Με τη θεσμική στήριξη και φιλοξενία του ΕΙΠ: 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών

Μετά το 6ο διαδικτυακό Φεστιβάλ πέρσι, με την ηλεκτρονική συμμετοχή σημαντικών ποιητών από όλο τον κόσμο (μεταξύ των οποίων οι Τζακ Χίρσμαν, Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι, Πολ Μουλντούν, Ντούνια Μιχαήλ κ.ά.), το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών επιστρέφει στις ζωντανές ποιητικές αναγνώσεις, οι οποίες φέτος διοργανώνονται αποκλειστικά σε ανοιχτούς χώρους.

Στη φετινή έκδοση του Φεστιβάλ συμμετέχουν 60 Έλληνες και 12 ξένοι ποιητές από 9 χώρες. Η τελετή έναρξης πραγματοποιείται στον θερινό κινηματογράφο «Δεξαμενή» τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, ενώ η τελετή λήξης στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου. Οι δύο εκδηλώσεις πλαισιώνονται με μουσικές συνθέσεις και μελοποιήσεις της βραβευμένης δημιουργού Φένιας Χρήστου (πιάνο, φωνή), η οποία συμπράττει επί σκηνής με τη Στέλλα Τέμπρελη στο βιολοντσέλο και τον Ιάκωβο Παυλόπουλο στα κρουστά.

Την Τρίτη 28/9 και την Τετάρτη 29/9 το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ποιητικές αναγνώσεις ημερησίως:

– στον κήπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού,
– στην ταράτσα του Ιωνικού Κέντρου στην Πλάκα,
– στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου,
– στην εμβληματική Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς.

Στο Φεστιβάλ συνδράμουν σημαντικοί μουσικοί όπως ο Ορφέας Περίδης με τον Ηλία Πιλάλη, η Μαρία Παπαγεωργίου  (σαξοφωνο), ο Χάρης Κωνσταντόπουλος και ο Δημήτρης Στίγκας (κοντραμπάσο), οι οποίοι με τις μουσικές και τα τραγούδια τους δίνουν ατμόσφαιρα στις αναγνώσεις των ποιητών μας.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι προσκεκλημένοι ξένοι ποιητές είναι ο Κρίστοφερ Μπάκεν (ΗΠΑ), μεταφραστής του Τίτου Πατρίκιου, ο πολυβραβευμένος Άλεν Μπέσιτς (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), που μαζί με τον Μάριαν Τσακάρεβιτς (Σερβία) διευθύνουν το περιοδικό λογοτεχνίας και τέχνης «Polja», ο πολυγραφότατος Μετίν Τζενγκίς (Τουρκία), η Μάρια Ντεγιάνοβιτς, δυναμική νέα φωνή από την Κροατία, η ποιήτρια, μεταφράστρια και πανεπιστημιακός Λέντια Ντούση (Αλβανία), η Σαμπρίνα Φοσκίνι (Ιταλία), ο Νίκολα Ματζίροφ (Βόρεια Μακεδονία), που τον συνοδεύει η φράση του Μαρκ Στραντ πως η ποίησή του είναι «σαν ν’ ανακαλύπτεις έναν νέο πλανήτη στο ηλιακό σύστημα της φαντασίας». Κι ακόμα, ο τρομερός Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Ισπανία), που λόγω των μεταφράσεων έχει το δικό του κοινό στη χώρα μας, η Ελένη Σικελιανός (ΗΠΑ), δισέγγονη του Άγγελου Σικελιανού, η δική μας πια Αλίσια Ε. Στόλινγκς, που είμαστε περήφανοι επειδή μια τόσο σπουδαία ποιήτρια έχει επιλέξει να μένει μόνιμα στην Αθήνα και ο ξεχωριστός Τζον Τριπουλάς (ΗΠΑ/Ελλάδα). Από την Ελλάδα συμμετέχουν ποιητές όλων των γενιών, από τη Ζέφη Δαράκη, τον Γιώργο Μαρκόπουλο και τον Γιάννη Αντιόχου ως τους νεότερους Νίκο Ερηνάκη, Ελένη Τζατζιμάκη και Θάνο Γώγο.

Σημαντική στιγμή του Φεστιβάλ αποτελεί επίσης, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του, η ανακοίνωση και απονομή του Βραβείου «The Barbara Fields-Siotis», το οποίο έχει θεσπίσει ο Κύκλος Ποιητών στη μνήμη ενός ανθρώπου που υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του αφοσιωμένος αναγνώστης, υπέρμαχος και πάτρωνας της ποίησης. Το 2019 το βραβείο απονεμήθηκε στη Ζέφη Δαράκη, πέρσι στον κορυφαίο Κινέζο ποιητή Μπέι Ντάο.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Κύκλο Ποιητών, έχει την αιγίδα και επιχορηγείται  από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.