Ο Jean Luc Martinez, Πρόεδρος και Διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου την Κυριακή 30 Μαΐου 2021, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ στις 21:00 και τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021 στις 18:30 από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Οι «Προσωπικότητες» του Μαΐου 2021 συναντούν τον Jean Luc Martinez. To Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε μία συμπαραγωγή με το Centre Culturel Hellenique, τιμούν μία εξαιρετικής σημασίας και σπουδαιότητας προσωπικότητα, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς διεθνώς για τη διάδοση του πολιτισμού.

Στους μοναδικούς χώρους του μεγαλύτερου και διασημότερου μουσείου στον κόσμο και με φόντο τη Νίκη της Σαμοθράκης, ο μεγάλος φιλέλληνας, αρχαιολόγος, ιστορικός τέχνης και ειδικός στην αρχαία γλυπτική, συνομιλεί με το δημοσιογράφο Νίκο Αλιάγα για την εμβέλεια του ελληνικού πολιτισμού.

Μαθαίνουμε την ιστορία του μουσείου του Λούβρου και γιατί η καρδιά του μουσείου είναι ελληνική και ιταλική, με μεγάλες πρωταγωνίστριες την Αφροδίτη της Μήλου, τη Νίκη της Σαμοθράκης και τη Τζοκόντα.

Μέσα από την αφήγηση του Jean Luc Martinez ξεναγούμαστε στο μοναδικό Λούβρο, του οποίου η πραγματικότητα αποτυπώνεται με την αντικειμενική δύναμη των αριθμών:

  • πενήντα χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως και δέκα εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως
  • δυο χιλιάδες τριακόσια άτομα προσωπικό
  • διακόσια σαράντα εκατομμύρια ευρώ κύκλος εργασιών
  • διακόσιες πενήντα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα εσωτερικών χώρων

Μέσα από την γοητευτική περιγραφή των κύριων στόχων του, ο Jean Luc Martinez επισημαίνει ότι ο επισκέπτης θα πρέπει να νιώθει θαυμασμό, ενώ αποτελεί γεγονός ότι οι περισσότεροι επισκέπτες προσέρχονται στο Λούβρο για πρώτη φορά στη ζωή τους, γεγονός για το οποίο υπάρχει ιδιαίτερη φροντίδα ώστε να αποτελεί μοναδική εμπειρία.

Η έκθεση «Παρίσι-Αθήνα» πρόκειται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2021 και αποτελεί κεντρικό σταθμό της συζήτησης με τον Πρόεδρο και Διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου Jean Luc Martinez από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Centre Culturel Hellenique. Συγκεκριμένα, η έκθεση αυτή γεννήθηκε μέσα από την σχέση αγάπης του Martinez με την Ελλάδα με αφορμή τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Σημαντικό σημείο αναφοράς της έκθεσης αποτελεί η Ελλάδα του δέκατου έβδομου έως και του δέκατου ένατου αιώνα, μέσα από τα μάτια των περιηγητών. Ο καλεσμένος μας εξομολογείται ότι φιλοδοξεί μέσα από την έκθεση «Παρίσι-Αθήνα» το διεθνές κοινό να ανακαλύψει και τη σύγχρονη Ελλάδα: «Η Ελληνική Επανάσταση είναι καθοριστική για την Ευρώπη των Εθνών. Το παράδειγμα του Ντελακρουά που δεν είχε πάει ποτέ στην Ελλάδα, ενώ φιλοτέχνησε πίνακες με θέματα από την Ελληνική Επανάσταση και ξεσήκωσε τον κόσμο υπέρ των Ελλήνων, καταδεικνύει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, η οποία πάντα θα εμπνέει».

Στις «Προσωπικότητες» Μαΐου 2021 από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Centre Culturel Hellenique, xαιρετισμό απευθύνουν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Α. Κούκης, η Πρόεδρος του Centre Culturel Hellenique Κατερίνα Ξυλά και η πρέσβης της Ελλάδος στη Γαλλία Αγλαΐα Μπαλτά.

Επισημαίνεται ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απένειμε το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στον Jean–Luc Martinez, για τη συμβολή του στη διάδοση του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, στις 24 Μαρτίου 2021.

Παρακολουθήστε διαδικτυακά στην ιστοσελίδα και στo κανάλι youtube του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, τη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021, στις 18:30, στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://www.youtube.com/channel/UCNhrBcXqwk4gKpNt7guX1qQ/videos

Χορηγός επικοινωνίας:

Το ενημερωτικό μήνυμα της εκδήλωσης: