«Πολιτισμός & Διάστημα»: Ανοικτή εκδήλωση στο ΕΙΠ

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτισμού (21/5), το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση στην έδρα του στο Ψυχικό (Στρατηγού Καλλάρη 50), την Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023, στις 6 μ.μ., σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό για την Εξερεύνηση του Διαστήματος, με θέμα: «Πολιτισμός & Διάστημα».

Την εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, επιμελείται και συντονίζει ο εικαστικός καλλιτέχνης, Πρόεδρος της EUNIC Κύπρου και εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Κύπρο, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκος Κούκης.

Θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού για την Εξερεύνηση του Διαστήματος Δρ Γεώργιος Δανός, ο οποίος προσφάτως βραβεύθηκε ως Πρεσβευτής Ελληνικού Πολιτισμού από το ΕΙΠ Κύπρου και θα παρουσιάσει την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην φετινή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας με τίτλο: «Από την Χειροκοιτία στον Άρη». Καθώς επίσης, και το επιστημονικό & τεχνολογικό εγχείρημα του οργανισμού CSEO σε συνεργασία με την ΝΑΣΑ, στις εγκαταστάσεις του στην Λευκωσία, σχετικά με την κατασκευή ρομπότ το οποίο θα προσεδαφιστεί στον Άρη σύντομα για έρευνες.

Στη συνέχεια, θα γίνουν εισηγήσεις από τον Δρ Νικόλαο Κολόνια, Καθηγητή Φιλοσοφίας & Αισθητικής στο Πανεπιστήμιο Chiang Mai της Ταϊλάνδης, στο τμήμα Διεπιστημονικών Τεχνών, ο οποίος θα παρουσιάσει μία σύντομη γενεαλογία της Αρχιτεκτονικής ανιχνεύοντας τις πολιτικές λειτουργίες της, «Προσεγγίζοντας τα αστέρια» για το πώς μπορεί να δημιουργήσει ένα νεολιθικό αρχιτεκτονικό σώμα μια εξισωτική αρχιτεκτονική του Διαστήματος (Σπινόζα). Ο κ. Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, θα αναφερθεί στον Πολιτισμό & την Κουλτούρα, ως έννοιες και ως δυναμικές καταστάσεις οι οποίες συσχετίζονται με το Γίγνεσθαι και το Σύμπαν. Ενώ, θα παρουσιαστεί διαδικτυακά εισήγηση και από τον κ. Μάρτιν Σέξτον (εικαστικός καλλιτέχνης από τις ΗΠΑ, Greece in USA) σχετικά με την ανακάλυψη από τον ίδιο, ενός μετεωρίτη ο οποίος ομοιάζει σε σχήμα και σχέδιο με το έργο του γνωστού Γερμανού ζωγράφου Α. Ντύρερ, «η καρδιά του Ντύρερ» και ως εκ τούτου έλαβε αντίστοιχα το όνομα του από αυτό το έργο.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Χορηγός εκδήλωσης: Οινοποιείο ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΣ [Σαντορίνη].


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

18:00. Έναρξη.

18:15. Δρ Γιώργος Δανός, «Από την Χειροκοιτία στον Άρη» εκπροσώπηση της Κύπρου στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Παρουσίαση του οργανισμού CSEO και των εγχειρημάτων του με αποκορύφωμα το ρομπότ για έρευνες στον Άρη.

18:45. Δρ Νικόλαος Κολόνιας, «Προσεγγίζοντας τα αστέρια», μία εισήγηση για το νεολιθικό αρχιτεκτόνημα ως σώμα (Σπινόζα).

19:15. Κ. Μάρτιν Σεξτον, «Η καρδιά του Ντύρερ», η σχέση του μετεωρίτη με το έργο του διάσημου ζωγράφου.

19:30. Συζήτηση με το κοινό & ερωτήσεις.

20:00. Λήξη εκδήλωσης.