«Νύχτωσε χωρίς Φεγγάρι»: Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο – Βελιγράδι

Η εκδήλωση, με τίτλο «Νύχτωσε χωρίς Φεγγάρι», πραγματοποιείται την Κυριακή, 24 Ιουνίου, στη Γκαλερί Polet, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βελιγράδι.

Διοργανώνεται με την ευκαιρία της έκδοσης στα Σερβικά της μελέτης για το ρεμπέτικο «Road to Rempetika, Music of a Greek sub-culture. Songs of love, sorrow and hashish» (έκδοση Gradac, Čačak 2017, μετάφραση: Aleksa Golijanin), της καθηγήτριας του Τμήματος Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Cornell, Gail Holst-Warhaft.

Για τη μελέτη, τις ρίζες του ρεμπέτικου, τις επιρροές της οθωμανικής μουσικής παράδοσης, τους ρεμπέτες, τον πόνο και το μεράκι τους, τους μάγκες, το ρεμπέτικο ως υποκουλτούρα, η οποία ανθίσταται στο αυταρχικό καθεστώς και τέλος για την ουδετεροποίηση και εμπορευματοποίηση του «Ελληνικού μπλουζ» θα μιλήσουν, η Δρ Gordana Blagojević, εθνολόγος-ανθρωπολόγος, μουσικολόγος, ο Δρ Dimitrije Golemović, καθηγητής μουσικολογίας και ο Νίκος Τσιτσιμελής, πολιτιστικός σύμβουλος του ΕΙΠ Βελιγραδίου.

Στην εκδήλωση, το συγκρότημα Belo Platno και η σολίστ Νεφέλη Παπουτσάκη, θα εκτελέσουν μερικά από τα πιο δημοφιλή ρεμπέτικα τραγούδια των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Λαβίδα και Καλδάρα καθώς και παραδοσιακά τραγούδια από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.

Βελιγράδι, Γκαλερί Polet
Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018