1ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Καΐρου

Με την Αιγυπτιώτισα συγγραφέα Πέρσα Κουμούτση συμμετέχει το Παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο 1ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Καΐρου, που διεξάγεται από τις 13 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2015 σε διάφορους χώρους πολιτισμού της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Το Φεστιβάλ, που έχει το θέμα «Διαπολιτισμικότητα και επικοινωνία μεταξύ των γενεών», αποσκοπεί αφενός στην προώθηση επικοινωνίας των αναγνωστών μεταξύ τους και αφετέρου στην προσέγγιση λογοτεχνών και κριτικών λογοτεχνίας.
Το Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Καΐρου στόχο έχει επίσης την ενίσχυση των δεσμών επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών γενεών της Αιγύπτου αλλά και της αραβικής λογοτεχνίας γενικότερα, καθώς και την προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ της αραβικής λογοτεχνίας και της λογοτεχνίας άλλων χωρών, όπως της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Τουρκίας, της Ελβετίας κ.ά. Συγγραφείς από όλο τον κόσμο καλούνται για να αναγνώσουν στη μητρική τους γλώσσα μικρά αποσπάσματα έργων τους, τα οποία στη συνέχεια αποδίδονται μεταφρασμένα για το κοινό στην αραβική γλώσσα. Κατά την έναρξη του Φεστιβάλ παρών θα είναι και ο Νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ.

Παράλληλα, με την ευκαιρία της παρουσίας της Πέρσας Κουμούτση στο Κάιρο, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου παρουσιάζει το τελευταίο βιβλίο της συγγραφέως με τίτλο: «Στους δρόμους του Καΐρου, περίπατος με τον Ναγκίμπ Μαχφούζ».
Η παρουσίαση γίνεται την Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου. Την συγγραφέα θα προλογίσει η Σταυρούλα Σπανούδη, Διευθύντρια του Παραρτήματος Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ενώ το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου.
Αποσπάσματα από την αραβική μετάφραση, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει το προσεχές διάστημα, θα αναγνώσει ο Δρ. Χάλεντ Ραούφ.

Κάιρο, 13-20 Φεβρουαρίου 2015