Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υποστηρίζει, προτείνει και προβάλλει: «Οι δικοί μας Μικροί Ήρωες» – Τα παραμύθια της Φωνής της Ελλάδας

Είκοσι θεατροποιημένα παραμύθια για τα Ελληνόπουλα σ’ όλο τον κόσμο.
Μια πρωτότυπη παραγωγή της «Φωνής της Ελλάδας».
Υπό την αιγίδα και με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Η «Φωνή της Ελλάδας», το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, με όχημα την προβολή και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας και γιορτάζοντας την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, μεταδίδει μία πρωτότυπη σειρά θεατροποιημένων μύθων που απευθύνονται στα Ελληνόπουλα της Διασποράς, της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα Ελληνόπουλα του εξωτερικού μαθαίνουν μέσα από τα παραμύθια ότι οι λέξεις «ήρως» και «ηρωισμός» είναι ελληνικές. Απ’ αυτή τη ρίζα πηγάζουν οι αντίστοιχες λέξεις πολλών δυτικών γλωσσών. Από τα βάθη των λαϊκών παραδόσεων ως τις μέρες μας, οι μύθοι έγιναν ένα με τα κατορθώματα των ηρώων κι έτσι γεννήθηκαν ιστορίες, που μεταδόθηκαν από στόμα σε στόμα, αγαπήθηκαν από μικρούς και μεγάλους, για να φτάσουν ως εμάς διατηρώντας τη ζεστασιά, τη γοητεία και την ομορφιά τους.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει έναν άνθρωπο, ήρωα; Είναι η προσωπικότητά του; Είναι οι συνθήκες; Ή μήπως η κατάλληλη στιγμή;
Όλα αυτά και πολλά άλλα πέρασαν απ’ τη σκέψη μας και μετά φώλιασαν στην καρδιά μας, όταν ο νους μας πέταξε στους δικούς μας ήρωες της Επανάστασης του 1821.
Κι αρχίσαμε να τους οραματιζόμαστε, όχι μεγάλους και τρανούς, όπως τους γράφουν τα βιβλία μας, αλλά σαν παιδιά, αφού όλοι αυτοί οι σπουδαίοι ήρωες υπήρξαν κάποτε παιδιά.
Αρχίσαμε να τους ονειρευόμαστε με κλειστά και μ’ ανοιχτά μάτια, κι έτσι γεννήθηκε στην καρδιά μας η επιθυμία να τους ζωντανέψουμε. Να μπούμε στη νιότη τους και να μπορέσουμε να δούμε, μες την παιδική ψυχή τους, αυτό που τους οδήγησε στο μεγαλείο του ηρωισμού.
Και μετά σκεφτήκαμε όλο αυτό να το μοιραστούμε με τα Ελληνόπουλα του κόσμου μέσα απ’ το «μαγικό κουτί» του ραδιοφώνου. Να τα μεταφέρουμε στην παιδική ηλικία των ηρώων μας, μέσα απ’ τους ήχους μιας εκπομπής, που την βαφτίσαμε «Οι Δικοί Μας Μικροί Ήρωες»!
– Τι να σκέφτηκε, άραγε, ο μικρός αλλά πανέξυπνος Θοδωρής Κολοκοτρώνης, όταν άκουσε ότι οι Τούρκοι απειλούν το χωριό του;
– Πώς κατάφερε να σωθεί από τ’ αγριεμένα κύματα η «άτακτη» μικρή Μαντώ Μαυρογένους;
– Τι σκαρφίστηκε ο αντιφατικός Παπαφλέσσας με την παρέα του, όταν τους απείλησε ένας Τούρκος;
– Και πώς παραβγήκε ο Θανάσης Διάκος, που από μικρός ήταν άσσος στη σκοποβολή, με έναν «άπιστο» στο πανηγύρι του χωριού;
Διαφαίνεται, άραγε, απ’ τα τρυφερά τους χρόνια, ότι αυτά τα μικρά παιδιά θα γίνουν μια μέρα λαμπροί ήρωες;
Όλα αυτά θα ζωντανέψουν μέσα από είκοσι ημίωρες, δραματοποιημένες ιστορίες με ήρωες τους μετέπειτα… ήρωες όπως ήταν οι: Μαντώ Μαυρογένους, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Αθανάσιος Διάκος, Ανδρέας Μιαούλης, Λένω Μπότσαρη, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Νικηταράς, Ρήγας Βελεστινλής, Παπαφλέσσας, Κωνσταντίνος Κανάρης, Ιωάννης Μακρυγιάννης, Λάμπρος Κατσώνης και άλλοι…
«Η Φωνή της Ελλάδας» προσκαλεί τα Ελληνόπουλα σ’ όλο τον κόσμο, αφού ακούσουν τις δραματοποιημένες ιστορίες με τους μικρούς ήρωες, να ονειρευτούν και να γράψουν ή να διηγηθούν ή να ζωγραφίσουν τις δικές τους ιστορίες για τον δικό τους αγαπημένο μικρό ήρωα, έτσι όπως τον φαντάζονται στη σύγχρονη εποχή.
Οι ιστορίες μπορούν να σταλούν μέχρι τις 31 Μαΐου 2021 στη «Φωνή της Ελλάδας» στην ηλεκτρονική διεύθυνση thevoiceofgreece@ert.gr
Ειδική Επιτροπή θα επιμεληθεί τις ιστορίες και τα έργα που θα αποσταλούν. Στη συνέχεια, η «Φωνή της Ελλάδας» θα θεατροποιήσει και θα μεταδώσει στο πρόγραμμά της μία επιλογή των απεσταλμένων ιστοριών.
ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΜΙΚΡΟΙ ΗΡΩΕΣ
Συντελεστές
Συγγραφή κειμένων: Γιάννα Ανδρεοπούλου
Ιστορικός σύμβουλος: Θανάσης Χρήστου, καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Ραδιοσκηνοθεσία: Λίλα Μουτσοπούλου
Ηχογράφηση-μίξη ήχου: Νίκος Καραπιπέρης
Μουσική: Μουσικό σχήμα Πεντάηχον και Δημήτρης Κουφογιώργος
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Τουρλής
Εκτέλεση παραγωγής: Τέχνης Πολιτεία
Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά) :
Ελισάβετ Δελακά
Θάλεια Κουντουράκη
Λίνα Νταμάνη
ΛίλαΜουτσοπούλου
Λουκάς Φραγκούλης
Η πρώτη εκπομπή «Οι δικοί μας Μικροί Ήρωες», που έχει ως ήρωα τον μικρό Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, θα μεταδοθεί την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 στις 16.30 ώρα Ελλάδας και σε επανάληψη την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, στις 02.30 ώρα Ελλάδας.
Η εκπομπή «Οι δικοί μας Μικροί Ήρωες» θα μεταδίδεται κάθε Κυριακή στις 11.30 ώρα Ελλάδας και σε επανάληψη κάθε Δευτέρα στις 02.30 ώρα Ελλάδας.
ΑΚΡΟΑΣΗ
Ψηφιακά μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες στην ένδειξη: Voice of Greece
Διαδικτυακά μέσα από το webradio της ιστοσελίδας της ΕΡΤ :http://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/
Στα Βραχέα κύματα, στις συχνότητες:
9420 ΚΗΖ για Ευρώπη & Β. Αμερική
11645 KHZ για Κεντρική & Νότια Αφρική
9935 KHZ για Ευρώπη & Κεντρική Αμερική.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
e-mail: thevoiceofgreece@ert.gr
Τηλέφωνα: 210 6066815 – 210 6066816 – 210 6066238
Facebook: www.facebook.com/voiceofgreece.ert