«Ο Νώε στην πόλη» της Ευφροσύνης Μαντά Λαζάρου – Τεργέστη

Η παρουσίαση της Ιταλικής έκδοσης του διηγήματος της Ευφροσύνης Μαντά Λαζάρου «Ο Νώε στην πόλη» [Noè in città, εκδόσεις «ΑRGO», 2016, μετάφραση: C. Sangiglio] διοργανώνεται στην Τεργέστη από τον Σύνδεσμο Κυπρίων Ιταλίας «ΝΗΜΑ» και λαμβάνει χώρα στο ιστορικό Καφέ «San Marco» (via Battisti 18), την Παρασκευή, 5 Μαΐου, στις 18:00.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα ου Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας, της Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης, των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Κύπρου και της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιταλία.

noe-in-citta-di-efrossini-manda-lasarouΤην έκδοση θα παρουσιάσουν η ίδια η συγγραφέας και οι ποιήτριες Αλεξάνδρα Ζαμπά, Gabriella Musetti και Laura Ricci, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει Πρόξενος της Κύπρου στην Τεργέστη, κ. Μιχάλης Χατζάκης.

Στην πεζογραφία της Ευφροσύνης Μαντά Λαζάρου, μία από τις πιο σημαντικές συγγραφείς της Κύπρου, ο Νώε δεν κατασκευάζει καμία κιβωτό: σε ένα παραισθησιακό κλίμα το οποίο μονάχα η λεπτή καθημερινότητα μπορεί να εκφράσει, η πόλη φαίνεται να ζει τις τελευταίες της ώρες ή, ίσως, θέτει τις προϋποθέσεις αναζωογόνησή της. Απέχοντας από τους συμβατικούς ποιητικούς ορίζοντες, το βιβλίο της Κύπριας συγγραφέως οδηγεί τον αναγνώστη σε μία τολμηρή λογοτεχνική περιπέτεια, την οποία αυτός βιώνει σε ένα κλίμα ονειρικής έκστασης, πλαισιωμένος από διπρόσωπα φαντάσματα, που αποτελούν συγχρόνως εφιάλτες και ελπίδες.