σκηνοθεσία:
RootlessRoot – Λίντα Καπετανέα & Jozef Fruček
Σύμβουλος σύλληψης & Σκηνικά: Jozef Fruček
Μουσική σύνθεση: Βασίλης Μαντζούκης
Δραματουργία: Martin Kubran
Μηχανικός ήχου: Χρήστος Παραπαγκίδης
Μηχανικός φωτισμού: Περικλής Μαθιέλλης
Light design: Σοφία Αλεξιάδου
Κοστούμια: Isabelle Lhoas
Δημιουργία και εκτέλεση: Hyaejin Lee, Manuel Ronda, Jacob Ingram-Dodd, Αλέξιος Φουσέκης, Λίντα Καπετανέα
Φωτογραφίες: Mike Rafail

Το trailer της παράστασης:
https://www.youtube.com/watch?v=KDSJVmcRqG0

Τα εισιτήρια πωλούνται στο ταμείο και την ιστοσελίδα του Θεάτρου Odeon:
https://bilete.teatrul-odeon.ro/Step10_ChooseShow.aspx

Τιμή εισιτηρίων: 21,20 και 12,72 lei.