Σεμινάριο για τα Ομηρικά Έπη στην Λευκωσία

Η μοναδικότητα της Ομηρικής ποίησης ήταν το αντικείμενο του σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στο ιστορικό Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας με τη συνεργασία της Εστίας Ελλάδος Κύπρου του ΕΙΠ και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν περισσότεροι από διακόσιοι μαθητές καθώς απεστάλη εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου προς όλα τα εκπαιδευτήρια της Λευκωσίας.

Η πρόεδρος της Εστίας Ελλάδος Κύπρου, Κλαίρη Αγγελίδου, τόνισε, στον σύντομο χαιρετισμό της, τη μεγάλη σημασία των Ομηρικών Επών ως ισχυρό θεμέλιο της ιστορικής κληρονομιάς του Ελληνισμού και της Ανθρωπότητας. Αναφέρθηκε στην υπόδειξη του καθηγητή της, Ι. Κακριδή, όταν τον ερώτησε τι να διαβάσει για να κατανοήσει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό: «Μελετάτε Όμηρο, πάλι Όμηρο και ξανά Όμηρο».

2016-02-05-ΛΕΥΚ-ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗΧαιρετισμό απεύθυνε επίσης και ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου, Δρ Κυπριανός Λούης, ενώ ο Αναπληρωτής καθηγητής της Αρχαίας ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ Γεώργιος Α. Ξενής, μίλησε για «τη μοναδικότητα και το πολιτιστικό εκτόπισμα του Ομήρου».

Τέλος, μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα της Λευκωσίας, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, δραματοποίησαν τη σκηνή της συνομιλίας του Έκτορα με την Ανδρομάχη, όταν αυτή προσπαθεί να τον πείσει να μην πάει στο πεδίο της μάχης για να μη σκοτωθεί. Οι μαθητές- ηθοποιοί συγκίνησαν το κοινό και καταχειροκροτήθηκαν.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Δρ. Ειρήνη Ροδοσθένους, ΕΜΕ Φιλολογικών μαθημάτων

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016
Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας