Θεσμική στήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη «Νύχτα των Ιδεών 2021» του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου

Υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή της ποιήτριας Δάφνης Νικήτα και του εικαστικού καλλιτέχνη και εντεταλμένου εκπροσώπου του ΕΙΠ στην Κύπρο, Γιώργου Ταξιαρχόπουλου, με το έργο τους «Le blue poème», στην ετήσια εκδήλωση των Γαλλικών Ινστιτούτων με τίτλο «Νύχτα των Ιδεών 2021», εκπροσωπώντας το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις σελίδες του Γαλλικού Ινστιτούτου στο facebook.

«Le blue poème», Δάφνη Νικήτα & Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, video poetry.

Κατά τη διάρκεια των εγκλεισμών
Ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος και η Δάφνη Νικήτα συνεργάζονται τον τελευταίο χρόνο δημιουργώντας μαζί έργα σύγχρονης τέχνης video τα οποία σκοπό έχουν να γεφυρώσουν την απόσταση μεταξύ ποίησης και εικαστικών τεχνών. Η συνεργασία τους αυτή ξεκίνησε στο διάστημα του πρώτου εγκλεισμού [Μάρτιος 2020]. Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την αίσθηση της απόστασης μεταξύ τους ξεκίνησαν να δημιουργούν σύντομα αυτοτελή video animation σε ποίηση και απαγγελία της Δάφνης Νικήτα και video του Γιώργου Ταξιαρχόπουλου, χρησιμοποιώντας καταγραφές τους από γεγονότα τα οποία συνάντησαν κατά τους περιπάτους τους μαζί στην πόλη. Το διάστημα του πρώτου εγκλεισμού δημιούργησαν μία σειρά από πέντε ποιητικά animation υπό τους τίτλους των αντίστοιχων ποιημάτων της Δάφνης Νικήτα: «Το νέο παιγνίδι», «Η μαύρη ομπρέλα», «Η αρκούδα», «Οι ένορκοι», «Χώμα από νερό».
Επίσης, συμμετείχαν ως καλλιτεχνικό ζεύγος με το έργο βίντεο εγκατάσταση «Επτά καθρέπτες [Seven mirrors]», 2020, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη διεθνή έκθεση με τίτλο «The Looking – Glass and through it» στο Μουσείο Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία.

Δείτε το έργο «Seven mirrors» καθώς και τα πέντε video animation των δημιουργών

Το νέο παιγνίδι
Δεν ακούγεται
τίποτα
μόνο οι
σταγόνες
που πέφτουν
ο φόβος ακολουθεί
τη φαντασία
δεν υπάρχει λογική
για μερικούς σημαίνει
ειρωνεία
για άλλους
πεπρωμένο
το νέο αυτό
παιγνίδι
θέλει υπομονή
καθώς ακίνητοι
στεκόμαστε
πίσω από
τις κλειδωμένες
πόρτες

The new game
No sound
is heard
but
the drops falling
fear follows
fantasy
there is no logic
for some it means
irony
yet for others it is
destiny
this new game
needs endurance
as we are
standing still
behind
locked
doors

Δάφνη Νικήτα [μετάφραση στα Αγγλικά: Irina Pippis].