Το ιστορικό κέντρο της πόλης της Οδησσού στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Χθες 25/01/2023, στην έκτακτη συνεδρίασή της στο Παρίσι, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO συμπεριέλαβε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το ιστορικό κέντρο της πόλης της Οδησσού, με την οποία η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν βαθείς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Στο κέντρο του νέου αυτού μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς υπάρχει μεγάλος αριθμός ιστορικών κτιρίων που σχετίζονται με τους Έλληνες της Οδησσού, μεταξύ των οποίων, τα κτίρια του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας.

Επιπλέον, το Ιστορικό Κέντρο της Οδησσού έχει εγγραφεί και στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο, που του δίνει πρόσβαση σε ενισχυμένη τεχνική και οικονομική διεθνή βοήθεια, την οποία μπορεί να ζητήσει η Ουκρανία για να διασφαλίσει την προστασία της ιδιοκτησίας και, εάν χρειαστεί, να βοηθήσει στην αποκατάστασή του.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συγχαίρει ολόψυχα τους κατοίκους της Οδησσού για αυτό το σημαντικό γεγονός και εύχεται ευημερία στην πόλη της Οδησσού και σε όλο τον ουκρανικό λαό.