Το πολύτιμο αρχειακό υλικό λογοτεχνικών περιοδικών αναβαθμίζεται τεχνολογικά και αναδημοσιεύεται

Διαθέσιμο στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο:
https://hfc-worldwide.org/athens/e-library/%ce%b5%ce%ba%ce%b5%ce%b2%ce%b9-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1/

Το Αρχείο Ψηφιοποιημένων Λογοτεχνικών Περιοδικών, πολύτιμη κληρονομιά από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, γίνεται πάλι προσβάσιμο στο κοινό. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού αναγνωρίζοντας το κενό που δημιουργήθηκε λόγω κατάργησης του λογισμικού που το υποστήριζε, προστατεύει, αξιοποιεί και προχωρά στην αποκατάσταση λειτουργίας της σημαντικής αυτής ψηφιακής βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει τεύχη οκτώ σημαντικών λογοτεχνικών περιοδικών:
«Νέα Εστία» (1.772 τεύχη), «Οδός Πανός» (138 τεύχη) «Πλανόδιον» (42 τεύχη), «Περίπλους», (47 τεύχη), «Το Δέντρο» (74 τεύχη), «Η Λέξη» (100 τεύχη), Οροπέδιο (6 τεύχη), Intellectum (5 τεύχη).

Πρόκειται για τα περιοδικά που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση συνεργασίας του ΕΚΕΒΙ, παραχωρώντας την άδεια να ψηφιοποιηθούν και να αναρτηθούν στον κόμβο του παλαιότερα τεύχη τους, ξεκινώντας από το έτος ίδρυσής τους μέχρι την ημερομηνία που όρισε καθένα από αυτά.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι διεργασίες για την ανακατασκευή της ψηφιακής βιβλιοθήκης πρόκειται να εντατικοποιηθούν με τη χρήση εξειδικευμένων μέσων σύγχρονης τεχνολογίας και σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Συγκεκριμένα, το έργο θα πραγματοποιηθεί με την επιστημονική επιμέλεια του Επίκουρου Καθηγητή Φιλολογίας, κ. Κωνσταντίνου Δανόπουλου, ο οποίος είχε συντονίσει το έργο της ψηφιοποίησης κατόπιν ανάθεσης την περίοδο 2007-2009 στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» (Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης).

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Α. Κούκης, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού προχωρά με σταθερά και ταχύτατα βήματα στην άμεση  δημοσίευση και αξιοποίηση, τόσο των σημαντικών ελληνικών λογοτεχνικών περιοδικών όσο και όλου του πολύτιμου αρχειακού υλικού που βρίσκεται στη διάθεσή του. Κύριος στόχος μας είναι η συμβολή μας στη διατήρηση της πολύτιμης πνευματικής κληρονομιάς που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε αυτή να αποτελεί αγαθό αξιοποιήσιμο από τους συμπολίτες μας».

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού αποτελεί καθολικό διάδοχο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και είναι ο θεσμικός φορέας για το Ελληνικό Βιβλίο και τη διάδοσή του στην Ελλάδα και διεθνώς.