«Μουσικό ταξίδι – Ελλάδα, Ιταλία και γύρω χώρες»: Συναυλία στο Βουκουρέστι

Η συναυλία με τίτλο «Μουσικό Ταξίδι – Ελλάδα, Ιταλία και γύρω χώρες» πραγματοποιείται στις 16 Νοεμβρίου και ώρα 19:00, στην Μεγάλη Αίθουσα του Ρουμανικού Ινστιτούτου Πολιτισμού.

Διοργανώνεται από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Ρουμανικό Ινστιτούτο Πολιτισμού. Ερμηνεύουν η Σοφία Αβραμίδου (φωνή), ο Dimitri Bokolishvili (κλαρινέτο) και ο Σάκης Κοντονικόλας (πιάνο).
Χορηγός: ALINDA RO (www.alinda.ro).

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος, το Duo Melisma (Σοφία Αβραμίδου – φωνή και διασκευή, Dimitri Bokolishvili – κλαρινέτο) ερμηνεύει παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες χώρες του κόσμου (Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Γεωργία κ.ά.), σε διασκευή για φωνή και κλαρινέτο, προσδίδοντας μια καινούργια χροιά στους παραδοσιακούς ήχους.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει ρεσιτάλ φωνής και πιάνου, με μουσικές συνθέσεις των Nino Rota, Nicola Piovani και Μάνου Χατζιδάκι.


H Σοφία Αβραμίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1988. Έχει σπουδάσει πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά (αρμονία, αντίστιξη, φούγκα). Το 2013 αποφοίτησε από την κατεύθυνση Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας την υποτροφία αριστείας του Τελλογλείου Ιδρύματος.
Το 2016, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Εθνική Ακαδημία της Santa Cecilia της Ρώμης, λαμβάνοντας το δίπλωμα σύνθεσης με βαθμό άριστα και τιμητική διάκριση, ως υπότροφος του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Απέσπασε το πρώτο Βραβείο για το έργο της «Skin», για κουαρτέτο εγχόρδων, στον 6ο Διαγωνισμό σύνθεσης «Δημήτρης Δραγατάκης» στην Ελλάδα και το πρώτο Βραβείο για το έργο της «VocX»,, για ακορντεόν κα κλαρινέτο, στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης για ακορντεόν «Francisco Escudero» στην Ισπανία.
Επιλέχθηκε και συμμετείχε ενεργά σε πολλά σεμινάρια σύνθεσης και πιάνου με τους Beat Furrer, Phillipe Manoury, Francesco Filidei, Maurizio Pollini, Θεόδωρο Αντωνίου, Γιώργο Χατζινίκο κ.α.
Συνθέσεις της έχουν παρουσιαστεί στην Ευρώπη και την Αμερική, κάποιες από τις οποίες στην «Biennale» της Βενετίας, στο «Auditorium-Parco della Musica» της Ρώμης, στο «Teatro La Fenice» της Βενετίας, στο «Conservatorio di Santa Cecilia», στο «Santuario della Madonna di Mongiovino», στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, στην «Accademia Filarmonica Romana», στο «Τeatro Alighieri» της Ραβέννας, στην «Villa Aurelia –American Academy» της Ρώμης κ.α.
Παράλληλα με τις κλασσικές της σπουδές παρακολούθησε μαθήματα στο Ούτι και στο Νέυ, ενώ συμμετείχε ενεργά σε σεμινάρια του Μουσικού Χωριού και του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος» με τους Haig Yazdjian και Omer Erdogdular.
Η ενασχόλησή της με το τραγούδι, ως ερμηνεύτρια, ξεκίνησε επίσης σε μικρή ηλικία. Έχει συνεργαστεί με πολλά μουσικά σύνολα και καλλιτέχνες όπως ο Ηλίας Λιούγκος, ο Γιώργος Σταυριανός, ο Ορφέας Περίδης, ο Μανόλης Ρασούλης, η Dulce Pontes, η Milva , η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων και πολλοί άλλοι.

Ο Σάκης Κοντονικόλας σπούδασε πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Έχει συνοδέψει στο πιάνο τους Μελίνα Κανά, Βασίλη Λέκκα, Λιζέτα Καλημέρη, Νένα Βενετσάνου, Γιάννη Χαρούλη, Μελίνα Ασλανίδου, Αντρέα Καρακότα, Νίκο Δημητράτο, Μαίρη Λίντα, Πέτρο Γαιτάνο, Λάκη Παππά, Καίτη Χωματά, Κώστα Καράλη, Μιχάλη Βιολάρη, Ρένα Κουμιώτη, Πόπη Αστεριάδη κ.α.
Έχει γράψει τραγούδια και μουσική για το θέατρο (Αντιγόνη, Τρωάδες, Φαλακρή Τραγουδίστρια, κ.ά.).

Ο Dimitri Bokolishvili είναι κλαρινετίστας γεννημένος το 1985, στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Τιφλίδας, λαμβάνοντας υποτροφία από τον Πρόεδρο της Γεωργίας και τον Μαέστρο Lev Markiz.
Από την ηλικία των δεκαεπτά και για τα επόμενα δέκα χρόνια, κατείχε τη θέση του Πρώτου Κλαρινέτου (Principal Clarinet) στο Εθνικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Τιφλίδας (2003‐2012).
Το 2012 εισήχθη στην Εθνική Ακαδημία της Ρώμης «Santa Cecilia» και αποφοίτησε με τις καλύτερες κριτικές το 2016. Το 2013 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κλαρινέτου, στο Assisi της Ιταλίας.  Το 2014 απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Κλαρινέτου «AGIMUS», στην Padova. To 2015 επιλέχθηκε ως φιναλίστ από τον Διεθνή Διαγωνισμό Κλαρινέτου «Les prix Pro Musicis», στο Παρίσι.  Από το 2014 είναι μέλος του «Ensemble Novecento» στο «Auditorium Parco della Musica» της Ρώμης.
Συμμετείχε σε πολλά Φεστιβάλ Κλαρινέτου και Μουσικής Δωματίου σε όλον τον κόσμο, όπως το 6ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κλαρινέτου, στο Camerino της Ιταλίας, το 2016.