«4 παραδόσεις του μαντολίνου στην Ελλάδα» – Οδησσός

English

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Οδησσό, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, παρουσιάζει στο Ουκρανικό Ακαδημαϊκό Θέατρο της Οδησσού στις 24 Μαρτίου και ώρα 19:00, τη μουσικοθεατρική παράσταση της Μαρίας και της Ελίνας Μαρκατάτου «4 παραδόσεις του μαντολίνου στην Ελλάδα», με τη συμμετοχή μουσικών από την Ελλάδα και του χορευτικού συγκροτήματος του Παραρτήματος του ΕΙΠ στην Οδησσό.

Στόχος της παράστασης είναι η προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης μέσω των τεσσάρων διαφορετικών παραδόσεων του μαντολίνου. Σκοπός του δεν είναι απλά η διατήρηση και η προβολή των μουσικών παραδόσεων, αλλά η ανανέωσή τους και η γέννηση μίας φρέσκιας ιδέας για την μουσική κληρονομιά της Ελλάδας, καθώς ερμηνεύεται από νέους ταλαντούχους μουσικούς με διαφορετικό ταπεραμέντο και πολιτισμική ταυτότητα. Επαγγελματίες πτυχιούχοι μουσικοί, που προέρχονται από άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο και την Ισπανία, γνώστες της κλασικής μουσικής παιδείας, παντρεύουν την μουσική τους γνώση με τον αυθορμητισμό που κρύβεται στην παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας.

Στην Ελλάδα, η παρουσία του μαντολίνου, ως μουσικού οργάνου έκφρασης της τοπικής μουσικής παράδοσης, βρίσκεται στα τέλη του 19ου αιώνα και συνδέεται με τέσσερις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις που προέρχονται από τέσσερις διαφορετικές περιοχές: Μικρά Ασία, Αθήνα, Ιόνια νησιά και Κρήτη. Η Ελλάδα είναι παραδοσιακά ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και λαών λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Επιπλέον, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που ήταν υπό την κυριαρχία άλλων δυνάμεων (Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Γερμανία) για πάνω από τέσσερις αιώνες, οδήγησε σε αμφίδρομη πολιτισμική όσμωση. Συνεπώς συναντάται και στην μουσική ποικιλομορφία των επιρροών και των ενοποιήσεων όλων αυτών των διαφορετικών πολιτισμών. Ως εκ τούτου, το ρεπερτόριο του μαντολίνου, από τη μία πλευρά, χαρακτηρίζεται από μια εντυπωσιακή ποικιλομορφία ρυθμών, αρμονίας και μελωδίας λόγω της δημιουργικής αφομοίωσης τόσο των ανατολικών όσο και των δυτικών ευρωπαϊκών ήχων και από την άλλη διαφέρει από παράδοση σε παράδοση.

Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα με την ευγενική χορηγία της Κοινωφελούς οργάνωσης «Ίδρυμα Μπούμπουρα».

Η δωρεάν διάθεση των εισιτηρίων γίνεται στο Παράρτημα Οδησσού του ΕΙΠ.

Οδησσός, Παράρτημα Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Κράσνι Περεούλοκ 20