Ρώμη, υπό την αιγίδα του ΕΙΠ: 19ο Διεθνές Συνέδριο Μελετών Πολιτισμού και Πνευματικότητας του Αγίου Όρους

Το Διεθνές Συνέδριο Μελετών Πολιτισμού και Πνευματικότητας του Αγίου Όρους, στην 19η έκδοσή του, είχε τίτλο: «Άθως. Το πνευματικό κάλεσμα του Αγίου Όρους» και έθεσε ως βασικό στόχο την προώθηση του παγκόσμιου μηνύματος της Ειρήνης και της Αδελφοσύνης. Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 28 Μαΐου 2022, στη Βασιλική Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στη Ρώμη.

Το Συνέδριο  διοργανώνεται από τον Σύλλογο «Άθως – Onlus» και διακρίνεται από το 2001 ως μία εξέχουσα ετήσια πολιτιστική δράση στην Ιταλία, η οποία στοχεύει στην προβολή και διάδοση του πνευματικού, καλλιτεχνικού και φυσικού κάλους της ιερής χερσονήσου του Αγίου Όρους και παράλληλα, στην ανάδειξη των πνευματικών κινήτρων που ενέπνευσαν μοναχούς και προσκυνητές, στη διάρκεια της χιλιόχρονης ιστορίας του Άθω, να επιλέξουν τον Άγιο βουνό ως τόπος ασκητισμού, απομόνωσης και περισυλλογής.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, της Περιφέρειας Λάτσιο, του Δήμου Ρώμης, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας, της Ιταλικής Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών, της Ακαδημίας της Ρουμανίας, της Ιταλικής Ένωσης για τη Μελέτη της Αγιότητας, των Λατρειών και της Αγιογραφίας, του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, του Βυζαντινού Πολιτιστικού Συλλόγου, του περιοδικού «Μελέτες για τη Χριστιανική Ανατολή», της Πρεσβείας της Κύπρου στη Ρώμη και των Πρεσβειών της Γεωργίας, Ελλάδας, Μαυροβουνίου, Μολδαβίας, Ουκρανίας, Ρουμανίας και Σερβίας, στο Βατικανό.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  με την ευλογία της Ι. Επιστασίας του Όρους Άθω, πολιτικό και εκτελεστικό όργανο της μοναστικής χερσονήσου, και του Σεβ. Μητροπολίτη  Ιταλίας και Μελίτης, Υπέρτιμου και  Έξαρχου Νοτίου Ευρώπης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως,  κ.κ. Πολύκαρπου.

Ομιλητές:

Δρ. Milosav Dokovic, Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών-Βελιγράδι
«Η πνευματική Αναγέννηση των Σέρβων πριγκίπων στη Σβέτα Γκόρα»

Αρχ. Alessio Mandaniciota, Ερημίτη Candelora – Μεσσήνη
«Pietro Athonita, Bartolomeo di Simeri, Jockey of Mercurion: ιταλο-έλληνες στο Άγιο Όρος»

Καθ. Vasile Timis, Πανεπιστήμιο Babes-Bolyai
«Paisij Velickovskij και Basilio di Poiana Marului: από τα Ρουμανικά Πριγκιπάτα στο δρόμο προς το Άγιο Όρος»

Δρ. Γεώργιος Καραλής, Θεολόγος ορθόδοξος
«Οι “Αόρατοι” μοναχοί του Αγίου Όρους μέσα από την εμπειρία του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Παϊσίου»

Καθ. Maciej Bielawski, Θεολόγος – Συγγραφέας
«Η διδασκαλία του Γρηγορίου του Σιναΐ ως έκφραση της αθωνικής πνευματικότητας»

Armando Santarelli, Συγγραφέας
«Ο μοναστικός φάρος. Το Άγιο Όρος μέσα από τα μάτια των δυτικών επισκεπτών»

Το Συνέδριο συντόνισε ο καθηγητής Marco Merlini, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Sibiu (Ρουμανία).