Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη ΔΕΒ Κιέβου [30/5 – 3/6/2018]

Το Παράρτημα Οδησσού του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού συμμετέχει και φέτος στην Έκθεση Βιβλίου του Κιέβου, η οποία λαμβάνει χώρα από 30 Μαΐου έως 3 Ιουνίου, στην Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Πολιτισμού Mystetskiy Arsenal.

Στο Ελληνικό Περίπτερο θα παρουσιαστούν:

Έκθεση για τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη, με την ευκαιρία της έκδοσης των ποιημάτων του στην Ουκρανική γλώσσα, από τον εκδοτικό οίκο «Folio», με τη συνεργασία του Παραρτήματος του ΕΙΠ στην Οδησσό και του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κιέβου,

Ελληνικές εκδόσεις επιστημονικής φαντασίας, της τελευταίας διετίας, με κατάλογο στην Ουκρανική γλώσσα,

Ελληνικά παιδικά βιβλία (τρισδιάστατα και επαυξημένης πραγματικότητας).

Παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης στους χώρους της Έκθεσης:

Πέμπτη 31 Μαΐου │ 13:00 – 13:45 │ «Café Europa»
Η Επιστημονική Φαντασία ως αντικατοπτρισμός της Κοινωνικής και της Πολιτικής πραγματικότητας 
Είναι η επιστημονική φαντασία μια έξοδος κινδύνου από την πραγματικότητα ή ένα μυστικό μονοπάτι που οδηγεί σε βαθύτερη κατανόησή της; Μας αποσπά την προσοχή από τον σύγχρονο κοινωνικό και πολιτικό διάλογο ή φωτίζει αθέατες πλευρές αυτού του διαλόγου και θέτει πρωτότυπους προβληματισμούς; Οι Ουκρανοί και οι Έλληνες συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας έχουν κοινές ανησυχίες, κοινές πηγές έμπνευσης ή ακόμη και κοινή θεματολογία; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα συζητήσουν μεταξύ τους και με το κοινό, ο Vladimir Arenev και η Ιωάννα Μπουραζοπούλου.
Διοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Παρασκευή 1 Ιουνίου │12:00 – 12:45 │ «Café Europa»
Παρουσίαση συγγραφικού έργου
Το Ευρωπαϊκό όραμα μέσα από τα δυστοπικά μυθιστορήματα της Ιωάννας Μπουραζοπούλου
Στα περισσότερα μυθιστορήματά της η συγγραφέας δεν αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως αυτοτελή χώρα, αλλά ως μέρος μιας ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής οντότητας, είτε αυτή είναι τα Βαλκάνια («Το Μπουντουάρ του Ναδίρ», «Ο Δράκος της Πρέσπας») είτε η Ευρώπη («Τι είδε η Γυναίκα του Λωτ;», «Η ενοχή της αθωότητας»). Παρουσιάζοντας φανταστικές πολυπολιτισμικές κοινωνίες που διέρχονται κρίση ή βρίσκονται σε διαδικασία μετάβασης και ήρωες που βασανίζονται από τρομερά ηθικά διλήμματα, η συγγραφέας αναδεικνύει επίκαιρους προβληματισμούς γύρω από το λαβωμένο όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τις παγίδες των σύγχρονων δημοκρατιών, τα περιθώρια ελεύθερης σκέψης και βούλησης των πολιτών, την κυριαρχία των ταπεινότερων ενστίκτων σε συνθήκες φόβου και άγνοιας.
Συμμετέχει: Μανώλης Πιμπλής, Διευθυντής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Διοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Παρασκευή 1 Ιουνίου │ 17:00 – 17:45 │ «Café Europa»
Η επανεκκίνηση του μέλλοντος. Μετα-ιδιαιτερότητα, εικονικότητα, απελπισία, αναπόφευκτο – τι πρέπει να περιμένουμε από τα επόμενα χρόνια;
Η επιστημονική φαντασία θεωρήθηκε κάποτε ένα ψυχαγωγικό, μαζικό λογοτεχνικό είδος. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, παρατηρούμε πιο συχνά ότι η επιστημονική φαντασία είναι ικανή να αντιμετωπίσει το ζήτημα του μελλοντικού σοκ που πλήττει κάθε άνθρωπο και να παίξει, σε κάποιο βαθμό, θεραπευτικό ρόλο. Το παράδοξο είναι ότι η σύγχρονη Sci-Fi είναι πολύ πιο άκαμπτη και αυστηρή από ό, τι ήταν πριν από 20-30 χρόνια, αλλά ο αναγνώστης αποδέχεται πρόθυμα τέτοια έργα, μιλάει γι ‘αυτά και τα κάνει μέρος της λογοτεχνικής του εμπειρίας. Τι είναι λοιπόν τρομακτικό στην επιστημονική φαντασία και από τι μπορεί να μας προστατέψει;
Συμμετέχουν: Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Cezary Zbierzchowski, Vladimir Arenev. Συντονιστής: Olesya Stuzuk.
Διοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Πολωνικό Ινστιτούτο

Σάββατο 2 Ιουνίου │ 17:00 – 18:30 │ Business-Stage
«Το Ελληνικό βιβλίο στον κόσμο των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής εποχής. Προκλήσεις και προοπτικές»
Συνάντηση με τον Μανώλη Πιμπλή, Διευθυντή της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Πρόγραμμα «Booking the Future» / EUNIC – Ukraine, Culture Bridges. Curator: Olga Zhuk.

Κυριακή 3 Ιουνίου │ 11:00 │ «Café Europa»
Συζήτηση – Παρουσίαση βιβλίου
«Το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη» στο πλαίσιο της παρουσίασης της ουκρανικής έκδοσης των έργων του μεγάλου Έλληνα ποιητή.
Συμμετέχουν: Σωφρόνης Παραδεισόπουλος, Andriy Savenko, Alexandr Krasovitsky.
Διοργάνωση: Ελληνικό Ταμείο Πολιτισμού, Εκδόσεις Folio, Εθνικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου – Τμήμα Ελληνικών Σπουδών

Η συμμετοχή του Παραρτήματος Οδησσού του ΕΙΠ στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κιέβου πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Μπούμπουρα.