Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας ΕΙΠ και Περιφέρειας Μεγάλης Ελλάδας

Υπογραφή συμφώνου υψηλής σημασίας για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού μέσω της οργάνωσης και διαχείρισης πολιτιστικών εκδηλώσεων μεταξύ Περιφέρειας της Απουλίας, Ένωσης Δήμων της Γκρετσία Σαλεντίνα, ΕΙΠ και ΕΙΠ Ιταλίας

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και συγκεκριμένα στην ανακαινισμένη οικία Μποδοσάκη, παρουσία του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και αφετέρου των Δημάρχων και εκπροσώπων της Περιφέρειας της Απουλίας και της ένωσης των Δήμων της Γκρετσία Σαλεντίνα, υπογράφθηκε συμφωνία για την έναρξη και ανάπτυξη μιας σταθερής συνεργασίας που συμφωνείται να ξεκινήσει με την ίδρυση Γραφείου Εκπροσώπησης του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Γκρετσία Σαλεντίνα για την διασφάλιση της ανάπτυξης των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ της ελληνόφωνης περιοχής της Γκρετσία Σαλεντίνα και γενικότερα της Απουλίας και της Νότιας Ιταλίας με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία πρόκειται να πραγματοποιηθεί ως εξής:

  • Συνεργασία με σχολεία και πανεπιστήμια με αναφορά στην διδασκαλία του γρίκου και της νεοελληνικής γλώσσας, καθώς και συνεργασία στον χώρο της επιστήμης και της έρευνας.
  • Υποστήριξη της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής παραγωγής και ανάπτυξη συνεργασιών στον χώρο των μουσείων, των βιβλιοθηκών και των εκδόσεων.
  • Συνεργασία στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Τα μέρη θα συμβάλουν ώστε:
  • να προωθήσουν την διδασκαλία και τη μελέτη της διαλέκτου γκρίκο και της νεοελληνικής γλώσσας ως υποχρεωτικά μαθήματα στο σχολικό πρόγραμμα με ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή της Γκρετσία Σαλεντίνα.
  • να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για την κινητικότητα των σπουδαστών, για τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Απουλίας, καθώς και την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για τον σκοπό αυτό.
  • να ενθαρρύνουν την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ εκπαιδευτικών και σχολείων με σκοπό την ανάπτυξη περιεχομένων που στοχεύουν στη γνώση των κοινών στοιχείων της γλώσσας, του πολιτισμού και της ιστορίας της Ελλάδας και της Απουλίας στο πλαίσιο της Μεσογείου.
  • να υποστηρίξουν την συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο γλωσσικός, ο ιστορικός, ο ανθρωπολογικό – πολιτιστικός, ο αρχαιολογικός, κ.λπ.
  • Υποστήριξη της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής παραγωγής. Τα μέρη θα συμβάλουν ώστε:
  • να υποστηρίξουν τη γνώση της τέχνης και του πολιτισμού των δύο χωρών μέσω ειδικών προγραμμάτων διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, φεστιβάλ, εκθέσεων, συνεδρίων, ανταλλαγών καλλιτεχνών και καλλιτεχνικής διαμονής.
  • να προωθούν και ενδυναμώνουν τη συμπαραγωγή δράσεων στον χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου, του χορού από όπου αντλούν κοινά γνωρίσματα από τον πολιτισμό και την τέχνη των δύο χωρών
  • να υποστηρίζουν τη συνεργασία μεταξύ μουσείων, γκαλερί, βιβλιοθηκών, τη διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν την αρχαιολογική, ιστορική, καλλιτεχνική, αρχειακή κληρονομιά, με αναφορά σε στοιχεία που αναδεικνύουν τα κοινά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών στο πλαίσιο της Μεσογείου.

Το Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού ως θεσμικός φορέας κύρους για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, ανταποκρίθηκε στην πρόταση της ιταλικής πλευράς, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη συντονισμένη δράση, αφού προηγήθηκαν οι ενθαρρυντικές προς αυτή την κατεύθυνση επισκέψεις αφενός της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη.

Κατά την υπογραφή του Συμφώνου από τον Πρόεδρο του ΕΙΠ Νίκο Α. Κούκη  και τον Roberto Casaluci, Πρόεδρο της ένωσης Δήμων της Grecìa Salentina και Δήμαρχο  Castrignano dei Greci, παρέστησαν μέλη του ΔΣ του ΕΙΠ καθώς και η κα Αλίκη Κεφαλογιάννη, διευθύντρια του ΕΙΠ Ιταλίας.

Από την ιταλική πλευρά παρέστησαν οι δήμαρχοι:
– Luigi Melissano, Mayor of Cutrofiano.
– Dina Manti, Mayor of Corigliano D’Otranto.
– Lucia Costantini, city ​​Councilor of Corigliano D’Otranto.


Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.