Μνημόνιο Συνεργασίας Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και Special Olympics Hellas

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ανακοινώνει την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τα Special Olympics Hellas, αναγνωρίζοντας το πολυετές έργο τους στον τομέα της συνεχούς υποστήριξης ατόμων με νοητική αναπηρία και εκτιμώντας τη σημασία, το εύρος και την ποιότητα των δράσεών τους.

Με κοινό γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με νοητική αναπηρία, την υποστήριξη των οικογενειών τους και την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, το Μνημόνιο Συνεργασίας αποβλέπει μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:

  1. Ανάπτυξη κοινών ενταξιακών δράσεων, καθορισμός μεικτής αθλητικής ή πολιτιστικής δράσης στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
  2. Ενίσχυση του εθελοντισμού με συμμετοχή πολιτών του Δήμου Ψυχικού-Φιλοθέης στις κοινές εκδηλώσεις.
  3. Διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων αποδοχής και συνύπαρξης.
  4. Διάθεση εγκαταστάσεων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού για κοινές εκδηλώσεις, φιλοξενία σεμιναρίων, εκθέσεων, μαθητικών ενταξιακών δράσεων.
  5. Ανάπτυξη προγραμμάτων και εύρεση χορηγιών για τη στήριξή τους.
  6. Συνεργασία σε επιστημονικό και πολιτιστικό επίπεδο, π.χ. ερευνητικό έργο για τον εθελοντισμό, την αναπηρία και την εκπαίδευση.
  7. Σχεδιασμός κοινών προγραμμάτων σε διεθνές επίπεδο με την εμπλοκή διεθνών οργανισμών.
  8. Καθορισμός ετήσιων θεματικών προτεραιοτήτων, όπως εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη.

Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού πιστοποιείται ως Πολύτιμος Συνεργάτης των Special Olympics στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί».

Τα Special Olympics Hellas ιδρύθηκαν το 1988 και αποτελούν έναν αθλητικό, εκπαιδευτικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος στηρίζεται στον εθελοντισμό. Προσφέρουν δυνατότητες προπόνησης σε άτομα με νοητική αναπηρία, σε 26 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα (22 θερινά και 4 χειμερινά). Μέσω της προπόνησης και της συμμετοχής τους σε αγώνες, οι αθλητές αναπτύσσονται σωματικά, νοητικά, κοινωνικά και πνευματικά και συμμετέχουν στη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός σε ένα περιβάλλον σεβασμού, αποδοχής και κοινωνικής ένταξης. Στη διάρκεια της διαδρομής τους, τα Special Olympics Hellas καθιερώθηκαν στη συνείδηση των πολιτών ως ένας από τους πιο ενεργούς αθλητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα για άτομα με νοητική αναπηρία.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) ιδρύθηκε το 1992 με έδρα την Αθήνα και με σκοπό την ευρεία προβολή του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Με κύρια δραστηριότητα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τη διάδοση του ελληνικού βιβλίου, την προβολή του ελληνικού κινηματογράφου και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, το ΕΙΠ έχει δημιουργήσει ένα Δίκτυο Παραρτημάτων εκτός Ελλάδας, στις πόλεις: Αλεξάνδρεια, Βελιγράδι, Βερολίνο, Βουκουρέστι, Λευκωσία, Μόσχα, Οδησσός, Παρίσι, Τεργέστη, Τίρανα.
Το ΕΙΠ είναι μέλος δύο σημαντικών ευρωπαϊκών πολιτιστικών δικτύων: του European Union of National Institutes for Culture (EUNIC) και του Anna Lindh Foundation. Συνεργάζεται με πανεπιστημιακές έδρες ελληνικών σπουδών, σχολεία ελληνικής γλώσσας, πρεσβείες, κέντρα πολιτισμού, μουσεία και βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο.