12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (7-10 Μαΐου 2015)

«Μακρινές φωνές»
Αφιέρωμα στην Ιβηροαμερικανική λογοτεχνία

«Βιβλίο και Τέχνες»
Μουσική – Design – Κινηματογράφος

Νέοι άνθρωποι – Νέες φωνές
2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών

Μανόλης Αναγνωστάκης
Ζήσιμος Λορεντζάτος
Τιμώμενοι λογοτέχνες

«Παράξενοι πολιτισμοί του κόσμου»
Εργαστήρια για παιδιά

Την Πέμπτη, 7 Μαΐου, ανοίγει τις πύλες της στο βιβλιόφιλο κοινό και διαρκεί έως το βράδυ της Κυριακής, 10 Μαΐου, η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται, όπως κάθε χρόνο, στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της HELEXPO, στα Περίπτερα 13 και 15.
Διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με τη συνεργασία της ΔΕΘ-HELEXPO, των Ελλήνων εκδοτών και του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η μεγάλη οικογένεια του βιβλίου ανανεώνει και φέτος το ραντεβού με τους αναγνώστες, στη Θεσσαλονίκη, στη τετραήμερη γιορτή του πολιτισμού.
Με εντατικούς ρυθμούς και την άμεση ενεργοποίηση όλων των συνδιοργανωτών και συνεργαζόμενων εκδοτών, πολιτιστικών φορέων, ιδρυμάτων, ινστιτούτων, πανεπιστημίων κ.ά., το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ως κύριος φορέας διοργάνωσης, κατόρθωσε να διαμορφώσει ένα πολυθεματικό, ποικίλο και ενδιαφέρον πρόγραμμα 280 εκδηλώσεων, το οποίο καλύπτει τεράστια γκάμα ενδιαφερόντων και θεματικών: λογοτεχνία, ποίηση, επιστήμες, πολιτική, ιστορία, τέχνες μέσα από παρουσιάσεις, συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια, εργαστήρια, σεμινάρια, ημερίδες, προβολές, μουσικά και θεατρικά δρώμενα κ.ά.
Με αφετηρία τον πλουραλισμό και την πολυφωνία που οφείλει να διαθέτει μια διεθνής Έκθεση Βιβλίου, αλληλένδετα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό της χώρας, η ΔΕΒΘ έλαβε υπόψη της τις ανάγκες, αλλά και τις δυσχέρειες των Ελλήνων εκδοτών, αναζήτησε διεθνείς συνέργειες, ακροάστηκε τα πολιτικο-κοινωνικά ερωτήματα και μηνύματα των καιρών, ανίχνευσε τις νέες τάσεις στον χώρο των Εκδόσεων, των Τεχνών και της Επιστήμης, την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις προκλήσεις που αναδεικνύονται από αυτήν, αφουγκράστηκε τις φωνές των παιδιών και των νέων και έδωσε βήμα και χώρο στην προβολή και την αλληλεπίδρασή τους.
Με κεντρικούς άξονες τον διάλογο, τη συν-δημιουργία, τη διάδραση και στόχο την ανάπτυξη μιας δυναμικής κοινότητας γύρω από το βιβλίο που θα κινητοποιήσει δυνάμεις και δεξιότητες, προκειμένου να μεταγγίσει το όραμα για πολιτιστική ανάταση στη χώρα μας, η 12η ΔΕΒΘ παρουσιάζει:

Η ΔΕΒΘ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ. Το σύνολο των εκθετών που συμμετέχουν στη φετινή ΔΕΒΘ είναι 205 τον αριθμό, ενώ ο αριθμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του τετραημέρου αγγίζει τις 280:
181 εκδηλώσεις του γενικού προγράμματος, 27 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Ιβηροαμερικανική λογοτεχνία, 72 εκδηλώσεις στον χώρο της παιδικής και νεανικής γωνιάς. Συμμετέχουν 500 συντελεστές: συγγραφείς, εικονογράφοι, ακαδημαϊκοί, κριτικοί, εικαστικοί, μουσικοί, δημοσιογράφοι, βιβλιοθηκονόμοι, εκπαιδευτικοί, εκδότες και εξειδικευμένοι επαγγελματίες από τον χώρο των εκδόσεων.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν –ως επί το πλείστον– στις 8 διαμορφωμένες αίθουσες στους χώρους της Έκθεσης: Στο Περίπτερο 15 βρίσκονται οι αίθουσες: «Ζήσιμος Λορεντζάτος», «Εξώστης» και «Μακρινές φωνές», και στο Περίπτερο 13 οι αίθουσες: «Μανόλης Αναγνωστάκης», «Βιβλίο και τέχνες», «Φιλογογικό καφενείο» και οι δύο αίθουσες παιδικών και εφηβικών εκδηλώσεων.

ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ – ΞΕΝΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ – ΞΕΝΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ. Παρά το ασφυκτικά μικρό χρονικό διάστημα προετοιμασίας της ΔΕΒΘ (λόγω οικονομικών και πολιτικών συγκυριών) η ΔΕΒΘ κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή 21 ξένων χωρών και αρκετούς ξένους εκδότες που συμμετέχουν στις εθνικές αποστολές ή έρχονται μεμονωμένα. Ο ικανοποιητικός –δεδομένων των συνθηκών– αριθμός των ξένων συμμετοχών αποτελεί σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των επαφών και συναντήσεων που έγιναν από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το οποίο είχε διοργανώσει, κατά το προηγούμενο διάστημα, το Ελληνικό Περίπτερο στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου της Φραγκφούρτης, του Βελιγραδίου και της Κωνσταντινούπολης.

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Ινδονησία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Ουκρανία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία και Τουρκία.

Πολλές από αυτές τις χώρες δραστηριοποιήθηκαν έντονα και διοργανώνουν εκδηλώσεις με προσκεκλημένους συγγραφείς των χωρών τους, προκειμένου να γίνουν γνωστοί οι ίδιοι και το έργο τους στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό και στους Έλληνες εκδότες.

Οι ξένοι εκδότες που συμμετέχουν στη 12η ΔΕΒΘ θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες με τους Έλληνες συναδέλφους τους και να διερευνήσουν τις απαιτήσεις του ελληνικού αναγνωστικού κοινού. Πρόκειται για τους εξής:

ΡΩΣΙΑ: Rossiyskaya Gazeta, Μόσχα
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Cristina Ivanet, Tracus Arte Publishing House, Βουκουρέστι
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Εκδόσεις Folio, Κίεβο
ΚΙΝΑ: Αντιπροσωπεία 38 ατόμων, με επικεφαλής τον Lin Jiahong, Vice Manager, China National Publications Import & Export Corporation, Πεκίνο
ΚΡΟΑΤΙΑ: Ivan Srsen (Sandorf Agency & Editions), Ζάγκρεμπ
ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Vladimir Jankovski, εκδόσεις Magor, Σκόπια
ΠΟΛΩΝΙΑ: Kama Margielska, Książkowe Klimaty, Βρότσλαβ, Tomasz Zarod, Kraina Ksiazek, Βρότσλαβ
ΑΛΒΑΝΙΑ: Jani Malo, Neraida,Τίρανα
ΤΟΥΡΚΙΑ: Burak Yilmaz, Association of Press and Publishing Turkey, Mavi Agac Publishing, Buyuk Dogu Publications, Insan Publications (4 άτομα), Dedalus Books, Tughra Books.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Damian Tabarovsky, διευθυντής των εκδόσεων Mardulce, Μπουένος Άιρες, ο οποίος συμμετέχει σε επαγγελματική συνάντηση με τους Έλληνες επαγγελματίες του βιβλίου(εκδότες, μεταφραστές,λογοτεχνικούς πράκτορες) με θέμα: «Εκδίδοντας Λατινομερικανική λογοτεχνία στην Ελλάδα και αντιστρόφως» (Παρασκευή 8/5/15, ώρα 15.00-17.00)

ΞΕΝΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΒΘ (ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΗΡΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ). Νέες εκδόσεις και σημαντικοί συγγραφείς θα δώσουν το παρών στη 12η ΔΕΒΘ, καθώς και δεκατέσσερις ξένοι συγγραφείς, προσκεκλημένοι από τα πολιτιστικά ινστιτούτα ή τις Πρεσβείες που οργανώνουν τα εθνικά περίπτερα των 21 ξένων χωρών που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση. Πρόκειται για τους συγγραφείς: Μαρλένε Στρεερούβιτς (Γερμανία-Αυστρία), Ολιβιέ Ντελόρμ και Ιβ Σαρλ Ζαρκά (Γαλλία), Αχμέτ Οζγκιούνες (Τουρκία), Αντρέι Κούρκοφ (Ουκρανία), Όλγα Σλαβνίκοβα, Σεργκέι Σαργούνοφ και Ντμίτρι Ίσκοβιτς (Ρωσία), Φλορίν Μαρινέσκου και Μόνικα Σαβουλέσκου-Βουδούρη (Ρουμανία), Χερβόγιε Ιβάντσιτς και Ιβάν Σερσέν (Κροατία), Αλεξάνταρ Προκόπιεφ και Τομισλάβ Οσμανλί (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) κ.ά.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ – ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Μακρινές φωνές» – Αφιέρωμα στην Ιβηροαμερικανική λογοτεχνία. Υπό τον τίτλο Μακρινές φωνές (Voces lejanas), η ΔΕΒΘ φιλοξενεί στη φετινή διοργάνωση ένα αφιέρωμα στην ποικιλομορφία του ισπανικού, πορτογαλικού και λατινοαμερικάνικου πολιτισμού, που εστιάζεται στη λογοτεχνία και τους συγγραφείς της, συνοδεύεται από εικαστικές και μουσικές παρεμβάσεις και ολοκληρώνεται με κριτικές και ιστορικές προσεγγίσεις.
Με έμφαση στη λογοτεχνία τους, που κατέχει εξέχουσα θέση στην ελληνική εκδοτική παραγωγή με ανάλογη μεγάλη αναγνωσιμότητα από το ελληνικό κοινό, το αφιέρωμα περιλαμβάνει συναντήσεις, συζητήσεις και ποιητικές βραδιές με διακεκριμένους προσκεκλημένους, όπως οι: Εουσέμπι Αγιένσα Πρατ (Eusebi Ayensa Prat, Καταλονία, Ισπανία), Φλάβια Κομπάν (Flavia Company, Αργεντινή), Ομάρ Φιγκέροα – Τούρσιος (Omar Figueroa – Turcios, Κολομβία), Αντριάνα Μοσκέρα – Νάνι (Adriana Mosquera – Nani, Κολομβία), Πέντρο Ολάγια (Pedro Olalla, Ισπανία), Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Juan Vicente Piqueras, Ισπανία), Κάρμεν Ποσάδας (Carmen Posadas, Ουρουγουάη), Νταμιάν Ταμπαρόφσκι (Damian Tabarovsky, Αργεντινή), η τραγουδοποιός Μάρθα Μορελεόν (Martha Moreleón, Μεξικό), κ.ά. Την παρουσίασή τους έχουν αναλάβει σημαντικοί Έλληνες λογοτέχνες, ακαδημαϊκοί, μεταφραστές, κριτικοί και δημοσιογράφοι.
To αφιέρωμα περιλαμβάνει επίσης εκδηλώσεις για εμβληματικούς συγγραφείς, όπως ο Φερνάντο Πεσσόα, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και ο Εντουάρντο Γκαλεάνο.
Παράλληλα θα παρουσιαστεί έκθεση πορτρέτων από 69 σκιτσογράφους της Λατινικής Αμερικής και άλλων χωρών υπό τον τίτλο «Tα πρόσωπα του Γκάμπο» – αποτίνοντας φόρο τιμής στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (σε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ ΛΕΑ).
Μουσικές βραδιές με την Martha Moreleón και ποιητικές βραδιές με την Flavia Company και τον Juan Vicente Piqueras συμπληρώνουν το αφιέρωμα στην Ιβηροαμερικανική λογοτεχνία.
Στο ειδικά σχεδιασμένο Περίπτερο του αφιερώματος, στο κέντρο του κτιρίου 15, θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια της ΔΕΒΘ ισπανο-πορτογαλόφωνο βιβλιοπωλείο (με τη φροντίδα του βιβλιοπωλείου Κωνσταντινίδης).

ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ – Μουσική, design, κινηματογράφος. Τα βιβλία ανέκαθεν συνομιλούν και αλληλοεπηρεάζονται με τις άλλες μορφές Τέχνης, χωρίς καμιά τους να χάνει την αυτοτέλειά της, τη δυναμική της και τον τρόπο αφήγησής της. Στη 12η ΔΕΒΘ θα παρουσιαστούν:

• Βιβλίο και Μουσική. Η σχέση του Βιβλίου με τη Μουσική, με ένα ευρύ φάσμα ενοτήτων. Με τη συνεργασία των Ελλήνων εκδοτών θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων λογοτεχνίας και μουσικής, ενώ θα λειτουργήσει σχετική έκθεση βιβλίων και Μουσικό Βιβλιοπωλείο (με τη φροντίδα των εκδόσεων ΙΑΝΟΣ).

• Βιβλίο και Design – το βιβλίο ως αντικείμενο σχεδιασμού. Υπάρχει μακρά παράδοση υψηλής αισθητικής στο ελληνικό βιβλίο, τόσο στους κανόνες σελιδοποίησης, όσο και στο δημιουργικό εξωφύλλου. Σε συνεργασία με τον φορέα των Βραβείων γραφιστικής ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης) διοργανώνεται Έκθεση βιβλίων και καταλόγων των τελευταίων δέκα χρόνων που διακρίθηκαν από τα Βραβεία ΕΒΓΕ στις κατηγορίες: σχεδιασμός βιβλίου / σχεδιασμός εξωφύλλου / εικονογράφηση / κατάλογος.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Βιβλίο και Design – το βιβλίο ως αντικείμενο σχεδιασμού και αισθητικής. Για την παρέμβαση του γραφίστα που, σε συνεργασία με τον εκδότη-επιμελητή, αναλαμβάνει να αναδείξει την «ψυχή» του βιβλίου, δημιουργώντας το «περιτύλιγμα», θα συζητήσουν οι γραφίστες: Θανάσης Γεωργίου, Γιάννης Καρλόπουλος, Δημήτρης Παπάζογλου, ο εκδότης της «Αιώρας» Άρης Λασκαράτος και ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «Το κεντρί» Αντώνης Ελευθεράκης, με συντονιστή τον Δημήτρη Φακίνο, διευθυντή των βραβείων ΕΒΓΕ.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΒΓΕ
(ΣΑΒΒΑΤΟ 9/5/15, ΩΡΑ: 16:00-17:00, ΑΙΘΟΥΣΑ «ΒΙΒΛΙΟ & ΤΕΧΝΕΣ» / ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ: Βιβλίο και Design – το βιβλίο ως χειροτέχνημα. Στην ίδια ενότητα θα πραγματοποιούνται καθημερινά (11:00-13:00 και 16:00-18:00) εργαστήρια βιβλιοδεσίας με θέμα το δέσιμο φύλλων με την πολύ απλή, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμη και ανθεκτική ιαπωνική τεχνική.
Οργάνωση: Εργαστήριο συντήρησης χαρτιού-βιβλίου του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
[Τα εργαστήρια βιβλιοδεσίας επαναλαμβάνονται καθημερινά κατά τις ώρες 11:00-13:00 και 16:00-18:00]

Βιβλίο και Κινηματογράφος – προβολές ταινιών εμπνευσμένων από λογοτεχνικά έργα. Το Βιβλίο και ο Κινηματογράφος έχουν μια μακρόχρονη σχέση και γύρω τους έχουν αναπτυχθεί ποικίλες συζητήσεις με έντονες αντιπαραθέσεις. Η συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει αποφέρει μια πλούσια σειρά προβολών με γνωστές και άγνωστες μεταφορές λογοτεχνικών έργων στο σινεμά. Στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ θα προβληθούν:
– Ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, βασισμένες σε λογοτεχνικά έργα
(σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Δράμας)
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ «ΒΙΒΛΙΟ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ», ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13/HELEXPO
– Ισπανόφωνες ταινίες μεγάλου μήκους, βασισμένες σε λογοτεχνικά έργα
(σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ «ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ», 7-13/5/2015, 18:00

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ: Νέοι άνθρωποι – Νέες φωνές. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο πλαίσιο της 12ης ΔΕΒΘ οργανώνει το 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών (σε συνέχεια του 1ου, που είχε διοργανώσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου το 2011). Νέοι και ταλαντούχοι συγγραφείς συστήνονται στο ευρύ κοινό και μας παρουσιάζουν το έργο τους. Με τον τίτλο Νέοι άνθρωποι – Νέες φωνές, 23 πεζογράφοι και ποιητές προτείνονται από έγκριτα ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά για να εκπροσωπήσουν τη νέα γενιά της λογοτεχνίας: Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Ορφέας Απέργης, Βαλάντης Βορδός, Χρήστος-Αρμάντο Γκέζος, Θάνος Γώγος, Αρίστη Ζαΐμη, Κατερίνα Ζησάκη, Χρίστος Κυθρεώτης, Ελευθερία Κυρίτση, Δήμητρα Κωτούλα, Λουκάς Λιάκος, Κωνσταντίνος Μελισσάς, Δημήτρης Ξυδερός, Βασιλεία Οικονόμου, Κλεομένης Παπαϊωάννου, Μαριλένα Παπαϊωάννου, Άκης Παπαντώνης, Πέτρος Σκυθιώτης, Δημήτρης Στενός, Στέργιος Τσακίρης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Μαρία Φίλη, Ούρσουλα Φωσκόλου.
Συμμετέχουν τα λογοτεχνικά περιοδικά: Ο Αναγνώστης, Bookbar, Bibliotheque.gr, Bookpress, Diastixo.gr, Ένεκεν, Εντευκτήριο, Θράκα, Intellectum, Κλεψύδρα, Μανδραγόρας, Νέα Εστία, Οδός Πανός, Ποιείν.gr, Τα Ποιητικά, Ποιητική, Poema, Poeticanet.gr, Η Στέπα, Φάρμακο, Ο Φαρφουλάς, Φρέαρ, Vakxikon.

ΠΑΙΔΙΚΗ, ΕΦΗΒΙΚΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ. Όπως κάθε χρόνο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, δυναμικό πόλο έλξης αποτελούν οι εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται σε συνεργασία με τους εκδότες παιδικού, εφηβικού και εκπαιδευτικού βιβλίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Έκθεσης.
Στο πλαίσιο της φετινής Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 60 εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους και περιλαμβάνουν: παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά, εικαστικά και μουσικά δρώμενα κ.ά. Ένας άλλος κύκλος εκδηλώσεων που απευθύνονται σε γονείς και εκπαιδευτικούς περιλαμβάνει συζητήσεις και εργαστήρια. Τις εκδηλώσεις θα εμψυχώσουν περισσότεροι από 60 συγγραφείς, εικονογράφοι, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες.
Εκδηλώσεις θα οργανώσει επίσης ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, με αφορμή την ανθολογία «Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο!» (μια κοινή δράση 88 συγγραφέων και 88 εικονογράφων οι οποίοι πρόσφεραν τις ιστορίες και τις εικόνες τους), που θα περιλαμβάνουν εργαστήρια δημιουργικής γραφής για παιδιά και εκπαιδευτικούς.
Στη φετινή Έκθεση θα φιλοξενηθεί επίσης το Σπίτι των Παραμυθιών – το μουσείο αλλιώς, που θα οργανώσει διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τους παράξενους πολιτισμούς του κόσμου. Ένα ταξίδι με μύθους και παραμύθια, στοιχεία της ιστορίας των πολιτισμών του κόσμου και εικαστική αναπαράσταση παραδόσεών τους.
[Αναλυτικά Δελτία Τύπου για καθεμία από τις θεματικές του πολιτιστικού προγράμματος θα βρείτε στην ιστοσελίδα της ΔΕΒΘ: www.thessalonikibookfair.gr]

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – ΗΜΕΡΙΔΕΣ – ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ – ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ. Καθώς το πλήθος των εκδηλώσεων και των θεμάτων δεν μας επιτρέπει την εξαντλητική περιγραφή, θα αναφέρουμε ενδεικτικά εκδηλώσεις, εργαστήρια, ημερίδες, στρογγυλά τραπέζια, συζητήσεις που θέτουν στο τραπέζι θέματα επίκαιρα και ενδιαφέροντα:

• Translation Slam – Εργαστήρι Μετάφρασης. Η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων του Ιονίου Πανεπιστημίου, μετά από πρόσκληση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα διαφορετικό μεταφραστικό εργαστήρι, ανοιχτό στο κοινό. Το πρώτο Translation Slam, δηλαδή μια ζωντανή «αναμέτρηση» δύο μεταφραστών με το ίδιο πρωτότυπο κείμενο ενώπιον και με τη συμμετοχή του κοινού, το οποίο καλείται να κρίνει και να συγκρίνει τις δύο εκδοχές. Μια γνωριμία με μια παλαιότατη πνευματική δραστηριότητα μέσα από μια υπερσύγχρονη προσέγγισή της. Με την καθοδήγηση των καταξιωμένων μεταφραστών και έμπειρων καθηγητών μετάφρασης Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Νίκου Πρατσίνη και τη συμβολή της Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη, μεταφράστριας και αντιπροέδρου της ΠΕΕΜΠΙΠ. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν και ότι δεν απαιτείται καμία μεταφραστική πείρα ούτε και γνώση της ισπανικής γλώσσας από τους συμμετέχοντες.

• ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Τα Μέσα Επικοινωνίας στον κόσμο της ψηφιακής εποχής. Πώς και πόσο έχουν επηρεάσει οι νέες τεχνολογίες την ενημέρωση και την αξιοπιστία των ΜΜΕ.
Συμμετέχουν: Μιχάλης Ψύλλος, πρόεδρος και διευθυντής του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Μήτσος Μπιλάλης, επίκουρος καθηγητής Θεωρίας και Τεχνολογίας της Ιστορικής Πληροφορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος. Συντονίζει ο δημοσιογράφος και κριτικός Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Διοργάνωση: ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

• ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: Προστατεύοντας το περιβάλλον της ανάγνωσης. Πώς θα μπορούσαμε να επανεκκινήσουμε την αγορά του βιβλίου και να την εξυγιάνουμε, προκειμένου να μπορούν οι συντελεστές της να δρουν και πάλι (σωστά); Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε ενεργά την ελεύθερη πρόσβαση στα βιβλία και τη δημιουργία νέου αναγνωστικού κοινού; Ποιες συνεργασίες των συντελεστών του χώρου του βιβλίου θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές για μια άμεση βελτίωση των συνθηκών; Πώς διαμορφώνεται η σχέση συγγραφέα–αναγνώστη μέσα από το διαδίκτυο και τις νέες συσκευές ανάγνωσης; Ομιλητές: Χάρης Βλαβιανός, Περικλής Δουβίτσας, Γιάννης Μπασκόζος, Βασίλης Αδαμαντίδης, Ειρήνη Βοκοτοπούλου, Θοδωρής Ρακόπουλος.
Διοργάνωση: FAIREAD – ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ.

• ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Λαϊκισμός και Δημοκρατία στην Ευρώπη. Πώς μπορούμε να συλλάβουμε την πολυπλοκότητα του λαϊκισμού και την αμφίσημη σχέση του με τη δημοκρατία; Τι μπορεί να διδαχθεί η Ευρώπη από τη βορειοαμερικανική και τη λατινοαμερικανική εμπειρία; Η συζήτηση θα αντλήσει από τα ευρήματα του ερευνητικού προγράμματος POPULISMUS (ΑΠΘ, Δράση ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ) σε μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά. Ομιλητές: Γιάννης Σταυρακάκης, καθηγητής, τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Αλέξανδρος Κιουπκιοκλής, επίκουρος καθηγητής, τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Γιώργος Κατσαμπέκης, ερευνητής προγράμματος POPULISMUS. Διοργάνωση: Εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ/Περιοδικό ΧΡΟΝΟΣ/POPULISMUS.

• ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Πώς γράφεται ένα κακό παιδικό βιβλίο. Μια προκλητική συζήτηση για ένα θέμα «ταμπού»: Είναι όλα τα παιδικά βιβλία καλά; Γράφονται «κακά» παιδικά βιβλία και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;
Ομιλητές: Ανδρέας Καρακίτσιος, αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΑΠΘ, Σάκης Σερέφας, συγγραφέας, Δημήτρης Χαλκιόπουλος, γραφίστας/σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας, Ελένη Χοντολίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ. Συντονίζει η Μαρίζα Ντεκάστρο, κριτικός βιβλίων για παιδιά. Διοργάνωση: Περιοδικό ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ.

• ΗΜΕΡΙΔΑ: Ανοιχτές βιβλιοθήκες – Ανοιχτές κοινωνίες. Με τη συμμετοχή ενεργών βιβλιοθηκονόμων, διευθυντών δημοτικών/σχολικών και άλλων βιβλιοθηκών διερευνώνται ουσιαστικά θέματα που αφορούν τη δημιουργία, την αναβάθμιση, τη λειτουργία και τη σχέση των βιβλιοθηκών με τις κοινωνίες και παρουσιάζονται καλές υπάρχουσες πρακτικές από βιβλιοθήκες διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας. Ανοιχτή συζήτηση με εκπροσώπους των βιβλιοθηκών για τον ρόλο των βιβλιοθηκών στην κοινωνία και την επίδρασή τους στο κοινωνικό σύνολο.
Διοργάνωση: Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ)

• ΖΩΝΤΑΝΑ ΒΙΒΛΙΑ – μια πρωτοποριακή δράση φιλαναγνωσίας. Μια διαφορετική Βιβλιοθήκη, με «Ζωντανά βιβλία», θα λειτουργήσει στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. Τα ράφια της «Ζωντανής Βιβλιοθήκης» διαθέτουν στους αναγνώστες 20 «ανθρώπινα βιβλία», τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους ως μέλη εθελοντικών οργανώσεων της πόλης μας. Και κάτι παραπάνω: τη διάθεσή τους να επικοινωνήσουν με διαδραστικό τρόπο, που να ενισχύει την προώθηση του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της ενεργής κοινωνικής συμμετοχής.
Οι αναγνώστες θα μπορούν να επισκεφθούν τη γραμματεία της «Βιβλιοθήκης», να δανειστούν το «Ζωντανό βιβλίο» και για 20 λεπτά θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την ιστορία του και να συνομιλήσουν μαζί του.

• ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΘΗΚΩΝ: «Βιβλία στα Σχολεία!». Με τη δράση «Βιβλία στα Σχολεία!» συμμετέχουν στη 12η ΔΕΒΘ το libraby4all και το bookia, οι δυο φορείς συνεργάζονται και υλοποιούν μια δράση για τη συλλογή βιβλίων στα πλαίσια των κοινών δράσεων υπό τον τίτλο «Βιβλία στα σχολεία!». Η συγκεκριμένη ενέργεια σκοπό έχει τη συλλογή βιβλίων για νηπιαγωγεία και δημοτικά. Οι επισκέπτες καλούνται να φέρουν μαζί τους στην Έκθεση τα μεταχειρισμένα ή καινούργια βιβλία που επιθυμούν να δωρίσουν και να τα παραδώσουν στο περίπτερο του Bookia.

Εγκαίνια της 12ης ΔΕΒΘ. Η επίσημη τελετή εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία του Περιπτέρου 15, την Πέμπτη 7 Μαΐου, ώρα 19:30.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι επικεφαλής των διοργανωτών φορέων. Θα προηγηθεί συναυλία από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα έγχορδα της ορχήστρας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Χάρη Ηλιάδη, θα ερμηνεύσουν το έργο «5 Ελληνικοί χοροί» του Νίκου Σκαλκώτα.
Με ποίηση και μουσική θα πέσει η αυλαία…
«Από τον Λόρκα στον Νερούδα – Μουσική διαδρομή στην ισπανόφωνη και πορτογαλόφωνη λογοτεχνία»
Από την Μεξικανή τραγουδοποιό Martha Moreleón (φωνή) και τον Αργεντινό μουσικό Román Gómez (κιθάρα, πιάνο και φωνητικά)
Παράσταση μελοποιημένης ποίησης: Χάιμε Σαμπίνες (Jaime Sabines) – Μεξικό, Πάμπλο Νερούδα (Pablo Neruda) – Χιλή, Αρμάντο Τεχάδα Γκόμες (Armando Tejada Gómez) – Αργεντινή, Αντόνιο Ματσάδο (Antonio Machado) και Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (Federico García Lorca) – Ισπανία, Σέσαρ Βαγιέχο (César Vallejo) – Περού, καθώς και τραγούδια εμπνευσμένα από τη ζωή της Αργεντινής ποιήτριας Αλφονσίνα Στόρνι (Alfonsina Storni) και από τους ήρωες του Gabriel García Márquez – Κολομβία («Εκατό χρόνια μοναξιάς») κ.ά.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / 7-10 Μαΐου 2015
ΔΕΘ – HELEXPO, ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ 13 & 15
Είσοδος ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας:
Πέμπτη 15:00-21:00 |Παρασκευή και Κυριακή 10:00-21:00 | Σάββατο 10:00-22:00

Τηλ.: 210-6776540 /fax: 210-6727201 / e-mail: info@-tbf@hfc.gr
www.thessalonikibookfair.com
facebook.com/thessalonikibookfair

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης -μοναδική στην κατηγορία της στον ελληνικό χώρο- εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2004, με στόχο να εντάξει την Ελλάδα στο χάρτη των διεθνών εκθέσεων βιβλίου. Σύντομα κατάφερε να αναδειχθεί σε κομβικό άξονα πολιτιστικών και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ευρώπης, Βαλκανίων, Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.
Σήμερα αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας με διεθνή αναγνώριση και από το 2006 είναι μέλος του «κλαμπ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου», ενώ συμμετέχει στις ετήσιες επαγγελματικές συναντήσεις που οργανώνει η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φραγκφούρτης.


Κάθε χρόνο
• συμμετέχουν στη διοργάνωση περισσότεροι από 400 Έλληνες επαγγελματίες του βιβλίου και 30 άλλες χώρες.
• την επισκέπτονται περισσότερα από 65.000 άτομα ετησίως.
• πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 200 πολιτιστικές εκδηλώσεις με την παρουσία σημαντικών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, ακαδημαϊκών, διανοούμενων, ανθρώπων του πολιτισμού και των τεχνών.

Η Δ.Ε.Β.Θ. διοργανώνεται από Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με τη συνεργασία της ΔΕΒ-HELEXPO, των Ελλήνων Εκδοτών και του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την υψηλή εποπτεία και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Δείτε περισσότερα εδώ