Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Mille Occhi» – Βραβείο στον Δήμο Θέο

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Mille Occhi» προσφέρει μία ευρεία και ποικίλη γκάμα προβολών και συναντήσεων με κινηματογραφιστές. Οι ταινίες που προβάλλονται αποτυπώνουν διαφορετικές εποχές, τόπους και κινηματογραφικά είδη. Επικεντρώνεται κυρίως στην πανοραμική τεχνική λήψης από όπου και προέκυψε το όνομα του Φεστιβάλ (Mille Occhi =Χίλια Μάτια).

Η φετινή 16η έκδοση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Mille Occhi» διοργανώνεται με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας και πραγματοποιείται στη Ρώμη (12, 13 Σεπτεμβρίου, Cinema Treviστο) και την Τεργέστη (15-21 Σεπτεμβρίου, Teatro Miela).

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ απονέμεται κάθε χρόνο, σε έναν σύγχρονο σκηνοθέτη, το βραβείο «Αnno Uno». Φέτος, το βραβείο απονέμεται στον σκηνοθέτη Δήμο Θέο, που σύμφωνα με τους διοργανωτές «συνδυάζει όλες τις ρίζες της κλασσικής Ελλάδας μέσα από μία σύγχρονη ματιά».

Ο σκηνοθέτης τη δεκαετία του 60’ εντάσσει στο έργο του το film noir, τον Ιταλικό νεορεαλισμό, τη Γαλλική nouvelle vague και το ντοκιμαντέρ. Πραγματοποιεί ίσως την πρώτη Ελληνική πολιτική ταινία, το «Κιέριον», η οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας.

Στο Φεστιβάλ παρουσιάζεται αφιέρωμα στη φιλμογραφία του Δήμου Θέου όπου προβάλλονται οι ταινίες του: «Εκατό ώρες του Μάη», «Κιέριον», «Διαδικασία», «Καπετάν Μεϊντάνος»  και «Ελεάτης Ξένος».

Η τελετή απονομής διεξάγεται την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, στις 20.45, στο Teatro Miela, παρουσία του Κωστή Θέου, γιού του σκηνοθέτη, ενώ ακολουθεί η προβολή της ταινίας «Ελεάτης Ξένος».