«Μέρες Σεφέρη» στη Λευκωσία [18-24 Νοεμβρίου 2016]

Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, η Εστία Ελλάδος Κύπρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνουν εκδηλώσεις στην Πύλη Αμμοχώστου, αφιερωμένες στον μεγάλο Έλληνα ποιητή και διπλωμάτη, Γιώργο Σεφέρη.

Οι εκδηλώσεις, με τίτλο «Μέρες Σεφέρη», πραγματοποιούνται από τις 18 έως τις 24 Νοεμβρίου 2016 και το πρόγραμμα περιλαμβάνει Έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας καθώς και διαλέξεις, στο πλαίσιο διήμερου Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Νοεμβρίου.

Τις εκδηλώσεις θα χαιρετήσουν, κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης (18/11), ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, κ. Κώστας Καδής, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Ηλίας Φωτόπουλος, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Δρ. Διομήδης Μαρκουλλής, η πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και Πρόεδρος της Εστίας Ελλάδος Κύπρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Κλαίρη Αγγελίδου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Η Τελετή Έναρξης ολοκληρώνεται με την παρουσίαση τραγουδιών σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, από τη Χορωδία Δωματίου Πολυφωνία, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της κ. Μάρως Σκορδή.

Στις πρώτες δύο διαλέξεις του Συνεδρίου, θα μιλήσουν γύρω από τη στάση του Γιώργου Σεφέρη στα χρόνια της απριλιανής δικτατορίας στην Ελλάδα, καταθέτοντας προσωπικές μαρτυρίες, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και πεζογράφος Θανάσης Βαλτινός και ο έγκριτος δημοσιογράφος Κώστας Σερέζης. Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Δρ. Κυπριανός Δ. Λούης, ενώ ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Δρ. Γιώργος Γεωργής θα ξεναγήσει τους παρευρισκομένους στην Έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.

Το Συνέδριο ολοκληρώνεται το Σάββατο, 19 Νοεμβρίου, με διαλέξεις γύρω από τη ζωή και το έργο του Σεφέρη. Ομιλητές θα είναι, κατά σειρά παρουσίασης οι: Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Δρ. Νίκος Ορφανίδης, Μαρία Στασινοπούλου, Ελένη Αντωνιάδου, Σπύρος Αντωνέλλος, Δρ. Λεωνίδας Γαλάζης, Βασιλική Σελιώτη, Δρ. Άννα-Μαρία Κοπάτου και Δρ. Γιώργος Γεωργής.