Παράρτημα Οδησσού: Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας | «10+1 σύγχρονοι Έλληνες λογοτέχνες» στη Διεθνή έκθεση βιβλίου του Κιέβου

– Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νίκου Δένδια, στο Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021. Ο κ. Δένδιας ξεναγήθηκε στους χώρους του Παραρτήματος και του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας, ενημερώθηκε για τις δράσεις του ΕΙΠ και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου. Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στο Παράρτημα του ΕΙΠ, με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Οδησσό.

– Με την παρουσίαση της έκδοσης του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού «10+1 σύγχρονοι Έλληνες λογοτέχνες» στα ουκρανικά [μετάφραση: Γιούρι Σεμιόνοβ], την οποία εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος «Bukrek» στις αρχές του 2021, συμμετείχε το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό στη 10η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κιέβου «Arsenal book festival», οποία πραγματοποιήθηκε από 23 έως 27 Ιουνίου 2021.
Πρόκειται για μια Ανθολογία, την επιμέλεια της οποίας είχαν η Μικέλα Χαρτουλάρη και ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Επιλέχθηκαν έντεκα διηγήματα ή αποσπάσματα σημαντικών συγγραφέων τα οποία αντιπροσωπεύουν σε μεγάλο βαθμό τις τάσεις και το ύφος της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας των τελευταίων δεκαετιών:  Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, Τόλης Καζαντζής, Νίκος Χουλιαράς, Μάρω Δούκα, , Θωμάς Κοροβίνης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης Χρήστος Οικονόμου, Κάλλια Παπαδάκη, Άγης Πεταλάς Γιάννης Παλαβός, Δημοσθένης Παπαμάρκου.
Στην παρουσίαση έλαβαν μέρος η διευθύντρια του εκδοτικού οίκου «Bukrek», ο διευθυντής του Παραρτήματος του ΕΙΠ στην Οδησσό και ο καθηγητής ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κιέβου κ. Αντρέι Σαβένκο, ο οποίος έκανε και μια εκτενή αναφορά για την έως σήμερα μεταφρασμένη στα ουκρανικά ελληνική λογοτεχνία.