Συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΠΟΕΒ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών)

Με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) Βασιλική Μανουσαρίδου, Πρόεδρο ΠΟΕΒ, Γιάννη Κρανιά, Αντιπρόεδρο ΠΟΕΒ,  Βαρβάρα Χρυσοστόμου, Γεν. Γραμματέα ΠΟΕΒ συναντήθηκαν την Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκος Α. Κούκης και ο Αντιπρόεδρος του ΕΙΠ, κ. Ανδρέας Σιδέρης.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η τεχνολογική, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της ψηφιακής πλατφόρμας ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ και η αποτελεσματική λειτουργία της βάσης δεδομένων ως χρηστικού εργαλείου για τους επαγγελματίες, τους ερευνητές και το βιβλιόφιλο κοινό.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα συνεργασίας στον τομέα της προώθησης και της προβολής του βιβλίου, μέσα από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η Ελληνική συμμετοχή στις εκθέσεις βιβλίου, προγράμματα υποστήριξης της μετάφρασης ελληνικών βιβλίων στο εξωτερικό, η δημιουργία νέου Φορέα για το Βιβλίο κ.ά.

Αμέσως μετά την εποικοδομητική αυτή συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΒ, ανταποκρίθηκαν και έστειλαν γραπτώς τις προτάσεις τους ως εξής:

«Μετά την ουσιαστική και πολύ παραγωγική συνάντηση της Πέμπτης 16 Ιουλίου στο ΕΙΠ καταθέτουμε τις προτάσεις μας για τα βασικά ζητήματα που μας απασχόλησαν.

  1. ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

–  Άμεση ενεργοποίηση και χρησιμοποίηση της νέας πλατφόρμας.
–  Έλεγχος από τεχνική ομάδα για την ταχύτητα του server και την ικανότητα φιλοξενίας.
–  Αριθμητική ενίσχυση της ομάδας που ασχολείται με την εισαγωγή στοιχείων στη Βάση.
–  Επίλυση χρονοβόρας διαδικασίας της συμπλήρωσης του δελτίου νέου βιβλίου της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ.
–  Επικοινωνία με τους εκδότες με δύο προτάσεις:
Α. Αποστολή δελτίου στοιχείων νέου βιβλίου στη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ
Β. Απ’ ευθείας ανάρτηση σε φόρμα από τον ίδιο τον εκδότη με διαδικασία έγκρισης από ομάδα της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Σε αυτή την περίπτωση, να είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την επικαιροποίηση των στοιχείων, όπως: τιμή, στοιχεία έκδοσης ή επανεκτύπωσης κλπ.
–  Επικοινωνία με βιβλιοπώλες (εκ νέου επικοινωνιακή προσέγγιση) για τη χρήση της Βάσης και τη διάδοση στους πελάτες, αναγνώστες, μαθητές, ερευνητές.
–  Γνωστοποίηση της Βάσης Δεδομένων σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας, καταρχήν στην εκπαιδευτική κοινότητα και βαθμιδωτά στην μαθητιώσα νεολαία, τόσο στα σχολεία της χώρας όσο και σε ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού.
–  Προώθηση της Βάσης μέσα από κρατικά (τουλάχιστον) μέσα επικοινωνίας, με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας και τη διεύρυνση της χρήσης.
–  Προσέλκυση χορηγιών ή διαφημιστικών προβολών με μορφή banner για την αύξηση της ρευστότητας αν το επιτρέπει η νομική υπόσταση του ΕΙΠ.
–  Αποδελτίωση και ενσωμάτωση κριτικών, δημοσιευμάτων, εργασιών (με την άδεια των δημιουργών ή των δικαιούχων των δικαιωμάτων). Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια τόσο των εκδοτών όσο και των βιβλιοπωλών, σε μια ανοιχτή γραμμή παροχής πληροφοριών και στοιχείων, συνδέσμων κλπ.

2. Φορέας Βιβλίου

–  Ευέλικτο σχήμα εκτελεστικών οργάνων, που θα λειτουργεί υπό το ΕΙΠ, με άμισθους εθελοντές συμβούλους από τους χώρους που αφορά, και έμμισθες ομάδες εργασίας ανά κατηγορία, αποτελούμενες είτε από το ΕΙΠ και το Υπουργείο Πολιτισμού, είτε από την ελεύθερη αγορά αν αυτό είναι απαραίτητο.
–  Διεξαγωγή ερευνών και στατιστικών. Είναι πολύ σημαντικό να καταγράφουμε την πορεία της έκδοσης, της μετάφρασης, της παραγωγής, της αναγνωσιμότητας, της αγοράς τόσο του φυσικού όσο και του ηλεκτρονικού βιβλίου. Δυστυχώς, λόγω των γνωστών σε όλους μας γεγονότων δεν έχουμε καθόλου στοιχεία για την τελευταία δεκαπενταετία μέσα στην οποία έχουν προκύψει δραματικές αλλαγές στο χώρο.
Πριν στραφούμε στις εταιρείες διεξαγωγής ερευνών είναι δυνατό και εφικτό να γίνει άμεση συλλογή στοιχείων για τον τομέα της παραγωγής από τους ίδιους τους εκδότες με ένα προκαταρκτικό ερωτηματολόγιο.
Σε δεύτερο χρόνο, θα είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών επιστημονικών ομάδων από την αγορά για στοιχεία που θα αφορούν την κατανάλωση, τις αναγνωστικές συνήθειες, τις βιβλιοθήκες και τη χρήση τους, τη συγγραφή, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων παραγωγής και πώλησης κλπ.
–  Πρόγραμμα παραγωγικής διαδικασίας  για την φιλαναγνωσία, μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, τις βιβλιοθήκες και το ίδιο το ΕΙΠ.
–  Δημιουργία εργαστηρίων και στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης αλλά και μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση και τις Περιφέρειες.
–  Ενίσχυση των ήδη εξοπλισμένων και σε λειτουργία βιβλιοθηκών από οποιοδήποτε φορέα και εκπόνηση πλάνου δημιουργίας νέων. Η ΠΟΕΒ έχει προτείνει και στο παρελθόν, να δημιουργηθούν τέσσερις πιλοτικές βιβλιοθήκες με τα αντίτυπα (5 τον αριθμό) νέων κυκλοφοριών που κατατίθενται από τους εκδότες και που απλά βρίσκονται αποθηκευμένα.
–  Διευρυμένα δρώμενα για το βιβλίο σε μεγάλα αστικά κέντρα και περιφέρεια με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και επαγγελματιών του χώρου, σε επετειακές ημερομηνίες (παγκόσμια ημέρα βιβλίου, παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, παγκόσμια ημέρα ποίησης κλπ) ή σε περιόδους όπως Χριστούγεννα κ.ά.
–  Θεματικές ή γενικές εκθέσεις με εργαστήρια, παρουσιάσεις σεμινάρια, εμπορικές ή εκπαιδευτικές ημερίδες.
–  Προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό (μεταφρασμένου ή μη) με καμπάνιες συνεντεύξεις, βίντεο και χρήση και προβολή του υλικού αυτού σε ομάδες ή φορείς.(πολιτιστικοί σύλλογοι, βιβλιοθήκες ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού).

Θεωρούμε ότι αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους μπορούν να στηριχθούν πολλαπλές δράσεις.

Για τις βιβλιοθήκες, που εμείς θεωρούμε κύριο άξονα για την αναγνωσιμότητα και την εκπαίδευση, έχουμε αρκετές περισσότερες προτάσεις που όμως θεωρούμε ότι καλό θα ήταν να κατατεθούν σε ειδική επικοινωνία.

Σε όλα αυτά η ΠΟΕΒ δηλώνει αρωγός, τόσο συμβουλευτικά όσο και πρακτικά όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Ευχαριστούμε πολύ και θέτουμε την Ομοσπονδία και το ανθρώπινο δυναμικό της στη διάθεσή σας».

Ο Πρόεδρος του ΕΙΠ Νίκος Α. Κούκης, ευχαρίστησε θερμά τους εκπροσώπους του ΠΟΕΒ και εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη δέσμευσή τους για υποστήριξη στη μεγάλη προσπάθεια που απαιτείται προκειμένου να παραχθούν αποτελέσματα στο έργο ουσιαστικής υποστήριξης και προώθησης του βιβλίου.