Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού | 11 Μαρτίου – 6 Μαΐου 2022

Σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Greek Play Project και την Κοινότητα Ψυχικού

«Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού βρίσκεται πάντα στην αιχμή των σύγχρονων τάσεων και αναγνωρίζοντας τη σημασία της Δημιουργικής Γραφής και τη διεθνή της αποδοχή ως ισχυρό εκπαιδευτικό μέσο,  διοργανώνει ομώνυμο σεμινάριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί υβριδικά και σε ζωντανή μετάδοση τόσο διαδικτυακά όσο και με φυσική παρουσία.
Τιμώντας τους πολύτιμους συνεργάτες μας και εμπιστευόμενοι όπως πάντα τη δύναμη των συνεργειών, συνεργαστήκαμε με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και την Κοινότητα Ψυχικού που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας η οποία τιμήθηκε με την τεράστια συμμετοχή των συνεργατών, εργαζομένων, φοιτητών τους αλλά και των δημοτών Ψυχικού.
Ο εισηγητής του σεμιναρίου κ. Βασίλης Μανουσάκης είναι ένας καταξιωμένος καθηγητής με πλούσια διεθνή εμπειρία στον χώρο, που διδάσκει τη δημιουργική γραφή σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και των ΗΠΑ.
Με μεγάλη μας χαρά επισημαίνουμε ότι το σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής αποτελεί μέρος της συνεργασίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με τον οργανισμό «New York Writers», ο οποίος θα διεξαγάγει το  Ετήσιο Διεθνές Συμπόσιό του υπό την αιγίδα του ΕΙΠ, στην Αθήνα στις 22 έως 29 Μαΐου 2022 με τη φυσική παρουσία και συμμετοχή συγγραφέων από όλο τον κόσμο. Η τελετή λήξης του Διεθνούς Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΕΙΠ, οικία Μποδοσάκη, στο Παλαιό Ψυχικό.
Εύχομαι ο εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός των 450 συμμετεχόντων να το βρει τόσο ενδιαφέρον και αξιόλογο όσο και πολύτιμο για τις δραστηριότητές τους».

Νίκος Α. Κούκης
Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

«Tο Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών μετέχει με ιδιαίτερη χαρά στη διοργάνωση του Σεμιναρίου Δημιουργικής Γραφής στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Τα δύο ιδρύματα έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας από τον Ιούλιο 2021 με στόχο την από κοινού διοργάνωση επιστημονικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ερευνητικών προγραμμάτων, επιστημονικών και εκπαιδευτικών συνεδρίων, διαλέξεων και σεμιναρίων με κεντρικό θέμα την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την επιστήμη και την εκπαίδευση. Το Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα έμπρακτης συνεργασίας φορέων ακαδημαϊκών και πολιτιστικών, οι οποίοι ενώνουν δυνάμεις για ένα αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα, με εκπαιδευτικούς στόχους. Η σημαντική αυτή διοργάνωση ελπίζουμε ότι θα βρει απήχηση και θα εμπνεύσει τις νεότερες γενιές, τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία και ευχόμαστε να έχουμε πολλές παρόμοιες συνέργειες στο μέλλον».

Χριστίνα Κουλούρη
Πρύτανις Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Με την ευκαιρία της έναρξης του διαδικτυακού σεμιναρίου με θέμα τη «Δημιουργική Γραφή», συγχαίρω το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) για τη νέα αυτή πρωτοβουλία του. Με το παρόν σεμινάριο που απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να εξασκηθούν στις τεχνικές γραφής, το ΕΙΠ ενισχύει την πολυποίκιλη συμβολή του στην ανάδειξη του χώρου του βιβλίου και, μέσω αυτού, στην προαγωγή της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, πρόθυμο, όπως πάντα, σε συνέργειες με πολιτιστικούς φορείς της χώρας, χαιρετίζει και με πολύ χαρά ανταποκρίνεται στην πρόσκληση για συνεργασία.
Με τις ευχές μου να συνεχίσει το ΕΙΠ την επιτυχημένη πορεία του,

Γιάννα Καρύμπαλη – Τσίπτσιου
Πρόεδρος ΔΣ Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

«To Εθνικό Θέατρο και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού μοιράζονται ένα όραμα ανάδειξης της πνευματικής μας κληρονομιάς, της συνέχειας και της γεφύρωσης του χθες και του αύριο στον πολιτισμό, στα γράμματα και την τέχνη. Τον κοινό αυτό αγώνα των δύο φορέων επικυρώνει και το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράψαμε έναν χρόνο σχεδόν πριν, και που εγκαινιάσαμε με τη συνδιοργάνωση ενός Διεθνούς Συνεδρίου για το Αρχαίο Δράμα στο Εθνικό Θέατρο.
Στις βασικές μας προτεραιότητες βρίσκεται πολύ ψηλά η παιδεία, η αδιάκοπη παροχή νέων εργαλείων και μεθόδων για τους επιστήμονες και τους καλλιτέχνες, η δια βίου εκπαιδευτική διαδικασία που θα συμβάλλει στη συνεχή βελτίωση και ανύψωση. Για αυτό και το Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής που οργανώνεται υβριδικά από το ΕΙΠ είναι ακόμη μια ευκαιρία για συνεργασία, για διάλογο και ανταλλαγή.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη δράση αυτή και μια ωραία δημιουργική διαδρομή στους συμμετέχοντες».

Γιάννης Μόσχος
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου

«Με χαρά αποδεχτήκαμε την πρόταση να συμμετέχουμε στην προώθηση της  δημιουργικής γραφής στους δημότες μας, μέσω του σεμιναρίου που διεξάγεται στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το οποίο εδρεύει στην Δημοτική Κοινότητα Ψυχικού.
Πιστεύουμε ότι το σεμινάριο θα βοηθήσει εκείνους που επιθυμούν να μυηθούν στα μυστικά του γραπτού λόγου, να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους ή να διευρύνουν τον τρόπο έκφρασης τους, γιατί η δημιουργική γραφή αποτελεί  εργαλείο για την παραγωγή άρτιων κειμένων σε κάθε επιστημονικό πεδίο».

Φαίνη Χατζηαθανασιάδου
Πρόεδρος Κοινότητας Ψυχικού, Μέλος ΔΣ Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού