Προσωπικότητες Ιανουαρίου 2022: Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής Ηλίας Μαγκλίνης

Oι «Προσωπικότητες» του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, συναντούν για τον Ιανουάριο του 2022 τον καταξιωμένο δημοσιογράφο, συγγραφέα και μεταφραστή Ηλία Μαγκλίνη, με αφορμή το 1ο Βραβείο Μυθιστορήματος που του απονεμήθηκε από τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2020.

Μέσα από μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκο Α. Κούκη και συντονιστή τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά, ο Ηλίας Μαγκλίνης μιλά για τη συνύπαρξη της ιδιότητας του δημοσιογράφου και συγγραφέα, ενώ αναφέρεται και στο βραβευμένο του μυθιστόρημα «Είμαι όσα έχω ξεχάσει».

Μέσα από μια ανέκδοτη αφήγηση, ο Ηλίας Μαγκλίνης μιλά για την επιλογή και τον συμβολισμό του εξωφύλλου, καθώς και την ιστορία γύρω από αυτό.

Με αφορμή το περιεχόμενο του βραβευμένου έργου του, αναφέρεται με χαρακτηριστικό τρόπο στη «δύναμη» και στη «σημασία της μνήμης» ως καθοριστικούς παράγοντες για την κεντρική ιδέα και πλοκή του μυθιστορήματος.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Ηλίας Μαγκλίνης τοποθετείται με ενάργεια σχετικά με τον ρόλο της ιστορίας και την αξία της κατανόησης του παρελθόντος.

Καταθέτει την προσωπική του άποψη για τη σχέση των Ελλήνων με την ιστορία, χρησιμοποιώντας τους όρους: «Αγιογραφία και δαιμονοποίηση».

Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα λογοτεχνικά βιβλία που αφηγήθηκαν κομβικά σημεία της ιστορίας μας και στον τρόπο που απευθύνθηκαν και επέδρασαν στο κοινό.

Ο καλεσμένος στις «Προσωπικότητες» Ιανουαρίου 2022 του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Ηλία Μαγκλίνης, ιχνηλατεί μέσα από την προσωπική του περιπέτεια τη διαδρομή από την οποία εμπνεύστηκε και παρακινήθηκε να γράψει το βραβευμένο βιβλίο

Συζητάμε επίσης για τα «ιστορικά τραύματα» και για το πότε τελικά οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να τα αγγίξουν και να διαβάσουν για τους κρυμμένους θησαυρούς των ανθρώπινων μαρτυριών και των μεγάλων αποκαλύψεων που μας μεταφέρουν.

Τέλος, ο Ηλίας Μαγκλίνης, μέσα από μια μοναδική προσωπική του περιπέτεια, αναφέρεται στα βιώματα που προκύπτουν από αυτήν και στο πώς διαμορφώθηκε η ζωή του με τη μορφή της βιωματικής εκπαίδευσης μέσα από τις μεγάλες δυσκολίες.

«Τα παιδιά ζουν σε ένα αέναο παρόν» μας λέει ο Ηλίας Μαγκλίνης μέσα από μια αποκαλυπτική συζήτηση για τις «Προσωπικότητες» Ιανουαρίου 2022 του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού που θα παρακολουθήσετε  την Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2022, στις 18:30, στην ιστοσελίδα, το facebook και το youtube του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Το trailer της εκπομπής

Χορηγός επικοινωνίας