15η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης (3-6 Μαΐου 2018): Τιμώμενες οι χώρες της Γαλλοφωνίας

Μετά την επιτυχημένη περσινή διοργάνωση με αφιέρωμα στην «Αναζήτηση του νότου», βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) θα πραγματοποιηθεί φέτος μεταξύ 3-6 Μαΐου 2018, με τιμώμενες τις χώρες της Γαλλοφωνίας και ικανή εκπροσώπηση βιβλίων και συγγραφέων απ’ όλες τις ηπείρους.

Το αφιέρωμα θα έχει διαθεματικό χαρακτήρα καλύπτοντας όλο το φάσμα του χώρου του βιβλίου (λογοτεχνία, δοκίμιο, επιστήμες, τέχνες, παιδικό βιβλίο) και θα διοργανωθεί από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Ενεργή θα είναι η συμμετοχή της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης καθώς και Πρεσβειών άλλων γαλλόφωνων χωρών. Ενεργή θα είναι επίσης και η συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το αφιέρωμα στη Γαλλοφωνία αποτελεί αδιαμφισβήτητα ουσιαστική συνέχεια της θεματικής «Η αναζήτηση του νότου» που σηματοδότησε την ΔΕΒΘ 2017. Βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις και άλλα δρώμενα θα εμβαθύνουν στην γαλλική κουλτούρα ως παγκόσμια συνδετική του βορρά με τον νότο, εστιάζοντας στο βιβλίο που παράγει αλλά και, ευρύτερα, στον πολιτισμό που διαχρονικά δημιουργεί, ενισχύοντας την ήδη πολυετή και πολυσχιδή σύνδεσή της με τον ελληνικό εκδοτικό κόσμο, και την σημασία αυτής της σύνδεσης στην διαμόρφωση των σύγχρονων ευρωπαϊκών πολιτιστικών ταυτοτήτων.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Γαλλία υπήρξε τιμώμενη χώρα στην 5η ΔΕΒΘ, το 2008, ενώ ακριβώς δέκα χρόνια αργότερα οι χώρες της Γαλλοφωνίας τιμώνται για πρώτη φορά στην έκθεση, δίνοντας έμφαση όχι στο εθνικό στοιχείο ως αποκλειστικό παράγοντα ταυτότητας αλλά στη γλώσσα ως προϋπόθεση παγκοσμιότητας, δραστήριου παραγωγού και προωθητή αξιών.

Ήδη πέντε χώρες πέραν της Γαλλίας (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Ρουμανία, Καναδάς) ενεργοποιήθηκαν άμεσα ως προς την συμμετοχή τους στην έκθεση μέσω διακεκριμένων γαλλόφωνων συγγραφέων, πολλοί εκ των οποίων είτε έχουν ήδη μεταφραστεί στα ελληνικά, είτε θα παρουσιάσουν το έργο τους για πρώτη φορά στη χώρα μας. Στη συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει ενημέρωση για το σύνολο των συνεργασιών από τον γαλλόφωνο κόσμο. Σημαντική είναι και η συμμετοχή των ελλήνων εκδοτών που ήδη από πέρυσι αυξήθηκε κατά πολύ σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και αναμένεται να  ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με νέες εμφανίσεις και πληθώρα δημιουργικών δράσεων σχετικών με το κεντρικό αφιέρωμα στη Γαλλοφωνία.

Αξίζει την προσοχή μας το γεγονός πως σε λίγες ημέρες (11-15 Οκτωβρίου 2017) η Γαλλία θα παρουσιάσει το πλούσιο πρόγραμμά της ως τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης έπειτα από 27 χρόνια –η τελευταία φορά ήταν το 1989- και είναι σκόπιμο να παρατηρήσει κανείς την μετατόπιση του ενδιαφέροντος από το εθνικό στο υπερεθνικό, από την χώρα στη γλώσσα, πράγμα που δηλώνεται σαφώς στο βασικό σλόγκαν της γαλλικής διοργάνωσης («Francfort en français», δηλαδή, «Φρανκφούρτη στα γαλλικά»).

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού έχει ήδη ξεκινήσει το έργο του με την υπόσχεση και την προσδοκία μιας ξεχωριστής βιβλιοφιλικής εμπειρίας.