Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021 | Αποτελέσματα διαγωνισμών του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ

Έναρξη δράσεων φιλαναγνωσίας: «Η μουσική των λέξεων»

«Η μουσική των λέξεων» είναι το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021, που εορτάζεται για δεύτερη χρονιά κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες σε όλο τον κόσμο. Το 2021 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Εθνικό Τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle και η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Roger Mello, βραβευμένο με το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν εικονογράφησης (2014). Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παροτρύνει τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Τη μετάφραση επιμελήθηκε η συγγραφέας και επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος κ. Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε και διανέμεται με τη συνεργασία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Το μήνυμα μελοποίησαν η Λώρα Πετροπούλου και ο Διονύσης Καλογερόπουλος, ενώ η Παιδική Χορωδία του Ι. Ν. Αγ. Βαρβάρας Αργυρούπολης τραγούδησε και ηχογράφησε το μήνυμα στο Στούντιο C της Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ, κατόπιν ειδικής άδειας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Με αφετηρία την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021 (2 Απριλίου) έως την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων (23 Απριλίου) το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ διοργανώνουν δράσεις φιλαναγνωσίας με τίτλο «Η μουσική των λέξεων». Οι δράσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, διαδικτυακό διαγωνισμό όπου μαθητές προσκαλούνται να εμπνευστούν από το μήνυμα της ΙΒΒΥ «Η μουσική των λέξεων» και να μελοποιήσουν τους στίχους ή να δώσουν μια δική τους εικαστική εκδοχή εικονογράφησης, δημιουργώντας τα δικά τους πρωτότυπα βίντεο και να τα αναρτήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στην εκδήλωση, που μεταδόθηκε διαδικτυακά, απηύθυναν χαιρετισμό η Executive Director of IBBY Liz Page, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Α. Κούκης, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Ζέττα Μακρή, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Σίσσυ Παπαθανασίου και ο εικονογράφος Roger Mello.
Στο πλαίσιο του εορτασμού το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ ανακοίνωσε τα βραβεία για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε φυσικά πρόσωπα και φορείς και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση βιβλίων έκδοσης 2020. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα ανά κατηγορία:
Ειδικές διακρίσεις
Το μεγάλο βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» απονέμεται στον Φίλιππο Τσιμπόγλου, Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, για το έργο της μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ και τη συνολική του προσφορά στην προώθηση του παιδικού και εφηβικού βιβλίου. Το βραβείο, που φέρει το όνομα της σημαντικής Ελληνίδας λογοτέχνιδας, αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση που θεσπίστηκε από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ. Απονέμεται κάθε χρόνο σε πρόσωπα τα οποία διακρίνονται για την συνολική τους προσφορά στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και στην προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας.
Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς

  1. Βραβείο «Κ.Π. Δεμερτζή – στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία δάσκαλο ή άλλης ειδικότητας εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία: απονέμεται στον Γιώργο Τσουτσίδη, δάσκαλο στο 7ο δημοτικό σχολείο Κέρκυρας. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ. Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.
  2. Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία: απονέμεται στον Γιάννη Δερμιτζόγλου, Διευθυντή στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ προς τιμήν της Μαίρης Κωνστανταροπούλου. Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.
  3. Βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» σε εν ενεργεία νηπιαγωγό ή παιδαγωγό, ο οποίος εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου: απονέμεται στη Ζαχαρούλα Τζίνη, νηπιαγωγό στο Νηπιαγωγείο Τούμπας Σερρών. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ. Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.
  4. Βραβείο «Παντελής & Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση: απονέμεται στην Αυτοδιαχειριζόμενη Δανειστική Βιβλιοθήκη «Bookbusters: η βιβλιοθήκη στο πλατύσκαλο», του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης (υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Μητσιάλη). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 ευρώ.
  5. Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο: απονέμεται στην «Εβδομάδα βιβλιοφιλίας» που διοργανώνει το 9ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού (υπεύθυνη: Δήμητρα Κωτσιανούλη). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.
  6. Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο: απονέμεται στη Μαρία Κωνσταντοπούλου, βιβλιοθηκονόμο στη Βιβλιοθήκη Ανθός Φουγάρο ΑΜΚΕ. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ στη μνήμη του Κυριάκου Παπαδόπουλου. Έπαθλο: βιβλία αξίας 500 ευρώ.
  7. Βραβείο σε Σχολικό – μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας: απονέμεται στη «Δανειστική Βιβλιοθήκη» του 1 ου Γυμνασίου Δράμας (υπεύθυνη: Ευαγγελία Ριτζαλέου). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.
  8. Βραβείο «Πάνος Αλέφαντος» σε Εθελοντή, που με τη δράση του προωθεί τη φιλαναγνωσία: απονέμεται στον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΝΥ Η Ροδαυγή και στη Θεοδοσία Αργυράκη Ασαργιωτάκη για τη δράση της ομάδας «Βιβλιοταξιδευτές της Ροδαυγής». Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

Βραβεία σε δημιουργούς

  1. Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στη Βάσια Παρασκευοπούλου για το βιβλίο Ένας δράκος σ’ όλα λάθος! Εκδόσεις Πατάκη.
  2. Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για την εικονογράφηση και για το κείμενο απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στους Πέτρο Μπουλούμπαση για την εικονογράφηση και στους Άγγελο Αγγέλου και Έμη Σίνη για τη συγγραφή του βιβλίου Ένας πραγματικός ιππότης, Εκδόσεις Ίκαρος.
  3. Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον Μάνο Κοντολέων για το βιβλίο Το Νησί με τις λέξεις που αγαπάνε, Εκδόσεις Πατάκη.
  4. Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στη Φωτεινή Στεφανίδη για το βιβλίο Παπούτσια με λουράκι, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
  5. Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά απονέμεται σε δύο συγγραφείς, κατ΄ αλφαβητική σειρά: στη Στέλλα Κάσδαγλη για το βιβλίο 30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ, Εκδόσεις Πατάκη και στη Μαρίζα Ντεκάστρο για το βιβλίο 24 εικόνες για την Επανάσταση του 1821 Μακρυγιάννης & Ζωγράφος Ένας αγωνιστής και ένας καλλιτέχνης, Εκδόσεις Καπόν.
  6. Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον Peter Carnavas (συγγραφή), στον Κυριάκο Αθανασιάδη (μετάφραση) και στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος για το βιβλίο Ο ελέφαντας.
  7. Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στη Μαρία Παπαγεωργίου για το βιβλίο Ταξίδι με τον Σεβάχ, Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

Από το σύνολο των βιβλίων που κατατέθηκαν προς κρίση, πλην των βιβλίων που δηλώθηκαν στην κατηγορία Α2 – Picture Book, η επιτροπή επέλεξε και απονέμει βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους, στον Δημήτρη Μαστώρο για το βιβλίο Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Άλκη Ζέη (συγγραφή), Αγγελική Δαρλάση (διασκευή), Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Το σκεπτικό βράβευσης των δημιουργών που διακρίθηκαν για όλες τις κατηγορίες θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ (www.greekibby.gr) τις επόμενες ημέρες.
Την ενδεκαμελή επιτροπή αποτέλεσαν οι: Μαρία Παπαγιάννη, Συγγραφέας (Πρόεδρος), Τόνια Αράχωβα, Φιλόλογος, Μέλος ΔΣ της Διεθνούς Ένωσης Βιβλιοθηκών, τ. Δ/ντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Τζελίνα Βογιατζόγλου, Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Προγράμματος Ελληνικών Δημοτικού στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, Χαρά Δαφέρμου, Πανεπιστημιακός ΤΕΑΠΗ-ΕΚΠΑ, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας, Αρετή Καράμπελα, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Μαρία Κουρκουμέλη, Εκπαιδευτικός, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Απόστολος Πάππος, Εκπαιδευτικός, Αρθρογράφος στο ELNIPLEX.COM, Γλυκερία Πλιάμπα-Φουντά, Εκπαιδευτικός, Μουσειοπαιδαγωγός, Αντιπρόεδρος Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Μέλος Δ.Σ. OMEP (Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής), Ελίτα Φώκιαλη, Εκπαιδευτικός, PhD στη διαμεσική αφήγηση TEAΠΗ ΕΚΠΑ και Κατερίνα Χαδουλού, Ζωγράφος, Εικονογράφος.