50ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Καΐρου

Μισό αιώνα ζωής εορτάζει φέτος η ΔΕΒ Καΐρου, που εγκαινιάζεται την Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019, από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Καΐρου προσελκύει το ενδιαφέρον εκδοτικών οίκων όλου του Αραβικού κόσμου αλλά και της Μέσης Ανατολής, ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Αίγυπτο.

Στο Ελληνικό Περίπτερο, το οποίο επιμελείται το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια, παρουσιάζονται εγχειρίδια διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας για ξένους.

Παράλληλα, εκδήλωση για την Ελληνική γλώσσα διοργανώνεται στο περιθώριο της Έκθεσης από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου, στο Εθνικό Μεταφραστικό Κέντρο της Αιγύπτου. Συμμετέχουν ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του ΑΠΘ, κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και ο υπεύθυνος των εκδόσεων εγχειριδίων διδασκαλίας Ελληνικής γλώσσας του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, κ. Παναγιώτης Ανδρέου, καθώς επίσης όλοι οι καθηγητές πανεπιστημίων που διδάσκουν σε Ελληνικά Τμήματα στην Αίγυπτο.

Στο επίσημο πρόγραμμα της Έκθεσης  συμπεριλαμβάνεται επίσης η ομιλία, στις 27 Ιανουαρίου, του κ. Σαμουήλ Μπισάρα, ενός από τους πιο διακεκριμένους διερμηνείς Αραβικής γλώσσας, με θέμα: «Η Αίγυπτος στο έργο του Κ. Π. Καβάφη».

Στην 50ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου συμμετέχει για πρώτη φορά και η Κύπρος, η οποία παρουσιάζει εκδόσεις που αφορούν στη λογοτεχνία, την ιστορία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό της, ενώ έντονη είναι και η παρουσία στο Κυπριακό Περίπτερο, της Κυπριακής παροικίας που ζει στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Η 50ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Καΐρου έχει διάρκεια έως τις 4 Φεβρουαρίου 2019. Στο Χρυσό Ιωβηλαίο της, η Έκθεση έχει επιλέξει ως τιμώμενο οργανισμό τον Αραβικό Σύνδεσμο.