Το «Σαλόνι του Κόμικ» στο Βουκουρέστι [9-22 Μαΐου]

Βασικά θέματα στο φετινό Σαλόνι του Κόμικ είναι ο σεβασμός, η ανοχή, οι πρόσφυγες και οι σχέσεις μεταξύ των λαών. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης, στην οποία παρουσιάζονται έργα από 15 χώρες – Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία – συνομιλούν με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Η Εστία Βουκουρεστίου του ΕΙΠ συμμετέχει στο Σαλόνι του Κόμικ με «Το πιο κρύο καλοκαίρι», της Δήμητρας Αδαμοπούλου.

hellenic02«Το πιο κρύο καλοκαίρι» είναι μια ιστορία δύο εφήβων από το Αφγανιστάν, βασισμένη στις αφηγήσεις τους. Το ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ συνάντησε τους δύο πρόσφυγες κατά τη σύντομη στάση του ταξιδιού τους στην Ελλάδα και το γεγονός αυτό ενέπνευσε την προσπάθεια να αποδοθεί το δύσκολο αυτό ταξίδι, αλλά και οι προσωπικότητες των παιδιών αυτών με εικόνες. Είναι μόνο δύο από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που περνάνε τα σύνορα της Ευρώπης αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, αφού οι δικές τους χώρες δεν τους δίνουν πολλά περιθώρια επιβίωσης. Άνθρωποι-θύματα της πολιτικής των κυβερνήσεών τους αλλά και της ίδιας της Ευρώπης που τους εκμεταλλεύεται αλλά δεν τους ανέχεται.

photo-webΗ Δήμητρα Αδαμοπούλου [dimiadam.daportfolio.com] σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και εικονογράφηση στη Σχολή Ορνεράκη. Έχει εικονογραφήσει τρία παιδικά βιβλία, ενώ κάνει εικονογραφήσεις, σκίτσα και εξώφυλλα για διάφορα περιοδικά και βιβλία. Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες δουλειές της συγκαταλέγονται η σειρά κόμικ στριπ «Dracula MGD» και «Dracula MGH» (μαζί με την Α. Oθωναίου), η σειρά «True Story», το κόμικ «Το πιο κρύο καλοκαίρι» και το «Celestial», μια ιστορία που συμπεριλήφθηκε στο περιοδικό «Amazing», το οποίο κυκλοφόρησε αποκλειστικά στο Φεστιβάλ της Angoulême. Ήταν υποψήφια για το «Καλύτερο Διαδικτυακό Κόμικ» στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2016.

Το Σαλόνι του Κόμικ είναι μια κοινή δράση των μελών της EUNIC, σε συνεργασία με τα Πολιτιστικά Ινστιτούτα και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ρουμανία.

Σαλόνι του Κόμικ 2017
9-22 Μαΐου 2017
Rezidența Scena9 [Ion Luca Caragiale 32].