Το ΕΙΠ στο cineFEMINA 2022

Με την «Πράσινη Θάλασσα» της Αγγελικής Αντωνίου, συμμετέχει η Εστία Βουκουρεστίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη 2η έκδοση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου cineFEMINA, το οποίο διεξάγεται από 7 έως 10 Ιουλίου στη ρουμανική πρωτεύουσα. Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στις γυναίκες δημιουργούς, που με το έργο τους έχουν συντελέσει στην προώθηση της ισότητας στον χώρο του κινηματογράφου.

Η Αγγελική Αντωνίου των βραβευμένων «Έντουαρτ» (2006, 9 Κρατικά Βραβεία Ποιότητας, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας) και «Οι Άγνωστοι Αθηναίοι» (2020, Ίρις Καλύτερου Ντοκιμαντέρ), επιστρέφει στη μυθοπλασία και εμπνέεται από το μυθιστόρημα «Για να Δει τη Θάλασσα» της Ευγενίας Φακίνου για να αφηγηθεί μία ιστορία μοναχικών ανθρώπων που ανακαλύπτουν εκ νέου τον εαυτό τους.

Πράσινη θάλασσα (2020)

H Άννα υποφέρει από αμνησία, όμως θυμάται πώς να μαγειρεύει. Βρίσκει δουλειά και φιλοξενία σε μια λαϊκή παραθαλάσσια ταβέρνα που ανήκει στον μοναχικό Ρούλα. Στην κουζίνα, ανάμεσα στις μυρωδιές των μπαχαρικών και σε παλιές ξεχασμένες συνταγές, αγωνίζεται να ξαναθυμηθεί το παρελθόν της. Τα απλά αλλά πεντανόστιμα φαγητά της ξυπνάνε αναμνήσεις στους θαμώνες και δημιουργούν δεσμούς ανάμεσα σε αυτούς και στην Άννα. Όμως τα πράγματα παίρνουν απρόσμενη τροπή όταν ο Ρούλα ανακαλύπτει την πραγματική ταυτότητα της Άννας.

Ηθοποιοί: Αγγελική Παπούλια, Γιάννης Τσορτέκης, Τάσος Παλαντζίδης, Χρήστος Κοντογιώργης, Μελέτης Γεωργιάδης, Στέφανος Κοσμίδης, Βάσω Ιατροπούλου, Αναστασία Δένδια, Φοίβος Παπακώστας, Αννέτα Παπαθανασίου

Σκηνοθεσία: Αγγελική Αντωνίου
Σενάριο: Αγγελική Αντωνίου (εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα «Για να δει τη θάλασσα» της Ευγενίας Φακίνου, Εκδόσεις Καστανιώτη)
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Διονύσης Ευθυμιόπουλος
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μιχάλης Σαμιώτης
Κοστούμια: Χρύσα Δαπόντε
Μοντάζ: Δημήτρης Πεπονής
Ήχος: Νίκος Παπαδημητρίου
Μιξάζ: Κώστας Φυλακτίδης
Μουσική: ΜίνωςΜάτσας
Μακιγιάζ: Βίκυ Τατάκη
Παραγωγοί: Λιλέτ Μπόταση, Αγγελική Αντωνίου
Παραγωγή: Inkas Film (Αθήνα)
Συμπαραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ, Angeliki Antoniou Filmproduktion (Βερολίνο), Jost Hering Filme (Βερολίνο)

Κυριακή, 10 Ιουλίου, 18:30
Κινηματογράφος «Elvire Popescu», Γαλλικό Ινστιτούτο, Βουκουρέστι