Ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου στο Ελληνικό Περίπτερο της 47ης ΔΕΒ Καΐρου

Η 47η Έκθεση Βιβλίου στο Κάιρο εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016 από τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου, κ. Σερίφ Ισμαήλ, ο οποίος συνοδεύονταν από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Helmy Namnam και άλλους επισήμους.

Ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Ελληνικό Περίπτερο, όπου τον υποδέχτηκαν θερμά η Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια, κα Σταυρούλα Σπανούδη, και ο κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου. Ακολούθησε ξενάγηση στο Ελληνικό Περίπτερο, ενώ στον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό δωρίθηκε η αραβική μετάφραση των ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη από τον διακεκριμένο ελληνιστή Ναΐμ Ατέια και το βιβλίο του Στρατή Τσίρκα «Νουρετνίν Μπόμπα» σε αραβική μετάφραση του Γιάννη Μελαχροινούδη και επιμέλεια του αείμνηστου Κωστή Μοσκώφ.

Η 47η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου πραγματοποιείται στο Αιγυπτιακό Εκθεσιακό Κέντρο και θα διαρκέσει έως τις 10 Φεβρουαρίου 2016. Συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα, εθνικές αντιπροσωπείες 34 χωρών, όπως το Ομάν, η Παλαιστίνη, η Ιορδανία, η Λιβύη, η Υεμένη, το Σουδάν, η Σομαλία, η Αιθιοπία, η Αλγερία, το Ιράκ, το Μαρόκο, η Συρία, ο Λίβανος, το Κατάρ, η Ερυθραία, η Ιταλία, η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ινδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Κίνα, το Καζακστάν και άλλες. Επίσης, 850 εκδοτικοί οίκοι μεταξύ των οποίων 50 ξένοι, 250 αραβικοί και 550 αιγυπτιακοί.

Τιμώμενο πρόσωπο της έκθεσης είναι ο Αιγύπτιος συγγραφέας Γκαμάλ Ελ Γιτάνι, βραβευμένος με το Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο Καβάφη 2011, ο οποίος απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2015.