9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ | ΑΠΟ ΤΟ Α ΩΣ ΤΟ Ω – ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου, το Γενικό Επίτιμο Προξενείο της Ελλάδας στο Τορίνο, σε συνεργασία με την Ιταλο-Ελληνική Οργάνωση για την Εκπαίδευση «μicrokosmos» διοργανώνει ένα τριήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Από το α ώς το ω» από τις 8 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2024, με στόχο την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο Τορίνο, αλλά και στην Ευρώπη.

«Από το α ώς το ω» προωθείται από το Επίτιμο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορίνο και την Ιταλο-Ελληνική Οργάνωση για την Εκπαίδευση «μicro kosmos», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τορίνο, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την MY ARTIST, το BallaTorino, το Ίδρυμα Contrada Τορίνο, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Πεδεμόντιο – Ελλάδα Santorre di Santarosa, Irini Pasi Ensemble, με την υποστήριξη των Enable Greece, Hands Up, Ινστιτούτο Κωφών του Τορίνο, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, της Περιφέρειας του Πιεμόντε, του Δήμου του Τορίνο, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της i4ea Sustainability, του Thermolab.

Το Τορίνο θα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή πόλη που θα ντυθεί στα γαλανόλευκα, αφού η Mole Antonelliana θα φωταγωγηθεί με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, αποτυπώνοντας έτσι τη σημαντική συνεργασία ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Παράλληλα, στην κορυφή του εμβληματικού αυτού μνημείου θα προβληθεί και το ελληνικό γράμμα «π», συμβολίζοντας την προσφορά της ελληνικής γλώσσας στην επιστήμη, τα μαθηματικά και την ανθρώπινη σκέψη.

Για πρώτη φορά, όλες οι εκδηλώσεις του τριημέρου θα καλύπτονται πλήρως από διερμηνεία στην Ελληνική και στην Ιταλική Νοηματική Γλώσσα.

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα του τριήμερου των εκδηλώσεων:

8 Φεβρουαρίου

Φωταγώγηση της MoleAntonelliana:
Το εμβληματικό μνημείο του Τορίνου θα φωτιστεί με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας και στην κορυφή του θα προβληθεί το ελληνικόγράμμα«π», αναδεικνύοντας την αξία αυτού του ελληνικού γράμματος στην εξέλιξη των μαθηματικών και της επιστήμης γενικότερα.
Δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης σε συσκευές Android και Apple.

9 Φεβρουαρίου

11:00: Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού -Βρες την Ελλάδα στο Τορίνο: Με αφετηρία το Επίτιμο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορίνο, οι συμμετέχουσες/-οντες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο κέντρο του Τορίνου και να ανακαλύψουν τα ίχνη της Ελλάδας στην πόλη. Ένας από τους σταθμούς του κυνηγιού θα είναι το άγαλμα της θεάς Αθηνάς του VincenzoVela, στο προαύλιο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου του Τορίνου,  το οποίο αποτελεί ένα από τα σημεία σύμβολα του ελληνικού στοιχείου στο Τορίνο.
ViaNapione 33/A

15:30: «Ο» όπως όπερα: Μια ανάγνωση σύγχρονης ποίησης εμπνευσμένη από την ανθρώπινη και καλλιτεχνική υπόστασης της Μαρίας Κάλλας. Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο Καθηγητής RoccoQuaglia (από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τορίνου) και η Δρ. FrancescaG.M. Gastaldi (από το Τμήμα Φιλοσοφίας και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου του Τορίνου). Εκτός από τις/τους ποιήτριες/-τές που θα διαβάσουν τα έργα τους, θα υπάρξει εισήγηση  του Δρ. CamilloCostantini (από το Τμήμα Μαθηματικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Τορίνου) με τίτλο «Ο χορός ενός γράμματος μεταξύ μαθηματικών και ποίησης».
Aula Magna, Cavallerizza, Via Verdi 9

10 Φεβρουαρίου

11:00: Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού -Βρες την Ελλάδα στο Τορίνο: Με αφετηρία το Επίτιμο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορίνο, οι συμμετέχουσες/-οντες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο κέντρο του Τορίνου και να ανακαλύψουν τα ίχνη της Ελλάδας στην πόλη. Ένας από τους σταθμούς του κυνηγιού θα είναι το άγαλμα της θεάς Αθηνάς του VincenzoVela, στο προαύλιο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου του Τορίνου,  το οποίο αποτελεί ένα από τα σημεία σύμβολα του ελληνικού στοιχείου στο Τορίνο.
ViaNapione 33/a

15:30: Παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί–Η χορευτική ομάδα “Chorò Sagapò” του Συλλόγου Πιεμόντε-Ελλάδα “SantorrediSantarosa” θα παρουσιάσει παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς στην PiazzaCastello. Μια κατασκευή που θα απεικονίζει τις μεγαλοπρεπείς Καρυάτιδες της Ακρόπολης θα εκτεθεί δίπλα στο χώρο που θα διατεθεί για τους χορούς και θα λειτουργεί ως φωτογραφικό σκηνικό για το κοινό.
PiazzaCastello

18:00: Σχολή γονέων – Οι Ελληνίδες/Έλληνες γονείς που βρίσκονται στο Τορίνο θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με τον ψυχολόγο Γιώργο Κρικρή για όλα τα θέματα που απασχολούν τη ζωή εκείνων και των παιδιών τους σε μια ξένη χώρα.
ViaNapione 33/a

20:30: Συναυλία βυζαντινής μουσικής –Θα πραγματοποιηθεί συναυλία Βυζαντινής Μουσικής από το σύνολο “IriniPasiEnsemble” στον Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό της Γεννήσεως του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
ViadelleOrfane 11

Διακοσμήσεις και διαφημιστικό υλικό με θέμα το ελληνικό αλφάβητο: Σε συνεργασία με την Ένωση Εμπόρων και Καταστηματαρχών και με εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης του Τορίνου, θα τοποθετηθούν αυτοκόλλητα που θα απεικονίζουν γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου στις εισόδους καταστημάτων και σχολείων.

Απτικό αλφαβητάρι: Η e-NableGreece σχεδίασε ένα τρισδιάστατο απτικό αλφαβητάρι με 24 λέξεις ελληνικής προέλευσης που χρησιμοποιούνται στην ιταλική και διεθνή επιστημονική ορολογία. Το έργο είναι κατάλληλο για άτομα με οπτική αναπηρία και θα εκτεθεί στην έδρα της οργάνωσης «μicrokosmos».

Ως ενθύμιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, θα διατίθενται καρφίτσες σε σχήμα ελληνικών γραμμάτων, ειδικά σχεδιασμένες από τη σχεδιάστρια κοσμημάτων Μαρία Φωτοπούλου.

Infopoint στην έδρα της Ιταλο-Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης για την Εκπαίδευση  «μicrokosmos» – και του ΣυλλόγουΠιεμόντε-Ελλάδα “SantorrediSantarosa” (9 Φεβρουαρίου):πληροφορίες για δραστηριότητες, μαθήματα, ανταλλαγές νέων και άλλες πρωτοβουλίες μη τυπικής μάθησης.

Θα υπάρξει διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα όλου του τριημέρου των εκδηλώσεων από τηHandsUpκαι στην Ιταλική Νοηματική Γλώσσα από το Ινστιτούτο Κωφών του Τορίνου.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.lagreciaatorino.it
Σύντομη περιγραφή στην ΕΝΓ: https://www.youtube.com/watch?v=yTZvpFxF9mw

Η Μόλε Αντονελιάνα είναι ένα αρχιτεκτονικό μνημείο που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Τορίνο και αποτελεί ένα σύμβολο όχι μόνο για τους κατοίκους της πόλης, αλλά και για την υπόλοιπη Ιταλία.
Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Αλεσάντρο Αντονέλι, έναν διάσημο αρχιτέκτονα του 19ουαιώνα,. Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε μετά την έγκριση του Βασιλικού Διατάγματος της 17ης Μαρτίου 1863 και χτίστηκε εν μέρει, με ύψος περίπου 70 μέτρα. Το 1873 ο Αντονέλι αποφάσισε να προσθέσει έναν ακόμη όροφο, τον λεγόμενο “Tempietto”, αυξάνοντας το ύψος σε 90 μέτρα. Στα σχεδόν εκατό μέτρα ύψος, ο αρχιτέκτονας Αντονέλι αποφάσισε να ακολουθήσει τον αρχικό του σχεδιασμό και να ολοκληρώσει το κτίριο με ένα αιχμηρό τελείωμα νεο-γοτθικού στυλ. Ο αρχιτέκτονας Αντονέλι, λίγο πριν πεθάνει, αποφάσισε να ολοκληρώσει την αγκυλωτή κορυφή πρώτα με ένα αστέρι με πέντε ακμές και στη συνέχεια με ένα άγαλμα που απεικονίζει τη “Φτερωτή ιδιοφυΐα”, που θεωρείται ένα από τα σύμβολα της βασιλικής οικογένειας Σαβοΐα. Τα έργα συνεχίστηκαν από τον γιό του Αντονέλι και ολοκληρώθηκαν το 1889.
Η Μόλε Αντονελιάνα εγκανιάστηκε με μία πανηγυρική τελετή όπου συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι της πόλης του Τορίνο, καθώς έγινε το ψηλότερο κτίριο στην Ιταλία, την Ευρώπη και στον κόσμο μέχρι το 1953, ξεπερνώντας τον Καμπαναριό του Καθεδρικού Ναού του Ουλμ στη Γερμανία, ύψος 161,53 μέτρα. Η Μόλε Αντονελιάνα, ξανά υπό εργασίες, επέστρεψε στη λάμψη της το 1960 με μια νέα αγκυλωτή κορυφή. Το 1964 τοποθετήθηκε ο πρώτος ανελκυστήρας για να φτάσει κανείς στο “Tempietto” και να απολαύσει μια εκπληκτική θέα στην πόλη του Τορίνο και των Αλπέων. Η Μόλε Αντονελιάνα σήμερα έχει ύψος 167,5 μέτρων και είναι η έδρα του Μουσείου Κινηματογράφου του Τορίνο.