«Ο κατάλογος» του Θωμά Μενεξέ από τους σπουδαστές της ελληνικής γλώσσας – Τεργέστη

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, η Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης και το Πανεπιστήμιο Τεργέστης (Νεοελληνική Γλώσσα) παρουσιάζουν το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 – επ’ ευκαιρία του τέλους της εκπαιδευτικής περιόδου – το θεατρικό έργο του Θωμά Μενεξέ «Ο κατάλογος».

Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας πολλών μηνών στο πλαίσιο των μαθημάτων νεοελληνικών του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας, στα οποία εφαρμόζεται πρότυπος τρόπος διδασκαλίας ο οποίος αποσκοπεί όχι μόνο στη γνώση της γλώσσας, αλλά και στη γνωριμία των σπουδαστών με τον ελληνικό τρόπο ζωής και στην προσέγγιση του πολιτισμού της χώρας με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, γλωσσικών παιχνιδιών, συζητήσεων, εκδηλώσεων και λογοτεχνικών και θεατρικών έργων. Οι σπουδαστές παίζουν το έργο στα ελληνικά με υπέρτιτλους στα ιταλικά, η μετάφραση των οποίων έχει γίνει από τους ίδιους τους σπουδαστές. Τη σκηνοθεσία και τα σκηνικά επιμελήθηκαν η Αναστασία Κουβέλη, καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας στο ΕΙΠ Ιταλίας, και η Fulvia Sbisà, ενώ η διασκευή της μετάφρασης για τους υπότιτλους έγινε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας.

Το έργο εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες της σχολικής χρονιάς 1968-69 και με ανάλαφρο και χιουμοριστικό τρόπο παρουσιάζει την πολιτική και πολιτιστική ζωή στην Ελλάδα αυτής της περιόδου: τα παιδιά συζητούν για το μέλλον, για τη δημοκρατία, καθώς και για τη διαφορά ανάμεσα στη γλώσσα που μιλούν στο σχολείο, την καθαρεύουσα, και σ’ αυτήν που μιλούν στο σπίτι, τη δημοτική.

Ο συγγραφέας Θωμάς Μενεξές είναι δάσκαλος εδώ και 26 χρόνια και δημιουργεί κείμενα διαφόρων ειδών για εκπαιδευτικούς σκοπούς, τα οποία δημοσιεύει τακτικά στο μπλογκ «Όταν ήμουν δάσκαλος…». Επίσης διατηρεί το μπλογκ «Λογομνήμων… κατ’ ευφημισμόν», το οποίο ασχολείται με κάθε είδους γραπτό ή προφορικό λόγο.

Η αφίσα της παράστασης
Η αφίσα της παράστασης

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, ώρα 19.00
Αίθουσα Εκδηλώσεων Sala Giubileo – Filoxenia
Riva III Novembre 9, Τεργέστη