«Νέο Κύμα: Τραγούδια της δεκαετίας του ‘60» – Τεργέστη

Το Πανεπιστήμιο Τεργέστης (Νεοελληνική Γλώσσα),  η Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας  και Ελληνικού Πολιτισμού (20/5), διοργανώνουν μουσική λογοτεχνική βραδιά με τίτλο «Νέο Κύμα: Τραγούδια της δεκαετίας του ‘60».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την ολοκλήρωση του σχολικού έτους των μαθημάτων νεοελληνικής γλώσσας, στις 27 Μαΐου 2016 και ώρα 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων Sala Giubileo Filoxenia.

Ο όρος «Νέο Κύμα» είναι μετάφραση του ομώνυμου κινηματογραφικού κινήματος «nouvelle vague», που επικράτησε στη Γαλλία τη δεκαετία του ‘50. Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε την δεκαετία του ΄60, ως ρεύμα του ελληνικού τραγουδιού και αποτέλεσε μία προσπάθεια ανανέωσης του ελαφρού τραγουδιού. Την περίοδο εκείνη στην Ελλάδα κυριαρχούσε το ελαφρύ τραγούδι και το έντεχνο λαϊκό (μελοποιημένη ποίηση). Τα τραγούδια του Νέου Κύματος αποτέλεσαν την εξέλιξη του ελαφρού τραγουδιού, απλοποιημένα ως προς την μελωδία, τον ρυθμό και την ερμηνεία. Οι στίχοι είχαν ερωτικό αλλά και κοινωνικό περιεχόμενο, εστιάζοντας  περισσότερο στην αναζήτηση διεξόδου από τα κοινωνικά και υπαρξιακά προβλήματα και λιγότερο στις πολιτικές διεκδικήσεις εκείνης της περιόδου. Τα τραγούδια του Νέου Κύματος ήταν συνθέσεις με εκφραστική λιτότητα και ευαισθησία και ερμηνεύονταν  με συνοδεία λίγων μουσικών οργάνων στις μπουάτ – ένα είδος μικρού νυχτερινού κέντρου για διασκέδαση με ζωντανή μουσική που γνώρισε μεγάλες δόξες στην Αθήνα τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν  η Irene Brigitte (φωνή) και ο  Giovanni Settimo (κιθάρα).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει επίσης ανάγνωση κειμένων στην Ελληνική, Ιταλική και Σλοβενική γλώσσα, από τους σπουδαστές της Νεοελληνικής Γλώσσας της Εστίας Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Τεργέστης (Νεοελληνική Γλώσσα), του σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης και του Σλοβένικου Λυκείου Τεργέστης «Prešeren».

Την εισαγωγή, τα κείμενα  και το μουσικό υλικό επιμελήθηκε η διδάσκουσα την νεοελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Τεργέστης κα Μαρία Κασσωτάκη.

Τα τραγούδια που θα ερμηνευθούν είναι μεγάλες επιτυχίες γνωστών συνθετών, στιχουργών και τραγουδιστών, που αγαπήθηκαν από πολλές γενιές:

Απόψε για χάρη σου (1969, στίχοι: Ντ. Δημόπουλος, μουσική: Ν. Μαμαγκάκης, τραγούδι: Π. Αστεριάδη)
– Μη μιλάς άλλο γι΄αγάπη (1964, στίχοι, μουσική: Δ. Σαββόπουλος)
Μια φορά θυμάμαι  (1966, στίχοι: Γ. Παπαστεφάνου, μουσική: Γ. Σπανός, τρ. Αρλέτα)
Να διώξω τα σύννεφα  (1967, στίχοι: Α. Δασκαλόπουλος, μουσική: Η. Παπακώστα, τραγούδι: Κ. Χωματά)
Μην κουραστείς να μ’ αγαπάς (1969, στίχοι: Γ. Αργύρης, μουσική: Σ. Παππάς, τραγούδι: Λ. Παππάς)
Μια γιορτή (1968, στίχοι-μουσική: Η. Καραγιάννης, τραγούδι: Πόπη Αστεριάδη)

Το πρόγραμμα θα κλείσει με παραδοσιακούς χορούς από τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης.

Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού εντάσσεται επίσης η φωτογραφική έκθεση «Η Ελλάδα της καρδιάς μου» από το Εργαστήριο Ελληνικής Κουλτούρας της Κοινότητας Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης. Η έκθεση έχει διάρκεια  από 27 έως 29 Μαΐου 2016 και φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο Sala Giubileo-Filoxenia.
Ωράριο: Παρασκευή: 10.00 -13.00, Σάββατο: 10.00-13.00 και 16.00-19.00, Κυριακή: 10.00-13.00.