Με τη στήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού η «Νύχτα των ιδεών» από το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου

Νύχτα των Ιδεών 2021 για να είμαστε πιο «Κοντά» 
Παρακολουθήστε την εκδήλωση:
https://www.facebook.com/francechypre/videos/418275076053246/

Η «Νύχτα των ιδεών», είναι μία ετήσια εκδήλωση του Γαλλικού Ινστιτούτου η οποία είναι αφιερωμένη στην ελεύθερη μετάδοση των ιδεών και των γνώσεων, ενώ φέτος θα παρουσιαστεί στις 28 Ιανουαρίου του 2021. Δεδομένου της πανδημίας, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών και θα μεταδοθεί στα κοινωνικά δίκτυα.
«Κοντά: ποίηση, αλληλεγγύη και μετάδοση» – Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, 4.30μμ
Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου
Η παγκόσμιας εμβέλειας εκδήλωση της «Νύχτας των Ιδεών» εγγράφεται στα πλαίσια τιης υγειονομικής κρίσης, θέτοντας «το ζήτημα των ατομικών και συλλογικών μας σχέσεων σε συνάρτηση με το χώρο». «Μας προσκαλεί, να συλλογιστούμε τις νέες μορφές αλληλεγγύης που η οικονομική και κοινωνική κρίση μας καλεί να δομήσουμε».
Η εκδήλωση στην Κύπρο θα παρουσιαστεί εικαστικά από την Ανθή Παφιου και τον Mathieu Devavry υπό μορφή ζωντανής εκτέλεσης μιας τοιχογραφίας-πορτρέτο του Αλμπέρ Καμύ. Η εικαστική παράσταση θα συνοδεύεται από την ανάγνωση αποσπασμάτων από τα έργα του Καμύ όπως: «Πανούκλα», «επαναστατημένος άνθρωπος», «Ζωνάς» ή ο «Καλλιτέχνης επί τω έργω» και «Το Ελληνόπουλο».
Με την στήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, τα ελληνικά ποιήματα της Δάφνης Νικήτα (μεταφρασμένα στα γαλλικά από τον Χρίστο Dubard) θα αποτελέσουν το αντικείμενο για τη δημιουργία ενός έργου τέχνης -βίντεο ποίημα- από τον Γιώργο Ταξιαρχόπουλο, εικαστικό καλλιτέχνη και εντεταλμένο εκπρόσωπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Κύπρο.

ΠΟΙΗΜΑΤΑ που συμμετέχουν στο βίντεο έργο «Le blue poème»
Το έργο «Le blue poème», είναι εμπνευσμένο από την τελευταία ποιητική συλλογή της Δάφνης Νικήτα με τίτλο: «Το μπλε δείπνο» (Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2020) και ανέκδοτων ποιημάτων της τα οποία γράφτηκαν τις ημέρες της πρώτης καραντίνας.
Τα ποιήματα αποδίδουν οι: Mathieu Devavry, Catherine Louis Nikita, Christos Dubard και Δάφνη Νικήτα.
Τις δραματοποιημένες (perfomative) εικόνες με τη Δάφνη Νικήτα δημιουργεί, φωτογραφίζει και επεξεργάζεται ψηφιακά ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος. Το post production του έργου έγινε στην Videofactory σε συνεργασία με τον διευθυντή φωτογραφίας Κωστή Παπαναστασάτο.
Το έργο εκτός από το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου στηρίζει και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
Τα ποιήματα του Fortino Samano (μεταφρασμένα στα γαλλικά από την Marine Meunier) θα αποτελέσουν το αντικείμενο για τη δημιουργία του επόμενου βίντεο που θα παρουσιαστεί από τους Σπύρο Χριστοφή και Mathieu Devavry.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Κύπρου επέλεξε να τονίσει τις ιδέες του Αλμπέρ Καμύ, ο οποίος, πάντρεψε τις ιδεές του Παραλόγου και της Μοναξιάς, της Εξέγερσης και της Αλληλεγγύης, στο σύνολο του συγγραφικού του έργου. Στο  Καρτεσιανό «σκέφτομαι άρα υπάρχω», ο Καμύ αντιπαραθέτει το «Εμείς επαναστατούμε άρα υπάρχουμε». Πολλοί έχουν διαβάσει ή ξαναδιαβάσει την “Πανούκλα” του Α. Καμύ κατά την διάρκεια των διαφόρων περιορισμών που επηρέασαν την ψυχολογία των ατόμων όσο και το Covid-19 την υγεία τους. Το συγκεκριμένο έργο δείχνει καλά όλη την ασάφεια μιας μάστιγας που, αν και πραγματική, αποστάζει ένα κακό δηλητήριο στις ψυχές των ανθρώπων το οποίο ενεργεί πολύ ύπουλα.
Ο φόβος, η δυσπιστία, η καταγγελία, η παραίτηση, η μοναξιά και ο παραλογισμός είναι δεινά πιο ολέθρια από τις ασθένειες που επηρεάζουν το σώμα των ατόμων: είναι κακά που μαστίζουν το κοινωνικό σώμα. Σε αυτές τις μάστιγες, ο Αλμπέρ Καμύ αντιτίθεται με τις ηθικές και ανθρωπιστικές αξίες του θάρρους, της αντίστασης, της μάχης, της εξέγερσης, της αλληλεγγύης και της αδελφότητας.
Για αυτό τον λόγο σε αυτή την περίοδο της πανδημίας, Κύπριοι και Γάλλοι καλλιτέχνες αποτίνουν φόρο τιμής στον Αλμπέρ Καμύ με την ευκαιρία της Νύχτας Ιδεών και της εκδήλωσης με τίτλο «Κοντά: Ποίηση, αλληλεγγύη και μετάδοση» όπου η μετάδοση είναι επίσης αυτή της αντίστασης και της αδελφοσύνης.