Το «Πορτραίτο του πατέρα σε καιρό πολέμου» του Τίμωνα Κουλμάση στη Λειψία

Στο πλαίσιο των «Διαπολιτισμικών Εβδομάδων Λειψίας 2019» το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού παρουσιάζει στις 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.00, στο Europa Haus Λειψίας (Markt 10) την ταινία του Τίμωνα Κουλμάση «Πορτραίτο του πατέρα σε καιρό πολέμου».

Η ταινία θα προβληθεί στην πρωτότυπη ελληνογερμανική εκδοχή, με γερμανικούς υποτίτλους για το ελληνικό μέρος. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη στα γερμανικά μέσω διαδικτύου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους φορείς: Europa-Haus Leipzig e. V., Städtepartnerschaftsverein Leipzig-Thessaloniki e. V. και Griechen-Haus Leipzig

«Με φόντο τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, η ταινία αυτή αφηγείται την ιστορία ενός έρωτα, του πατέρα μου βοηθού-καθηγητή στο μυστηριώδες Γερμανικό Επιστημονικό Ινστιτούτο της Αθήνας – που ενώ λειτουργούσε με γερμανική χρηματοδότηση στην πραγματικότητα ήταν καταφύγιο αντιστασιακών φοιτητών- και της Νέλλης, νεαρής φοιτήτριας στην Σχολή Καλών Τεχνών. Σχεδιάζει επίσης την μορφή του φίλου τους Rudolf Fahrner, ιδρυτή του Ινστιτούτου, ενός απ΄ τους ελάχιστους σύντροφους των αδερφών Stauffenberg στην δολοφονική απόπειρα εναντίον του Χίτλερ, στις 20 Ιούλη του 1944, που επιβίωσε μετά την καταστολή που ακολούθησε.»