«Πρόσωπα και χώροι» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου (3-13/11/2016), τη φωτογραφική έκθεση της Νέλλης Τραγουστή «Πρόσωπα και χώροι».

Η έκθεση, με θέμα τα πρόσωπα και τους χώρους της τελευταίας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η Σκόνη του Χρόνου», πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, από τις 10 Νοεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου 2016, στις πρώην Αποθήκες Στρατού (Προβλήτα Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Οι φωτογραφίες της Νέλλης Τραγουστή ανακαλούν στη μνήμη του θεατή πρόσωπα και χώρους από τις ημέρες εκείνες, όταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γύριζε στη Γερμανία και κυρίως στο Βερολίνο, την τελευταία ολοκληρωμένη ταινία του. Σε πρώτο πλάνο προβάλλει η μορφή του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη, το πρόσωπο του κάτω από τη μηχανή λήψης, οι χειρονομίες του την ώρα που μιλά, δίνει εξηγήσεις ή οδηγίες σε ηθοποιούς και συνεργάτες. Ακόμη και σε φωτογραφίες που δεν περικλείουν τη μορφή του, παραμένει αισθητή η παρουσία του μέσα από την αύρα της. Στους ηθοποιούς, η φωτογράφος συλλαμβάνει και αποτυπώνει κάτι παροδικό και πολύ προσωπικό από στιγμές που προηγούνται ή έπονται της καθαρά ερμηνευτικής εργασίας τους πάνω στον ρόλο. Συγχρόνως παραθέτει μπροστά στα μάτια μας το αστικό τοπίο και τους χώρους που στέγασαν τη δουλειά των ηθοποιών, του συνεργείου, του σκηνοθέτη.

Η έκθεση «Πρόσωπα και χώροι» είχε παρουσιαστεί από το ΕΙΠ στο Βερολίνο, τον Φεβρουάριο του 2015, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από τον ξαφνικό θάνατο (24 Ιανουαρίου 2012) του βραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη και σεναριογράφου.

Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Βαροπούλου

Πρώην Αποθήκες Στρατού (Προβλήτα Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)
10 Νοεμβρίου – 17 Δεκεμβρίου 2016
Εγκαίνια: Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, ώρα 20:00

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο: τρία χρόνια από τον θάνατό του — Βερολίνο