Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο των Νοτιοδυτικών Πολιτειών και τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού παρουσιάζουν διεθνή διαδικτυακή ομογενειακή εκδήλωση για τα 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών

Η μάχη των Θερμοπυλών και η ναυμαχία της Σαλαμίνας, αποτελούν δύο κοσμοϊστορικής σπουδαιότητας  ένοπλες συγκρούσεις οι οποίες, κατά γενική ιστορική παραδοχή, διέσωσαν την Ελλάδα, την Ευρώπη και συνέβαλαν στην ανάδειξη του δυτικού πολιτισμού.

Η δημοκρατία και τα ανθρωποκεντρικά πολιτικά και κοινωνικά συστήματα δεν θα είχαν υπάρξει ποτέ, αν οι Έλληνες δεν είχαν πολεμήσει εναντίον του εξ ανατολών εισβολέα, θεμελιώνοντας τις αξίες επί των οποίων βασίστηκε η ανάπτυξη του δυτικού κόσμου.

Ο πρώην Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και μέλος ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς, βασιζόμενος στις πρωτογενείς πηγές του Πατέρα της Ιστορίας  Ηροδότου, όπως και της τραγωδίας του Αισχύλου «Οι Πέρσες», θα φωτίσει πολύπλευρα τις πτυχές των ιστορικών γεγονότων και θα διατυπώσει τις παρατηρήσεις του σε μία σημαντική διαδικτυακή εκδήλωση.

Η συμμετοχή της ομογένειας στους εορτασμούς για τη μάχη των Θερμοπυλών

Το Σάββατο, 29 Αυγούστου, οι ομογενείς σε όλον τον πλανήτη τιμούμε την επέτειο των 2500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, γνωρίζοντας ότι και οι δύο μάχες αναφέρονται, έως και τις μέρες μας, ως παράδειγμα γενναιότητας, θυσίας, στρατηγικής σκέψης και σοφίας. Μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα παραμένει το κρίσιμο φυλάκιο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ στα ταραγμένα νερά της ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα, ένας σημαντικός εταίρος με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, καθώς και ισχυρός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, αντιμετωπίζει σήμερα νέες απειλές και προκλήσεις ασφάλειας από τον ανατολικό γείτονά της, την Τουρκία.

Είναι σημαντικό να διδαχθούμε από την Ιστορία και να ενημερώσουμε την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις αναλογίες των γεωπολιτικών ισορροπιών στην ίδια γεωγραφική περιοχή, παρά την χρονική απόσταση  χιλιάδων ετών. Σκοπός της εκδήλωσης του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού,είναι η ανάδειξη των ιστορικών αναλογιών, έτσι ώστε να γίνει σαφές ότι, όπως και τότε, έτσι και σήμερα, διακυβεύεται το μέλλον της ελεύθερης σκέψης, του ορθού λόγου και τελικά του δυτικού πολιτισμού.

Η ροή του προγράμματος περιλαμβάνει σύντομα μηνύματα από:

– τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού των Νοτιοδυτικών Πολιτειών Αμερικής, κ. Γιάννη Ρεμεδιάκη,

– τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ομότ. Καθ. Ιωάννη Χρυσουλάκη,

– τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της Φλόριντα, κ. Μιχάλη Αλεξάνδρου,

– τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκο A. Κούκη,

όπως επίσης

– Κεντρική παρουσίαση από τον Πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρο Π. Μαλλιά.

– Ερωτήσεις και απαντήσεις

Αυτή η εκδήλωση είναι μια παραγωγή:

– του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου των Νοτιοδυτικών Πολιτειών και των Οργανισμών Μελών του μέσω του project «Παγκόσμια Ελληνική Διασπορά» – Houston TX,

– της Γενικής Γραμματείας Διπλωματίας & Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, Αθήνα

– του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Σε συνεργασία με:

– την Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Εταιρειών Βόρειας Αμερικής – New York, ΝΥ

– την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία της Νέας Υόρκης – New York, ΝΥ

– το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης – New York, ΝΥ

– την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Οργανισμών του Ιλλινόις “Enosis” – Chicago, IL

– την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Οργανισμών της Νέας Ιερσέης– Voorhees, NJ

– την Πανελλήνια Ομοσπονδία της Φλόριδας – Tampa, FL

– τον Διεθνή Ελληνικό Σύλλογο – Claymont DE

Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί στα Αγγλικά.

Για να συμμετάσχετε στην εκδήλωση θα πρέπει να κάνετε κλικ στον σύνδεσμο:
http://bit.ly/Thermopylae300 
Προσοχή! Η πλατφόρμα θα ανοίξει 30 λεπτά πριν από την εκδήλωση. Οι παρουσιάσεις θα ξεκινήσουν στις 11:00 CST (19:00 ώρα Ελλάδος)

Ελέγξτε την τοπική ώρα εδώ:
https://www.timeanddate.com/worldclock/converter.html?iso=20200829T160000&p1=tz_ct&p2=tz_et&p3=26&p4=tz_pt

Παρακαλούμε να συνδεθείτε πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας Microsoft Teams. Για να μπορέσετε να συμμετάσχετε, εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το σύστημα Microsoft Teams, επισκεφθείτε τη διεύθυνση
https://support.microsoft.com/en-us/office/sign-up-for-teams-free-70aaf044-b872-4c32-ac47-362ab29ebbb1 και εγγραφείτε πριν την εκδήλωση.

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να υποβάλουν ζωντανές ερωτήσεις μέσω συνομιλίας (chat), οι οποίες θα απαντηθούν στο τέλος της παρουσίασης.

Όλες οι λεπτομέρειες στη σελίδα:
https://www.hcc-sw.org/events/timeline/hcc-events/113-celebration-for-the-2500-years-from-battle-of-thermopylae

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) ιδρύθηκε το 1992 με έδρα την Αθήνα και με σκοπό την ευρεία προβολή του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με κύρια δραστηριότητα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τη διάδοση του
ελληνικού βιβλίου, την προβολή του ελληνικού κινηματογράφου και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, το ΕΙΠ έχει δημιουργήσει ένα Δίκτυο Παραρτημάτων εκτός Ελλάδας, στις πόλεις: Αλεξάνδρεια, Βελιγράδι, Βερολίνο, Βουκουρέστι, Μόσχα, Οδησσό, Τεργέστη. Το ΕΙΠ είναι μέλος δύο σημαντικών ευρωπαϊκών πολιτιστικών δικτύων: του European Union of National Institutes for Culture (EUNIC) και του Anna Lindh Foundation.
Συνεργάζεται με πανεπιστημιακές έδρες ελληνικών σπουδών, σχολεία ελληνικής γλώσσας, πρεσβείες, κέντρα πολιτισμού, μουσεία και βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο.

Σύντομη ιστορία της Μάχης των Θερμοπυλών

Η Μάχη των Θερμοπυλών διεξήχθη μεταξύ μιας συμμαχίας ελληνικών πόλεων-κρατών, με επικεφαλής τον βασιλιά Λεωνίδα Α΄ της Σπάρτης και της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας του Ξέρξη Α’ σε διάστημα τριών ημερών, κατά τη διάρκεια της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με τη ναυμαχία στο Αρτεμίσιο, τον Σεπτέμβριο του 480 π.Χ., στο στενό παράκτιο πέρασμα των Θερμοπυλών. Η περσική εισβολή ήταν μια καθυστερημένη απάντηση στην ήττα της πρώτης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, η οποία τερματίστηκε με την αθηναϊκή νίκη στη Μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ.

Μέχρι το 480 π.Χ. ο Ξέρξης είχε συγκεντρώσει έναν τεράστιο στρατό και στόλο και ξεκίνησε να κατακτήσει όλη την Ελλάδα. Ο αθηναίος πολιτικός και στρατηγός Θεμιστοκλής πρότεινε οι σύμμαχοι Έλληνες να εμποδίσουν την επέλαση του περσικού στρατού στο πέρασμα των Θερμοπυλών και ταυτόχρονα να αναχαιτίσουν τον περσικό στόλο στα Στενά του Αρτεμισίου. Οι Έλληνες αντιστάθηκαν στις Θερμοπύλες επί δύο ημέρες, αλλά την τρίτη ημέρα οι εξασθενημένες από τις διαρκείς επιθέσεις ελληνικές δυνάμεις δέχθηκαν σκληρά πλήγματα από τα νώτα. Οι περσικές δυνάμεις οδηγούμενες από τον Εφιάλτη κατάφεραν το τελικό χτύπημα στους ανυποχώρητους μαχητές της ελευθερίας και τον ηρωικό ηγέτη τους Λεωνίδα, βασιλιά της Σπάρτης. Οι επίλεκτες δυνάμεις που πολέμησαν στο πλάι του Λεωνίδα έπεσαν μέχρι τον τελευταίο. Ο ελληνικός στόλος υπό την ηγεσία του Θεμιστοκλή, αφού πληροφορήθηκε το μοιραίο για τους 300 ήρωες στρατιώτες, αποφάσισε να αποπλεύσει από το Αρτεμίσιο και επέλεξε το στενό της Σαλαμίνας ως το προσφορότερο θαλάσσιο χώρο για την τελική σύγκρουση με τις πανίσχυρες ναυτικές δυνάμεις του Ξέρξη.

Τόσο οι αρχαίοι όσο και οι σύγχρονοι συγγραφείς έχουν προβάλει τη μάχη των Θερμοπυλών ως παράδειγμα του ψυχικού και πατριωτικού μεγαλείου ενός λαού που υπερασπίζεται ουσιαστικά την πατρίδα του. Η επίδοση των αμυνομένων Ελλήνων χρησιμοποιείται επίσης ως παράδειγμα των πλεονεκτημάτων της εξάσκησης, του εξοπλισμού και της καλής χρήσης του εδάφους ως πολλαπλασιαστή ισχύος και έχει γίνει σύμβολο θάρρους έναντι ανυπέρβλητων αντιξοοτήτων.