15η ΔΕΒΘ: Συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Ακρόπολης [25/4]

Η διάδοση της φιλαναγνωσίας, η συμμετοχή στους προβληματισμούς αιχμής που θέτει η εποχή μας, η ουσιαστική ένταξή της στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων και η διάδοση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, είναι οι στόχοι της 15ης ΔΕΒΘ που ανοίγει τις πύλες της στη Θεσσαλονίκη στις 3 Μαΐου 2018

Στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, στο Μουσείο Ακρόπολης, με θέμα την 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία ανοίγει τις πύλες της για το κοινό την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018και θα την εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της ΒουλήςΝίκος Βούτσης, μίλησαν οι:Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής ΔΕΒΘ, Αναστάσιος Τζήκας, πρόεδρος ΔΕΘ-HELEXPO, Έλλη Χρυσίδου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών του δήμου Θεσσαλονίκης και PhilippeRay, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας, Διευθυντής Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ηΥπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού,Λυδία Κονιόρδου, η οποία ανέφερε ότι «η υποστήριξη της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης από το Υπουργείο Πολιτισμού συμπίπτει, χρονικά, με την υποστήριξη της εξωστρέφειας του ελληνικού βιβλίου, μέσω της συστηματικής συμμετοχής του στις διεθνείς εκθέσεις και της επαναλειτουργίας ενός προγράμματος υποστήριξης των μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων προς άλλες γλώσσες (προς τα ρωσικά, προς τα κινεζικά και προς όλες τις υπόλοιπες γλώσσες)». Και οΠρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα,ChristopheChantepy, ο οποίος τόνισε ότι η ΔΕΒΘ είναι «μια ευκαιρία να τεθούν οι κατάλληλες ερωτήσεις και να αναζητηθούν οι κατάλληλες απαντήσεις, έτσι ώστε η εκδοτική δραστηριότητα και η διάδοση του βιβλίου να παραμείνουν ζωντανές – ένα διακύβευμα ταυτόχρονα δημοκρατικό και οικονομικό. Με άλλα λόγια, μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι το βιβλίο δεν είναι ένα απλό εμπόρευμα». Την εκδήλωση συντόνισε ο Ηλίας Νικολακόπουλος,αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης-Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στους στόχους της ΔΕΒΘ που είναι η διάδοση της φιλαναγνωσίας, η συμμετοχή στους προβληματισμούς αιχμής της εποχής, η ουσιαστική ένταξη στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων, πεδίο όπου έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά και η διάδοση και του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, αναφέρθηκε ο διευθυντής της ΔΕΒΘ,Μανώλης Πιμπλής. «Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου θέλουμε να είναι κομμάτι μιας συνολικής πολιτικής της διάδοσης του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος είναι να δημιουργηθεί «ένα τρίγωνο ‘’Ελλάδα-Δυτική Ευρώπη-Βαλκάνια, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη».

«Πιστεύω ότι η 15η ΔΕΒΘ θα είναι η καλύτερη και πιο διεθνής έκθεση όλων των εποχών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO,  ΑναστάσιοςΤζήκας, συμπληρώνοντας ότι «φέτος ανεβαίνουμε ένα επίπεδο», ενώ και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών του δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου, τόνισε πως «η 15η ΔΕΒΘ είναι η πιο σημαντική και διεθνής έκθεση βιβλίου στην Ελλάδα» και υπογράμμισε τις στενές σχέσεις της Θεσσαλονίκης με τη Γαλλία και εν προκειμένω με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, PhilippeRay, αναφέρθηκε στις πλούσιες δράσεις στο πλαίσιο του αφιερώματος της Γαλλοφωνίας, κάνοντας ειδική αναφορά και στους ελληνικής καταγωγής προσκεκλημένους συγγραφείς, αλλά και στη σχέση της Γαλλίας με την πόλη και την εβραϊκή κοινότητά της που ήταν ανέκαθεν γαλλόφωνη.

Την 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτώνκαι ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. ΤοΕλληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στηρίζει την προβολή του ελληνικού βιβλίου διεθνώς, οργανώνοντας τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που αποτελεί τον κορυφαίο θεσμό προβολής του βιβλίου στη χώρα μας.


Διαβάστε επίσης:
15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης [3-6 Μαΐου 2018]
Η 15η ΔΕΒΘ ανοίγει τις πύλες της για το κοινό στις 3 Μαΐου 2018, με σύνθημα «Αφουγκραζόμαστε, διαβάζουμε, συζητάμε»
15η ΔΕΒΘ: Παιδική Γωνιά – Γωνιά Εφήβων – Γωνιά Εκπαιδευτικών
15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης [3-6 Μαΐου 2018]
15η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης (3-6 Μαΐου 2018): Τιμώμενες οι χώρες της Γαλλοφωνίας


Η 15η ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.