«Η Eλληνική Kοινότητα της Αλεξάνδρειας στις διηγήσεις του Στρατή Τσίρκα» – Τεργέστη

Διάλεξη από τον καθ. Glauco Ciammaichella διοργανώνεται στην Τεργέστη από τον Σύλλογο «Giorgio Costantinides»  με τη συνεργασία Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Ένωσης Συντακτών Τεργέστης. Έχει τίτλο «Η Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας στις διηγήσεις του Στρατή Τσίρκα» και λαμβάνει ι χώρα την Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017, στις17:00, στην αίθουσα Paolo Alessi (Corso Italia 13).

Ο Στρατής Τσίρκας γεννήθηκε στην Αίγυπτο, όπου έζησε μέχρι το 1963. Είναι γνωστός κυρίως ως συγγραφέα της τριλογίας «Ακυβέρνητες Πολιτείες», ένα έργο στο οποίο τρεις πόλεις, η Ιερουσαλήμ, το Κάιρο και η Αλεξάνδρεια είναι η σκηνή εντάσεων και, συχνά, τραγικών γεγονότων που συγκλονίζουν τη Μέση Ανατολή τα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι αναγνώστες του Τσίρκα εκτιμούν τον βαθιά ανθρώπινο χαρακτήρα των πρωταγωνιστών των έργων του (κυρίως των γυναικών), την πάλη του ενάντια των ιντεγκραλισμών και ιδεολογισμών, την προσοχή και τη βαθιά του κατανόηση ως προς τις περιπέτειες του λαού της Αιγύπτου, τις επιδιώξεις και τις ελπίδες της Αλεξάνδρειας, καθώς και τον σκληρό του αγώνα ενάντια στις θηριωδίες του ναζισμού και στις αυθαιρεσίες της αποικιοκρατικής πολιτικής. Ο Τσίρκας ήταν ανθρωπιστής και βαθιά δεμένος με τις δύο πατρίδες του, την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Αγάπησε ιδιαίτερα την Αλεξάνδρεια, μια πόλη που παρέδωσε στη βασανισμένη μας Μεσόγειο την πολύτιμη κληρονομιά της νεότερης ιστορίας της. Πρόκειται για μια δεκτική και πολυπολιτισμική πόλη με πολυεθνικές κοινότητες, με δυνατή και καλά οργανωμένη ελληνική παροικία, με τις διάφορες γλώσσες της και τις διάφορες νοοτροπίες και θρησκείες που κατάφερναν, παρά τις πολλές εντάσεις, να φτάσουν στην αποδοχή και στον αμοιβαίο σεβασμό.

Ο Glauco Ciammaichella είναι μελετητής ιστορίας και μεσογειακών πολιτισμών. Σπούδασε στην all’ Université de Provence (Aix-en- Provence, Γαλλία), όπου απέκτησε διδακτορικό στη Ιστορία Αφροασιατικών Χωρών και όπου άσκησε δραστηριότητες διδασκαλίας και έρευνας.