«Οι δικές μου εκδόσεις» του Αλέκου Βλ. Λεβίδη — Βερολίνο

«Από πολύ μικρός σχεδίαζα σ’ όποιο χαρτί έπεφτε στα χέρια μου. Όταν συνειδητοποίησα ότι αυτή η αγαπημένη μου απασχόληση ήταν κάτι παραπάνω από παιχνίδι, άρχισα να χρησιμοποιώ συστηματικά μπλοκ σχεδίου.


Φεύγοντας στο εξωτερικό για να σπουδάσω, εγκαινίασα τα μικρά σε σχήμα τσέπης σημειωματάρια για να μπορώ να τα έχω πάντα μαζί μου. Γρήγορα, αυτά τα σημειωματάρια πήραν τη μορφή εικαστικών ημερολογίων.
Κατέγραφα, σημείωνα, αντέγραφα, έρριχνα τις πρώτες ιδέες για μελλοντικά έργα μου, έφτιαχνα χρωματολόγια… Αφηνόμουν στην τύχη αλλά και τη σκηνοθεσία λιγάκι. Έβλεπα πάντα το βιβλίο σαν ένα κουτί ονείρων και αποφάσισα πως τα σημειωματάρια θα είναι οι δικές μου εκδόσεις… Κι έτσι συνέχισα και συνεχίζω το παιχνίδι».
Αλέκος Βλ. Λεβίδης

Αλέκος Βλ. Λεβίδης – σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο ζωγράφος Αλέκος Βλ. Λεβίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε Σκηνοθεσία-Σκηνογραφία στο Παρίσι (Université du Théâtre des Nations) και Αρχιτεκτονική στη Γενεύη (E.A.U.G. École d’ Architécture de l’ Université de Genève). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει 23 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει συμμετάσχει σε 26 ομαδικές. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές. Έχει επίσης φιλοτεχνήσει τοιχογραφίες σε κατοικίες στην Αθήνα, την Κηφισιά, τη Σύρο και την Άρτα. Παράλληλα, έχει εργαστεί ως σκηνογράφος στο θέατρο (Νέα Σκηνή, Εθνικό Θέατρο κ.ά.) και έχει ασχοληθεί συστηματικά με το σχεδιασμό εξωφύλλων για βιβλία σε συνεργασία με πολλούς εκδότες (Άγρα, Π.Ε.Κ., Εστία, Κέδρος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κ.ά.). Έχει εκδώσει 8 βιβλία/καταλόγους με το ζωγραφικό του έργο και έχει μεταφράσει και σχολιάσει το βιβλίο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, Περί της Αρχαίας Ελληνικής Ζωγραφικής, 35ο Βιβλίο της Φυσικής Ιστορίας (Εκδόσεις Άγρα).

Παράρτημα Βερολίνου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Εγκαίνια: Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014, ώρα 18:00 έως 21:00
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Πέμπτη: 2.00 μ.μ. έως 8.00 μ.μ. / Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 11.00 π.μ. έως 5.00 μ.μ.

Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 7 Νοεμβρίου 2014