«Ο Χριστιανισμός»: Φιλοτελική έκθεση στην Τεργέστη

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου, στις 17.30, στο Ταχυδρομικό και Τηλεγραφικό Μουσείο Mitteleuropa της Τεργέστης. Έχει τίτλο «Ο Χριστιανισμός» και είναι παραγωγή του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, όπως επίσης και η επιμέλεια της έκθεσης.

Διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας σε συνεργασία με το Τηλεγραφικό Μουσείο Mitteleuropa και την Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης και με την υποστήριξη του Συλλόγου «Trieste-Grecia Giorgio Costantinides». Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Τεργέστης και των Επίτιμων Προξενείων της Ελλάδος και της Κύπρου στην Τεργέστη και συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, προστάτη της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Τεργέστης.


Φωτογραφικό υλικό από την έκθεση

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.


Η συλλογή που παρουσιάζεται έχει θρησκευτικό περιεχόμενο και αποτελείται από περισσότερες από 400 απλές σειρές και μέρος σειρών γραμματοσήμων, προσωπικά γραμματόσημα, κάρτες maximum, λευκώματα γραμματοσήμων απλά και ετήσια, φακέλους πρώτης μέρας κυκλοφορίας, αναμνηστικούς φακέλους και φυλλαράκια. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται επίσης και πληθώρα γραμματοσήμων με θέμα τον Χριστιανισμό που έχουν εκδοθεί σε Μουσουλμανικά Κράτη, ένα σπάνιο είδος γραμματοσήμων.

Μεγάλο μέρος της έκθεσης αφιερώνεται στα φιλοτελικά έργα που παρουσιάζουν το πνευματικό ταξίδι των Παπών, τους μεγάλους αναγεννησιακούς ζωγράφους (Raphael, Andrea Del Sarto), τους σκανδιναβούς ζωγράφους (κυρίως Albrecht Durer) και έναν ιδιαίτερα σημαντικό ζωγράφο για το νησί της Κρήτης, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, γνωστό ως Ελ Γκρέκο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται επίσης εργαστήρια και ξεναγήσεις με στόχο τη διδασκαλία της φιλοτελικής τέχνης σε παιδιά και εφήβους και την ενημέρωση σχετικά με την ιστορία και την προέλευση του φιλοτελισμού.

Η έκθεση αποτελεί δράση του προγράμματος «Tempo Forte Ιταλία – Ελλάδα 2018» που προωθείται από την Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα και επικυρώθηκε κατά την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη κορυφής μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 στην Κέρκυρα, με στόχο την καλλιέργεια και υποστήριξη των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η έκθεση διαρκεί έως τις 12 Ιανουαρίου 2019.
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00-13.00 και Σάββατο: 9.00-12.30