«Η Ιστορία μιλάει στο Σήμερα και διδάσκει». Διεθνής διαδικτυακή ομογενειακή εκδήλωση για τα 2500 χρόνια της μάχης των Θερμοπυλών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 29 Αυγούστου, η Διεθνής Ομογενειακή Διαδικτυακή Εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο των Νοτιοδυτικών Πολιτειών και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, για την επέτειο των 2500 ετών της μάχης των Θερμοπυλών.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Ομότ. Καθ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού των Νοτιοδυτικών Πολιτειών Αμερικής, κ. Γιάννης Ρεμεδιάκης, ο πρώην Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκος A. Κούκης και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της Φλόριντα, κ. Μιχάλης Αλεξάνδρου,

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού των Νοτιοδυτικών Πολιτειών Αμερικής, κ. Γιάννης Ρεμεδιάκης, σήμανε την έναρξη της εκδήλωσης και ευχαρίστησε τους ομιλητές και το κοινό για τη συμμετοχή τους, ενώ τόνισε στην ομιλία του: «Σήμερα, όπως ακριβώς πολεμήσαμε μια από τις χειρότερες πανδημίες που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα, είμαστε επίσης εδώ για να γιορτάσουμε και να αναγνωρίσουμε εκείνη τη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία όπου το ανθρώπινο πνεύμα θριάμβευσε πάνω από το κακό, τη θυσία εκείνων των μαχητών για να κρατήσουν τη χώρα τους ελεύθερη».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Ομότ. Καθ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, επεσήμανε χαρακτηριστικά στην ομιλία του: «Στηρίζουμε οργανωτικά τις εκδηλώσεις για την ανάδειξη της Μάχης των Θερμοπυλών ως κορυφαίας στιγμής της Ευρωπαϊκής ιστορίας. Στην επέτειο των 2500 χρόνων, με τη συνεργασία των όπου γης Ελλήνων, υπενθυμίζουμε σε όλο τον κόσμο ότι το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός συνιστά ορόσημο της διαχρονικής προσπάθειας της Ευρώπης να παραμείνει χώρος δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκος Α. Κούκης, επεσήμανε στο χαιρετισμό του: «Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού εγκαινιάζει σήμερα με μεγάλη χαρά την ουσιαστική μορφωτική επικοινωνία με τους ομοεθνείς της Αμερικής αλλά και κάθε ευαίσθητο πολίτη των ΗΠΑ, ο οποίος ενδιαφέρεται να εμβαθύνει σε πτυχές του σπουδαίου ελληνικού πολιτισμού και για τον οποίον η επιστημονική και πνευματική κοινότητα έχει καταλήξει στο οριστικό συμπέρασμα ότι αποτέλεσε τη βάση του δυτικού κόσμου».

Ο πρώην Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς, κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, ανέπτυξε τη στρατηγική των Ελληνικών και Περσικών δυνάμεων και εξήγησε αναλυτικά τις επιδιώξεις της μεγάλης αυτοκρατορίας του Ξέρξη. Η μάχη των Θερμοπυλών ήταν ένας ηθικός αγώνας εναντίον μίας πολεμικής μηχανής. Επιπροσθέτως, η Περσική εισβολή πρέπει να ειδωθεί ως σύνολο  με τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ακολούθως, ο κ. Μαλλιάς αναζήτησε ιστορικές αναλογίες ανάμεσα στο μακρινό 480 π.Χ. και στη σημερινή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Συγκεκριμένα ο κ. Μαλλιάς υπογράμμισε: «Πώς θα ήταν η Ελλάδα και η Ευρώπη σήμερα αν η Ελλάδα δεν είχε αντισταθεί και στην πραγματικότητα νικήσει πριν από 2500 χρόνια; Δεν προκαλεί έκπληξη ότι η κατάσταση σήμερα δεν είναι πολύ διαφορετική. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία ενορχήστρωσε τον Μάρτιο του 2020 μια υβριδική επίθεση χρησιμοποιώντας κυρίως παράτυπους, αναμεμιγμένους με παράνομους μετανάστες και μερικούς πρόσφυγες, στα κοινά χερσαία σύνορα με την Ελλάδα στον ποταμό Έβρο…Η Ελλάδα τώρα υπερασπίζεται τον εαυτό της ενάντια στις καθημερινές επιθετικές αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις των Τουρκικών δυνάμεων. Η Τουρκία απειλεί επίσημα και άμεσα την Ελλάδα με το λεγόμενο CASUS BELLI (αιτία πολέμου) κατά παράβαση των Χαρτών του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ».

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Εταιρειών Βόρειας Αμερικής (New York, ΝΥ), της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας της Νέας Υόρκης (New York, ΝΥ), του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νέας Υόρκης (New York, ΝΥ),  της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανισμών του Ιλλινόις (Chicago, IL), της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανισμών της Νέας Ιερσέης (Voorhees, NJ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της Φλόριντα (Tampa, FL), και του Διεθνή Ελληνικού Συλλόγου (Claymont DE).

Διαβάστε επίσης:

Το Σάββατο, 29 Αυγούστου, η διεθνής διαδικτυακή ομογενειακή εκδήλωση για την επέτειο των 2500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο των Νοτιοδυτικών Πολιτειών και τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού παρουσιάζουν διεθνή διαδικτυακή ομογενειακή εκδήλωση για τα 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών